3.7 C
Craiova
duminică, 29 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraioveni umiliți la ghișeele Direcției de Impozite și Taxe

Craioveni umiliți la ghișeele Direcției de Impozite și Taxe

Încă o aberație fiscală „marca“ Direcției de Impozite și Taxe a apărut în Craiova: cetățenii sunt puși să plătească penalități de întârziere pentru o taxă introdusă de anul acesta în Codul fiscal, de care oamenii abia au aflat sau de care nici nu știu, pentru că nici până acum nu au fost înștiințați. În plus, craiovenii care au de depus declarații și evaluări pentru locuințele în care au sedii de firme sau au închiriat unor societăți locuințele se înghesuie la un singur ghișeu la Registratura de la Direcția de Impozite și Taxe.

Cozi interminabile, oa­meni revoltați și gre­șeli comise în actele lor, pentru care craiovenii trebuie să piardă vremea pe la ghișee, pentru a repara erorile funcționarilor. Cam așa s-ar descrie situația din aceste zile de la ghișeele de lângă Piața Centrală, ce aparțin de Direcția de Impozite și Taxe (DIT) din cadrul Primăriei Craiova. Foarte mulți craioveni au de rezolvat problemele legate de impozitele și taxele pe proprietate, iar noua taxă pe teren, introdusă de anul acesta în legislația fiscală, le dă bătăi de cap multora dintre craioveni, în timp ce primăria le calculează penalități de întârziere.

Cozile umilinței la Registratură

La Registratura DIT era cea mai mare aglomerație. Oamenii stăteau de două ore și jumătate la rând și avansau destul de lent. Acela era singurul ghișeu de la sediul din centru al DIT unde se primeau declarațiile și evaluările locuințelor de la cei care au sediile firmelor la domiciliu sau care desfășoară o activitate economică în locuință, respectiv au închiriat unor firme etc. Ei pot să depună acele declarații la primărie până la 31 martie, dar la DIT funcționează un singur ghișeu care preia aceste acte de la craioveni.
„Am venit să depun o cerere la Registratură, pentru că mi-au calculat greșit taxa pe teren. Am plătit-o pe zona A, dar eu stau în zona B, în Rovine. Stau de o juma’ de oră și am înaintat doar un pas. E haos în primăria asta!“, a spus Virgil Rebega, care stătea la rând.
Alți craioveni care stăteau la rând de ceva vreme tot la Registratură făceau haz de necaz când vorbeau despre încurcăturile făcute chiar de funcționarii DIT în actele lor.
„Stăm la rând ca să plătim dările la stat. Beneficiez de scutire și parcă am fi în filmele cu Stan și Bran. Unul trage «hăis», unul «cea» și legea nu se respectă de statul român. (…) E ca-n filmele cu proști. Rămâne la latitudinea lor dacă te scutesc și de taxă. Deci este foarte frumos în România! Stau de două ore la coadă după ce am discutat cu directorii, cu inspectorii, acum mai stau la Registratură să mai depun un rând de hârtii. Le-am depus o dată. E la ei tot dosarul, dar mai vor o dată un rând de hârtii. Asta e. Le mai depunem o dată!“, a spus Costel Câtu.

„E lipsă de respect și incapacitate managerială“

Oamenii care se aflau ieri la Registratură și la alte ghișee erau revoltați de situație.
„Noi venim să ne plătim impozitele, dar pentru oameni, pentru cetățeni, nu se face un minim efort ca să ne respecte, cel puțin. Se știe că în această perioadă, până pe 31 martie, vin oamenii să își plătească impozitele cu reduceri și nu se iau măsuri să se prelungească programul până seara, ca să ne trateze cu respect. Eu am venit să-mi dea un document că un imobil nu e al unei persoane și mi-au dat termen 45 de zile. Vă dați și dumneavoastră seama care e respectul față de cetățean. E lipsă de respect și incapacitate managerială. Ar trebui mai multe ghișee!“, a spus Marin Olteanu, pensionar din Craiova.
„Stau de o oră și jumătate, cred. Am venit să depun dosarul de impozitare după noile legi care spun că, dacă ai locuința închiriată unei firme, trebuie să depui o declarație și alte documente și să plătești alt impozit. Nu mi se pare normal să mai plătești în plus impozit la primărie, din moment ce eu plătesc impozit pe chirie și impozitul pe clădire l-am plătit dintotdeauna și îl achit în continuare. De ce mai trebuie să mai vin cu o grămadă de acte, de formalități și acum, probabil, se recalculează și o să mai plătesc impozit în plus? Nu neapărat suma în sine e deranjantă, dar e un stres. Trebuie să depui hârtii, să stai pe la cozi… Și toate aceste acte se înregistrează la un singur ghișeu și asta iar mi se pare o problemă. Ar putea să mai deschidă aici un ghișeu, unde se depun aceste acte, că e lume multă“, a spus Ilie Rădulescu.

Aglomerație și pe holurile din spatele ghișeelor

Cozile de la DIT nu erau doar în sala cea mare a clădirii, ci s-au mutat și în spatele ghișeelor, unde au birourile inspectorii DIT. Pe un culoar strâmt se înghesuiau zeci de oameni. „Aceste lucruri denotă că în fiecare an prostia umană se perpetuează. Românii se înghesuie la ghișee și nu se găsește o modalitate ca să rezolve odată. Primăria știe numai să ia banii. Noi suntem cei mai mulți proprietari din Europa. 92% dintre noi sunt proprietari și nu le ajung câți bani le dăm, ci mai trebuie să stăm și la coadă să ne ia banii“, a spus Nicu, din Craiova. „Mi-am plătit impozitul pe 16 ianuarie la zi și astăzi mi-a venit un plic că să le mai dau 230 de lei. Pentru ce? Nu le e rușine?“, a spus o femeie care stătea la rând.
La începutul anului, directoarea DIT Craiova, Elena Bonescu, spunea în cadrul emisiunii „Economia Sudului“, de la Alege TV, că instituția va avea capacitatea tehnică și administrativă să facă față noilor prevederi din legislația fiscală. În realitate, instituția este depășită, iar craiovenii sunt ținuți la cozi interminabile ore în șir.

Deși a vândut apartamentul de doi ani, tot se trezește cu impozit

Un craiovean stătea la coadă pe culoarul din spatele ghișeelor. Lui i-a venit impozit de plată pentru un apartament vândut de doi ani, pe care l-a scăzut în mod repetat din evidențele DIT, iar acum i-a venit impozit pe numele soției. „Stau pentru tâmpeniile lor, doamnă, ca să repar greșelile lor. Am un apartament pe care l-am vândut de doi ani și apar cu el la plată din nou. Am toate actele aici, am tot ce-mi trebuie. Se lucrează cu capul, nu cu calculatoarele. Am fost anul trecut și m-am scăzut și acum apare soția (cu impozit de plată pe același apartament vândut – n.r.). Am venit să-mi pună în ordine actele… Stau de la 8.30 și acum e 12.00“, a spus Vasile Gagiu.

Se calculează penalități pentru taxa pe terenul de sub bloc

O femeie a reclamat că i se calculează penalități pentru taxa pe terenul de sub bloc, introdusă de anul acesta în legislația fiscală, deși a plătit în termenul legal pentru impozite și taxe locale, care este 31 martie 2016. Alt craiovean a scris un comentariu la articolul din GdS de ieri intitulat „Primăria Craiova a mărit pe ascuns impozitele pe mașini“, precizând că și-a plătit on-line impozitele pe anul 2016 pe data de 3 ianuarie, iar acum a trebuit să achite și taxa pe terenul de sub locuință, dar când a plătit i-au fost calculate penalități de 0,16 lei, fără să i se explice de ce.
Cu toate că primăria, prin DIT Craiova, a trimis decizii de impunere în luna februarie, prin care îi informa pe cetățeni că au de plată și taxa pe terenul de sub bloc, cei care plătesc în martie acea taxă deja sunt obligați să achite penalități de întârziere. Penalități de întârziere a trebuit să achite și cei care nu au primit la domiciliu decizia de impunere. Paradoxal, o craioveancă a primit decizia de impunere de la DIT pe 29 februarie, iar ca să fi plătit fără penalități ar fi trebuit să achite până pe 25 februarie taxa pe terenul de sub bloc aferentă primei luni a anului. Sumele sunt mici, dar oamenii sunt nemulțumiți că li se percep penalități, din moment ce ei consideră că sunt cu plata impozitelor și taxelor „la zi“.

Directoarea DIT răspunde de ce li se calculează penalități craiovenilor

Deși, inițial, nu a dorit să răspundă la întrebările GdS, invocând faptul că are audiențe, în cele din urmă, directoarea DIT Craiova, Elena Bonescu, și-a făcut timp să răspundă întrebărilor GdS legate de problemele cetățenilor municipiului, plătitori de impozite și taxe. „Taxa pe terenul de sub bloc s-a împărțit la cele 12 luni ale anului, astfel că persoanelor care nu au venit să achite din prima lună această taxă li se calculează penalități pe fiecare lună de întârziere, conform Codului fiscal și Codului de procedură fiscală. Penalitățile sunt mici, dar este bine ca oamenii să știe că se calculează lunar aceste penalități“, a spus Elena Bonescu. Întrebată ce articol din Codul fiscal dă dreptul municipalității să calculeze penalități de întârziere pentru o taxă pe teren abia introdusă în legislație, Elena Bonescu nu a putut să precizeze care este acel articol, spunând că e vorba despre articolul legat de taxe.
De altfel, pentru taxa pe terenul de sub bloc, craiovenii nu beneficiază de bonificația de 10%, în cazul în care își achită suma integrală până la 31 martie. Acea bonificație se aplică doar impozitelor pe proprietate (case, terenuri, mașini) și taxei de parcare.
În legătură cu aglomerația foarte mare care se creează în fiecare zi la ghișeul de Registratură, directoarea instituției a precizat că nu poate deschide un alt ghișeu la sediul de la Piața Centrală, dar îi îndrumă pe oameni în celelelalte puncte de colectare din oraș: „Știu că este aglomerație la Registratură, dar fiecare punct de colectare a impozitelor din Craiova are un astfel de ghișeu de registratură unde pot fi depuse declarațiile cetățenilor și alte acte“.
În legătură cu taxa pe terenul de sub blocuri, respectiv de sub alte clădiri, Elena Bonescu a precizat că persoanele care beneficiază de scutirea impozitelor locale pe diverse legi nu beneficiază și de scutiri la plata acestei taxe pe terenul de sub bloc. În cazul persoanei care a sesizat erori în evidențele Direcției de Impozite și Taxe, în sensul că i s-a calculat taxa pe terenul de sub bloc aferentă zonei A a municipiului, deși locuiește în zona B și trebuia să plătească o taxă mult mai mică, directoarea DIT îl pune pe drumuri tot pe contribuabil, deși a fost greșeala primăriei, respectiv a funcționarilor DIT. „Să vină cu acte care arată că locuiește în zona B și să depună la Registratură o cerere în acest sens, iar noi vom corecta taxa“, a spus, telefonic, Elena Bonescu, deși omul declarase că venise de două ori să-și scadă de la DIT apartamentul vândut.
Despre aglomerația de pe culoarul din spatele ghișeelor, directoarea DIT a precizat că marțea și joia țin audiențe inspectorii instituției și de aceea se formează aglomerație și pe acel culoar.

Taxa pe terenul de sub bloc se plătește lunar

Craiovenii nu au fost informați de autorități că li se calculează penalități pentru taxa pe teren. Conform articolului 467, aliniatul (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, taxa pe terenul de sub bloc ar trebui să se plătească lunar, în cazul în care proprietarul locuinței are contract de concesiune, de folosință asupra terenului sau altele, pe o perioadă mai mare de o lună. Iată textul găsit de GdS în Codul fiscal despre periodicitatea achitării taxei pe teren: „(5) În cazul contractelor de concesiune, închiriere, administrare sau folosință care se referă la perioade mai mari de o lună, taxa pe teren se plătește lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare fiecărei luni din perioada de valabilitate a contractului, de către concesionar, locatar, titularul dreptului de administrare sau de folosință“. Deci, dacă craiovenilor le este trecut în decizia de impunere de la DIT suma de 8-15-20 de lei drept taxa pe teren, această sumă reprezintă suma anuală de plată, iar DIT o împarte la 12 luni, calculând penalități de întârziere la fiecare fracțiune care rezultă din împărțire, dacă nu este achitată până pe 25 a lunii următoare.

Ciudățenii care se întâmplă la DIT Craiova cu documentele oamenilor

Mulți craioveni reclamă greșeli și încurcături în documentele trimise de DIT Craiova la domiciliul contribuabililor.
Gabriela Mihalcea a scris un comentariu pe site-ul GdS, la articolul de ieri legat de creșterea cu 13% a impozitelor pe mașini. Cititoarea GdS a precizat: „Astăzi am primit un plic de la Taxe și Impozite prin care soțul meu, decedat de un an, este obligat să plăteasca impozit la apartament, apartament care a fost deja obiectul succesiunii! La rândul meu, în calitate de proprietar actual al apartamentului, plătesc impozit, conform plicului primit de la primărie! Deci, pentru același apartament, trebuie să plătească și soțul meu, decedat de un an! Ce părere aveți?“. Contactată de GdS, femeia a detaliat pățania, precizând că a dus toate actele la timp la DIT după decesul soțului. „Soțul meu a decedat în 19 ianuarie 2015! Succesiunea a fost făcută și încheiată pe 30 aprilie! Certificatul de moștenitor a fost dus în termen la Taxe și Impozite! Astăzi am primit al doilea plic, pe numele soțului meu decedat, în care se specifica impozitul pe același apartament, situat în cartierul 1 Mai, unde locuiesc! Am impresia că cei de acolo rătăcesc actele și trimit adrese aiurea!“, a mai spus cititoarea GdS, care a achitat deja impozitul venit pe numele ei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS