6.2 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTot mai mulți doljeni aleg să se trateze în străinătate: Peste 400 de carduri europene emise de la începutul anului

Tot mai mulți doljeni aleg să se trateze în străinătate: Peste 400 de carduri europene emise de la începutul anului

În 2015, CAS Dolj a decontat 4,3 milioane de lei pentru serviciile medicale de care au beneficiat asigurații doljeni în țări membre ale UE (FOTO: Arhiva GdS)
În 2015, CAS Dolj a decontat 4,3 milioane de lei pentru serviciile medicale de care au beneficiat asigurații doljeni în țări membre ale UE (FOTO: Arhiva GdS)

Tot mai mulți români și implicit doljeni aleg să se trateze în străinătate. Dacă străinii vin în România de cele mai multe ori pentru tratamente stomatologice, românii merg la spitalele de peste hotare, de regulă, pentru tratarea unor afecțiuni grave. Austria, Turcia, Marea Britanie, Germania sunt țările pe care le aleg cei mai mulți. De la începutul anului, 430 de doljeni au solicitat cardul european de sănătate și au fost eliberate trei formulare E 112 pentru efectuarea de servicii medicale în cadrul UE. 

Persoanele asigurate în sistemul de sănătate pot beneficia de îngrijiri medicale atunci când se află într-un alt stat din Uniunea Europeană. Românii pot să primească servicii medicale în afara țării pe care mai apoi Casa de Asigurări de Sănătate să le deconteze dacă dețin și prezintă cardul european de sănătate. Acesta este valabil șase luni. Nu trebuie însă confundat cu cardul național de asigurări de sănătate. Cardul european oferă pacienților acces la serviciile medicale din sectorul public, spitale, farmacii și, totodată, decontarea serviciilor medicale prin primirea banilor înapoi în cazul în care asiguratul plătește o sumă de bani pentru serviciile medicale primite. Pentru intervențiile mai complicate, cum ar fi operațiile, pentru care nu se găsește tratament în România, există un program al Ministerului Sănătății prin care pacienților care sunt tratați în străinătate li se decontează sumele cheltuite în baza formularului E 112. Asiguratul este nevoit să suporte cheltuielile pentru asistenţă medicală dacă nu prezintă cardul european de sănătate, certificatul provizoriu pentru înlocuirea acestuia sau dacă unitatea sanitară de la locul de şedere temporară nu recunoaşte cardul.
Pentru a-și recupera cheltuielile efectuate, la momentul întoarcerii în țară, persoana asigurată trebuie să formuleze o cerere către Casa de Asigurări la care este asigurată, însoțită de documentele justificative ale cheltuielilor efectuate și solicitate. Pe baza unei astfel de cereri, asiguratului i se pot rambursa costurile serviciilor medicale. În anul 2015, Casa de Asigurări de Sănătate Dolj (CAS) a decontat 4,3 milioane de lei pentru serviciile medicale de care au beneficiat asigurații doljeni în țări membre ale UE. Serviciile medicale au fost furnizate în baza formularelor europene, cardului european de sănătate și formularului E 112.

În 2015, CAS Dolj a eliberat 16 formulare E 112

De la 1 ianuarie 2016 până în prezent, 430 de doljeni au solicitat cardul european de sănătate, dintre aceștia 373 l-au primit efectiv, iar restul de 57 nu au întrunit condițiile de eligibilitate. Rambursarea poate fi solicitată atât la nivelul tarifelor din statul în care au fost acordate îngrijirile medicale, cât și la nivelul tarifelor din România.
Pentru a putea beneficia de servicii medicale care nu pot fi efectuate în România, pacienții asigurați pot apela la formularul E112. Curtea de Justiție a UE a decis că statul are obligația să ramburseze cheltuielile pentru serviciile medicale efectuate în străinătate dacă, în România, bolnavul nu poate fi tratat corespunzător. În anul 2015, CAS Dolj a eliberat 16 formulare E 112 pentru asigurați, iar de la începutul acestui an și până în prezent au fost eliberate trei astfel de formulare doljenilor. „Decontarea acestor servicii medicale efectuate în baza formularului E 112 eliberat în anul 2015 se va face de CAS Dolj, pe măsură ce vor fi primite facturi de la furnizorii de servicii medicale din cadrul Uniunii Europene prin intermediul caselor de sănătate din ţările UE cu care aceştia au încheiate contracte de servicii medicale. Valoarea acestor servicii nu se cunoaşte la eliberarea formularului E 112, ci numai după efectuarea acestora“, spun reprezentanții CAS.

Austria, Marea Britanie, Germania sunt primele opţiuni ale românilor

Potrivit datelor specialiştilor din industria turismului medical din România, un român cheltuiește în străinătate pentru servicii medicale peste 5.000 de euro, pentru afecţiuni majore tratate. Austria, Marea Britanie, Germania sunt primele opţiuni ale românilor pentru consultaţii şi tratament, arată un studiu realizat de Medihelp Internaţional, cel mai mare furnizor privat de asigurări de sănătate din Europa Centrală şi de Est.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS