În prima zi în care fumatul a devenit interzis în spațiile publice închise, terasele au fost neîncăpătoare, iar polițiștii nu au avut motive să aplice sancțiuni.
Legea antifumat care a intrat de ieri în vigoare i-a trimis pe craioveni la terase. Cel puțin aceasta a fost imaginea oferită de barurile și restaurantele din Centrul Vechi al Băniei, în prima zi în care fumatul a devenit interzis în spațiile publice închise. Dacă, miercuri, fumătorii încă se înghesuiau în baruri și savurau „ultima țigară“, de ieri toți s-au mutat afară. La prânz, barurile erau pustii, în timp ce terasele din fața lor păreau neîncăpătoare. Practic, nu era local care să nu aibă în față măcar o masă și câteva scaune și pe la fiecare se putea zări câte un fumător. Chiar și barmanii, chelnerii sau vânzătorii (în cazul magazinelor) puteau fi zăriți afară, la țigară. Noroc cu vremea, care parcă ieri a ținut cu fumătorii.
„Dacă trebuie să ieșim afară să fumăm, ce să facem?! Asta e legea! Decât să fim amendați, mai bine ne supunem“, spunea ieri un barman ieșit în fața localului pentru a fuma. „Eu cred că legea asta e binevenită. Nu sunt fumător, dar de fiecare dată când intram într-un bar ajungeam acasă cu hainele mirosind a tutun. Nu mai puteai scoate mirosul din ele decât dacă le spălai. Eu îi înțeleg și pe cei care fumează, este un viciu la care nu pot renunța, dar nici pentru mine nu era corect să stau și să suport fumul lor. Plus că mie, ca nefumător, îmi făcea mai mult rău“, a afirmat un craiovean aflat în trecere prin Centrul Vechi. Nici în casele de pariuri, unde altădată tăiai fumul cu cuțitul, nu mai zăreai ieri persoane cu țigara în mână. „Parcă e mai bine așa, fără atâta fum. Acum să vedem și cât va merge cu legea asta, pentru că știți cum este pe la noi, orice minune trei zile ține“, spunea un parior.
Și taximetriștii s-au conformat
Afișele cu „Fumatul interzis“ puteau fi observate ieri nu doar în localuri, ci și prin taximetre. „Am fost chemați de dimineață la firmă și ni s-a pus în vedere să nu mai fumăm în mașină și nici clienților să nu le mai permitem acest lucru. Eu oricum nu fumam, dar aveam destui clienți care își aprindeau țigara în autoturism. Am primit cu toții și afișe cu «Fumatul interzis» (simbolul internațional țigareta barată de o linie transversală – n.r.), pe care a trebuit să le lipim la vedere. Mașina este a mea, dar e băgată la operator și am înțeles că amenda ar veni la el. Este un lucru bun cu legea asta, să vedem și cât ne ține“, afirma ieri un taximetrist.
Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancționează cu amendă de la 100 la 500 de lei, iar cei care aplică amenzile sunt angajații MAI (polițiștii, jandarmii, pompierii) și polițiștii locali. Cele mai mari amenzi (de la 5.000 la 15.000 de lei) sunt prevăzute de lege pentru persoanele juridice. Pentru o bună implementare a legii, administratorilor de spații publice închise li s-a recomandat să afișeze lângă indicatorul cu „Fumatul interzis“ și numărul de telefon al celei mai apropiate unități de poliție locală sau structuri de poliție. Cum craiovenii au părut ieri împăcați cu noua lege, fumând doar în aer liber, până după-amiază polițiștii nu aplicaseră vreo sancțiune în conformitate cu prevederile acesteia, lucru confirmat atât de reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj, cât și de cei ai Poliției Locale Craiova. Asta pentru că nici nu a existat ieri vreo sesizare în acest sens.
„Nu am primit astăzi (ieri – n.r.) nici un fel de sesizare privind fumatul, nici la dispecerat, nici prin telefonul cetățeanului, și nici nu s-a constatat vreo faptă contravențională. Oricum, este vorba de o lege care a intrat de o zi în vigoare, iar noi, ca Poliție Locală, suntem obligați să desfășurăm mai întâi acțiuni de prevenție și abia după aceea să trecem la sancțiuni“, a precizat Octavian Mateescu, directorul Poliției Locale Craiova.