Trei persoane din București sunt suspectate că ar fi acționat în Bănie în perioada noiembrie – decembrie 2015, prejudiciul comis în urma celor trei spargeri de autoturisme fiind de câteva zeci de mii de euro.
Trei bucureșteni au ajuns joi seară în arestul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj, în urma unei acțiuni a polițiștilor craioveni menită să destructureze o grupare specializată în furturi din autoturisme. Polițiștii Secției 4 Craiova, împreună cu poliţişti din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale din IGPR şi Postul de Poliţie Jilava – Ilfov, însoţiţi de specialişti ciminalişti şi luptători SIAS şi SAS Dolj au descins în cinci locaţii din Bucureşti şi Ilfov, la locuinţele unor persoane bănuite de comiterea unor furturi din autoturisme, iar în urma perchezițiilor, trei bărbați, cu vârste cuprinse între 43 și 47 de ani, au fost reținuți pentru 24 de ore. Cei trei, Cristian Dobra (45 de ani), Nicolae Sandu (43 de ani) şi Cristian Popa (47 de ani) au fost aduşi la sediul Secţiei 4 Craiova, pentru audieri, fiind suspecți de comiterea mai multor infracțiuni de furt calificat.
Potrivit IPJ Dolj, la locuinţele celor trei suspecţi au fost descoperiți şi ridicați, în vederea cercetărilor, peste 22.000 de lei şi peste 7.000 de euro şi dolari, telefoane mobile, dar și dispozitive artizanale folosite pentru forţarea sistemelor de închidere ale uşilor şi geamurilor autovehiculelor, dispozitive pentru spargerea geamurilor, dispozitive de bruiaj pentru sistemele de închidere ale autoturismelor, cât și un pistol neletal, calibrul 9 mm, fără muniţie.
„Cele trei persoane din București au fost aduse la sediul Secției 4 pentru cercetări și audieri, în cadrul unor dosare penale întocmite pentru trei furturi din autoturisme, comise în municipiul Craiova în perioada noiembrie – decembrie 2015. Este vorba de persoane care acționau în Craiova, după ce, în prealabil, urmăreau victimele și dădeau spargerile în momentul în care acestea nu erau lângă autoturism. În cazul celor trei fapte penale comise în Craiova, acestea au produs un prejudiciu ce depășește suma de 27.000 de euro. În urma activității de cercetare penală desfășurată de polițiștii craioveni s-au efectuat percheziții la locuințele celor trei, unde s-a găsit o sumă importantă de bani, peste 22.000 de lei şi peste 7.000 de euro, dar și dispozitive artizanale pentru forțarea sistemelor de închidere a ușilor și geamurilor portierelor autoturismelor. La locuința unuia dintre ei s-au descoperit și două dispozitive de bruiaj ale sistemelor de închidere a autoturismelor, toate fiind ridicate ca mijloace de probă. Spre surprinderea polițiștilor, la locuința unuia dintre cei trei suspecți s-a descoperit și un pistol neletal supus autorizării, care era deținut ilegal“, a precizat Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.
Suspecții acționau rapid, în miezul zilei
În urma cercetărilor efectuate în cazul celor trei bucureșteni, oamenii legii au stabilit faptul că aceștia au comis în perioada noiembrie – decembrie 2015 trei furturi din autoturisme parcate în municipiul Craiova. „Astfel, în data de 19 noiembrie 2015, au sustras dintr-un autoturism parcat pe strada Fraţii Goleşti, din Craiova, suma de 1.200 de lei, pe 4 decembrie 2015 au sustras dintr-un alt autoturism 250 de pachete de ţigări de diferite mărci, iar pe 14 decembrie 2015, dintr-un autoturism parcat pe bulevardul Carol I, din Craiova, au furat aproximativ 27.000 de euro“, se specifică în comunicatul IPJ Dolj. Cei trei au fost reținuți după audieri, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat în formă continuată, iar polițiștii continuă cercetările pentru documentarea întregii activități infracționale a acestora.
Modul de a acționa al acestora era desprins parcă din filme, ținând cont că, potrivit polițiștilor, faptele au fost comise în timpul zilei, la ore chiar de vârf. Suspecții își alegeau atent victimele, persoane care lucrau cu bani sau cu bunuri și care își lăsau mașina nesupravegheată. Foloseau dispozitivele din dotare, cu ajutorul cărora fie forţau sistemele de închidere ale autoturismelor, fie bruiau sistemul de închidere, apoi dădeau spargerea și dispăreau rapid. Practic, victima acționa telecomanda de închidere centralizată a mașinii, însă aceasta, fiind bruiată, nu funcționa, ușile rămâneau deschise, iar suspecții acționau în voie.
Reținuți pentru 24 de ore și introduşi în arestul IPJ Dolj, cei trei bucureșteni suspecţi de furt calificat au fost prezentaţi vineri magistraţilor Judecătoriei Craiova, care au încuviințat propunerea de arestare preventivă.