3.7 C
Craiova
sâmbătă, 28 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎn sfârșit, s-a trezit și Direcția Impozite și Taxe! - Craiovenii pot depune declarațiile fiscale la orice casierie DIT

În sfârșit, s-a trezit și Direcția Impozite și Taxe! – Craiovenii pot depune declarațiile fiscale la orice casierie DIT

pag 06 NET

Persoanele fizice care au în proprietate clădiri nerezidenţiale sau clădiri cu destinaţie mixtă (au sediile firmelor la domiciliu sau desfășoară o activitate economică în locuință) ori au în proprietate anexe gospodăreşti ale exploataţiilor agricole aflate în extravilanul Craiovei au acum posibilitatea să depună declarațiile fiscale pentru stabilirea impozitului pe clădiri la toate casieriile Direcției Impozite și Taxe (DIT) din cadrul Primăriei Craiova. Acest lucru a fost pus în practică începând de ieri, după ce direcția „s-a sesizat în urma articolului apărut în Gazeta de Sud“, după cum s-a exprimat Elena Bonescu, directorul executiv al DIT Craiova.
GdS relata pe 23 martie, în articolul „Primăria îi induce în eroare pe craioveni“, faptul că instituția a anunțat marți, pe site-ul oficial, că respectivele declarații se pot depune la orice casierie, situație neconformă cu realitatea. Astfel, după ce în ziua respectivă la nici unul din cele șase puncte de încasare a taxelor și impozitelor deschise în cartiere nu se primeau declarațiile fiscale, ci doar se încasa, ieri situația s-a schimbat subit, în favoarea contribuabilului. Exceptând sediul de la Piața Centrală, unde s-au putut depune de la bun început declarațiile la Registratură și plăti apoi la orice ghișeu, toate casieriile Direcției Impozite și Taxe s-au transformat brusc, de ieri, și în registraturi. Iar craiovenii vor avea posibilitatea să stea o singură dată la coadă, pentru a depune declarația și a plăti în același timp, putând totodată merge la orice casierie din oraș. Asta pentru că „la toate punctele de încasare există atât program de registratură, cât și de încasare, iar casierul le poate face pe ambele“, conform explicațiilor oferite de Elena Bonescu. Directorul executiv al DIT le-a recomandat totuși contribuabililor „să vină cu declarația completată, pentru a se limita timpul de așteptare la ghișeu“.
De ce nu s-a putut face acest lucru de la bun început? Nimeni din cadrul primăriei nu știe cu exactitate, dându-se la un moment dat vina pe sistemul informatic. Un sistem care rămâne până la urmă un mister, din moment ce marți nici un funcționar de la casieriile din cartiere nu știa de existența lui, afirmând că „aici doar se pot încasa taxele“, iar ieri toate punctele de încasare se declarau pregătite să primească și declarațiile fiscale, cu documentele aferente. Cert este doar că, dacă s-ar fi trezit mai demult, poate s-ar fi evitat umilința la care au fost supuși craiovenii plătitori de taxe și impozite atunci când a trebuit să se înghesuie mai întâi la Registratură, pentru a depune declarațiile (la un singur ghișeu), iar apoi să mai stea o dată la coadă ca să plătească.

GdS, îndrumător pentru autorități

Nu ar fi pentru prima dată când în urma unui articol apărut în Gazeta de Sud autoritățile sau instituțiile statului se trezesc la realitate și acționează în interesul cetățeanului. Alte două exemple sunt chiar din această lună. Articolul „Craiovenii, păcăliţi la plata impozitului pe casă“, apărut în ediția din 21 martie a Gazetei de Sud, i-a făcut pe cei din conducerea Direcției Impozite și Taxe să-i anunțe pe craiovenii care se găseau în situația prezentată de GdS că trebuie să facă o contestație. Este vorba de persoanele care au trecut pe decizia de impunere primită de la primărie alt an decât cel în care s-a construit imobilul pentru care plătesc impozitul. „Persoanele în cauză trebuie să depună la registratură o contestație a anului de construire a locuinței, în baza Legii nr. 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală, dacă observă că acesta nu este cel real, iar în spatele contestației trebuie atașat documentul justificativ, respectiv o copie a contractului de vânzare-cumpărare în care apare data construirii imobilului“, a mai spus ieri Elena Bonescu, directorul executiv al DIT. Craiovenii mai trebuie însă să știe că o astfel de contestație are și un termen legal de depunere, 45 de zile de la data comunicării Deciziei de Impunere, și că mai pot cere și reanalizarea modalității de calcul a impozitului, în temeiul art. 457 alin. 7 și 8 din Codul Fiscal.
Un alt articol din Gazeta de Sud, „Ai nevoie de cazier judiciar? Fii pregătit să pierzi o jumătate de zi!“, apărut în ediția din 1 martie, a avut și el un ecou rapid, iar Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj și Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Craiova au luat decizia ca începând cu 2 martie să mărească programul de lucru la ghişeul de eliberare a certificatului de cazier judiciar și de plată a taxei pentru eliberarea acestuia, de la sediul de pe strada Amaradia, nr. 93-95, prelungindu-se totodată și programul trezoreriilor din Dolj, unde se mai putea plăti respectiva taxă.

Unde se pot plăti taxele și impozitele 

Pe lângă punctul de colectare de la Piaţa Centrală, deschis în zilele de luni, marţi, joi şi vineri, între orele 8.30 – 16.00, iar miercurea între orele 8.30 – 18.00, craiovenii mai pot plăti impozitele și taxele la casieria de pe strada Mitropolit Firmilian, nr. 14, între orele 8.30 – 16.00, sau la cele din Craiovița Nouă (bulevardul Oltenia bl. 65 A1, parter), Brazdă (str. Doljului, bl. G4, parter), Rovine (str. Nicolae Iorga, bl. E1, parter), 1 Mai (str. Independenței, bl. 7, parter) sau Lăpuș (Calea București, bl. T6, parter), de luni până vineri, între orele 10.30 – 18.00.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS