2.9 C
Craiova
duminică, 29 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLa Festivalul Internaţional Shakespeare - Teatrul vinde bilete, însă contractele nu sunt semnate

La Festivalul Internaţional Shakespeare – Teatrul vinde bilete, însă contractele nu sunt semnate

Tragedia „Macbeth“ de Shakespeare este prima producție a faimosului regizor european Luk Perceval în Rusia, care apare în programul festivalului (Foto: shakespeare.tncms.ro)
Tragedia „Macbeth“ de Shakespeare este prima producție a faimosului regizor european Luk Perceval în Rusia, care apare în programul festivalului (Foto: shakespeare.tncms.ro)

Contractele cu trupele de teatru care urmează să participe la cea de a X-a ediție a Festivalului Internațional Shakespeare, organizat de fundaţia ce poartă numele marelui dramaturg englez şi de Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova, nu sunt încă semnate. Confirmările de participare au, în viziunea organizatorilor, aceeași greutate ca și contractele însăși, așa că, tot în accepțiunea lor, programul poate fi făcut public și biletele puse în vânzare.

Doar două săptămâni îi mai despart pe iubitorii teatrului de deschiderea celei de X-a ediții a Festivalului Internațional Shakespeare, când întreaga lume va marca împlinirea a 400 de ani de la moartea celui mai mare dramaturg al lumii din toate timpurile, William Shakespeare.
Incertitudinile semnalate de cotidianul nostru în articolul „Cum se cheltuiesc cei 850.000 de euro pentru Festivalul Shakespeare“, publicat în ediția din 9 martie, par să planeze încă asupra manifestării.
Dacă la începutul lunii martie se aștepta suplimentarea bugetului de la Ministerul Culturii cu un milion de lei pentru a putea semna contractele cu companiile de teatru, majoritatea internaționale, la sfârșit de lună, când a venit confirmarea, un singur contract este parafat, conform celor menționate de managerul interimar al Teatrului Național „Marin Sorescu“, Alexandru Boureanu.
„Am primit bugetul aprobat de la Ministerul Culturii. Suma de un milion de lei este publică inclusiv pe site-ul ministerului. Banii urmează să vină în aprilie, când se vor face plățile. Am semnat până acum doar un singur contract, cu o trupă din Sankt Petersburg, celelalte sunt drafturi de contract pe care directorul executiv al festivalului, Ilarian Ștefănescu, le pune la punct în ultima clipă. Există câteva detalii care sunt încă în ograda invitaților, în sensul că ei negociază cu companiile de transport, de decor și de persoane, urmând ca suma finală a contractului să ne-o comunice. Nu cred că este un lucru grav, deoarece confirmările de participare, care țin loc de aceste contracte, sunt deja în dosarul festivalului“, a precizat Alexandru Boureanu, directorul interimar al Teatrului Național „Marin Sorescu“ din Craiova.
Nici contractele cu hotelurile nu sunt încă semnate, după cum a declarat directorul interimar al Naționalului. „Sunt făcute rezervări la majoritatea hotelurilor din Craiova. Nu sunt încă încheiate contractele. Ele urmează să fie făcute atunci când vom ști lista exactă a participanților care vin din străinătate. Este estimat un număr de 500 de nopți de cazare pentru Festivalul Shakespeare și 250 de nopți pentru Premiul Europa pentru Teatru“, a precizat Alexandru Boureanu.

46 de evenimente cu mari actori, regizori, critici și companii de teatru

În baza acordurilor de principiu sau a confirmărilor de participare, organizatorii anunță printr-un comunicat de presă că „Festivalul Internațional Shakespeare reunește, în acest an, la Craiova, 46 de evenimente cu mari actori, mari regizori, mari critici și mari companii de teatru din Japonia, Africa de Sud, India, Portugalia, Marea Britanie, Polonia, România, Israel, Bulgaria, Suedia, Rusia, Germania, Italia, Scoția și SUA“.
Conform acelorași surse, ediția din acest an a Festivalului Internațional Shakespeare debutează cu o desfășurare impresionantă de forțe pe 14 aprilie, când, pe scena Naționalului craiovean, vor performa peste 60 de actori japonezi. Aflat pentru prima oară în România, Teatrul Saytama din Tokyo prezintă o interpretare memorabilă a piesei „Richard II“, în viziunea regizorului japonez Yukio Ninagawa.
În cele zece zile de festival sunt invitate însă și alte trupe celebre ale lumii, cu spectacole realizate de regizori faimoşi, printre acestea numărându-se Teatrul Schaubuhne din Berlin, cu „Richard III“ în regia lui Thomas Ostermeier, Teatrul Shakespeare Tobacco Factory din Marea Britanie, cu „Hamlet“ în regia lui Andrew Hilton, Worcester Repertory Company din Worcester cu „Comedia erorilor“ în regia lui Ben Humphrey, Teatrul Flaut din Stratford-upon-Avon cu „Hamlet“ realizat de Kelly Hunter sau Compania A & M Production din Africa de Sud, cu spectacolul „Hamlet“, realizat de Fred Abrahamse.
La Naționalul craiovean vor performa și actorii de la Baltic House Theatre Festival în piesa „Macbeth“, pusă în scenă de un alt mare regizor al lumii, Luk Perceval.
România va fi prezentă în festival prin spectacolul „Julius Caesar“ de la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ Craiova, în regia lui Peter Schneider, spectacolul comunitar „Romeo și Julieta“ în regia lui Philip Parr, realizat în coproducție cu două companii de teatru independente – Compania Teatrulescu din Craiova și Compania Parrabbola din Marea Britanie. „Regele Lear“ realizat de Gavril Pinte, pe un scenariu de George Banu, la Teatrul de Stat Oradea, „Furtuna“, în regia Alinei Hiriștea de la Teatrul de Păpuşi Gong din Sibiu, şi „Folia, Shakespeare & Co“, realizat de Gigi Căciuleanu Dance Company la Teatrul Metropolis din Bucureşti, în regia şi coregrafia lui Gigi Căciuleanu, sunt alte spectacole din festival.
Biletele pentru toate reprezentațiile s-au pus deja în vânzare la Agenția de bilete a Naționalului craiovean. Prețurile lor sunt de 40 de lei – categoria I, 30 de lei pentru categoria a II-a și 11 lei – categoria a III-a (elevi/studenți/pensionari).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS