4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljEpilare cu laser sau ILP, ce alegem?

Epilare cu laser sau ILP, ce alegem?

epilare-laser-sau-ip articol ianosi

Îndepărtarea părului nedorit reprezintă o reală problemă atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Mijloacele utilizate pentru îndepărtarea părului sunt diverse, de la radere sau epilare cu ceară, până la cele mai sofisticate şi moderne, cum sunt tratamentele cu laser sau lumina intens pulsată, denumită şi epilare definitivă.

Conf. univ. dr. Simona Ianoşi, medic primar dermatolog la Centrul Medical Dr. Ianoşi, ne spune ce înseamnă epilarea cu laser şi lumina intens pulsată şi la care din cele două variante ar trebui să apelăm atunci când ne dorim să scăpăm definitiv de părul nedorit.

Ce înseamnă epilare definitivă?
Reprezintă distrugerea permanentă a firelor de păr de pe suprafaţa corpului în proporție de 70-95%. Metoda este progresiv definitivă, desfășurându-se, în medie, în 5 – 6 ședinţe la interval de 1 – 3 luni în cazul laserului Alexandrite şi în peste zece şedințe în cazul aparatelor cu IPL.

Ce presupune epilarea definitivă cu laser?
Epilarea definitivă cu laser se bazează pe principiul fototermolizei înalt selective, care distruge ţintit rădăcina firului de păr fără a afecta pielea din jur. Epilarea laser poate fi efectuată la orice vârstă, la ambele sexe şi pe orice zonă cutanată cu păr. Înaintea unei şedinţe de epilare definitivă este foarte importantă efectuarea unui consult la medicul specialist dermatolog care stabilește tipul de piele, tipul firului de păr, eventualele boli ale pielii etc.

Ce presupune epilarea cu lumină pulsată (IPL)?
În afara tratamentului de epilare definitivă laser, se mai folosesc aparatele cu lumină înalt pulsată (IPL). Acestea emit o plajă de lungimi de undă care nu au ca ţintă rădăcina firului de păr şi nu permit pătrunderea în profunzime a razei luminoase în scopul distrugerii complete a firului de păr. În aceste condiții, după tratamentul cu lumină înalt pulsată, îndepărtarea firului de păr nu este definitivă, ci el va creşte după un interval variabil de timp, motiv pentru care, în această situaţie, este mai corect să folosim termenul de „epilare de lungă durată“ şi nu pe cel de „epilare definitivă“. Aparatele cu lumină înalt pulsată au astăzi diferite denumiri, IPL, SPL, BBl etc. producătorii încercând să atragă atenţia asupra fiecăruia, dar principiul de funcţionare şi rezultatele tratamentului sunt aceleaşi.

Care este diferența dintre epilarea cu laser şi cea IPL?
Diferența este legată de profunzimea la care poate pătrunde fasciculul luminos, şi anume este mult mai mare la laser comparativ cu lumina pulsată. Aceasta înseamnă că laserul poate distruge atât firele de păr superficiale, cât şi pe cele profunde, în timp ce aparatele cu IPL nu pot distruge decât firele de păr superficiale.

Cum ne dăm seama care metodă ni se potriveşte: laser sau IPL?
Aparatele cu IPL pot fi recomandate pielii bronzate, acolo unde laserul poate produce arsuri. În aceste condiţii, aş recomanda ca după bronz să se efectueze o ședinţă cu un dispozitiv cu IPL special pentru pielea bronzată şi ulterior să se continue cu laserul. Așa cum spuneam, numărul şedinţelor efectuate cu laserul (5-6) este în general mai mic decât cel efectuat cu IPL (peste 10). Dar pentru a avea rezultate cât mai bune, în ambele situaţii trebuie ţinut cont de eventualele probleme hormonale pe care le are pacientul, de medicamentele pe care le ia, de prezența unei eventuale sarcini, moștenirea genetică etc.

Când obţinem cele mai bune rezultate?
Când nu apar/există tulburări hormonale sau alte cauze care duc la apariţia unor noi fire de păr. Pe pielea albă şi fire de păr cât mai groase şi închise la culoare. Când se respectă intervalul de timp între ședințe, între 1-3 luni, în funcţie de zonă. Acest interval nu este ales întâmplător, ci respectând ritmul de creştere al părului specific fiecărei zone a corpului.

De ce trebuie să ţinem cont când apelăm la epilarea cu laser-IPL?
Să respectăm indicaţiile medicului înaintea efectuării procedurii, dar şi după. Foarte important este să aplicăm gheaţă local 24 de ore după efectuarea procedurii pentru a răci zona tratată şi pentru a evita arsurile.
Să nu avem pielea bronzată. Trebuie să înțelegem că nu există o dispariţie completă şi definitivă a firelor de păr pentru toată viața. În cazul aparatelor cu lumină pulsată în epilare trebuie să se folosească doar acelea care emit culoarea galben sau roşu.
În cazul laserului, cele mai bune rezultate se obţin cu laserul Alexandrite care trebuie să aibă o putere mare, deoarece există pe piaţă lasere Alexandrite cu putere slabă care nu reuşesc să distrugă decât anumite fire de păr, având evident o eficienţă redusă.
Preţul şedinţelor efectuate cu laserul este mai mare decât al celor cu IPL, dar este necesar un număr mai mic de şedinţe.
Să nu acceptăm niciodată efectuarea lunară a şedinţelor de epilare decât la nivelul feţei şi gâtului, deoarece pe celelalte zone ritmul de creştere al firelor de păr este mai lent şi eficienţa scade, iar pielea va avea mult de suferit.

Date de contact: Bd. Carol I nr. 99, Craiova
Telefon: 0351.178.448
Fb: Centrul Medical Dr. Ianosi
Site: www.drianosi.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS