4.2 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTalentul răzbate în lumea tăcerii

Talentul răzbate în lumea tăcerii

Colaborarea se va materializa în piese de teatru ce vor fi jucate atât în ţară, cât şi în străinătate (Foto: Lucian Anghel)
Colaborarea se va materializa în piese de teatru ce vor fi jucate atât în ţară, cât şi în străinătate (Foto: Lucian Anghel)

15 elevi de la Liceul Tehnologic Special „Beethoven“ din Craiova se pregătesc, în aceste zile, cu directorul Teatrului Solar Bear, dar şi cu unul dintre profesorii de la Royal Conservatoire of Scotland.

15 tineri din Glasgow, Marea Britanie, membrii ai Teatrului Solar Bear, teatru pentru persoanele cu deficienţe de auz, împreună cu 15 elevi de la Liceul Tehnologic Special „Beethoven“ desfăşoară, în această săptămână, la Craiova, un workshop de teatru şi efecte speciale. La baza acestei cooperări se află un parteneriat strategic ce are ca scop colaborarea tinerilor în vederea identificării unor mecanisme cât mai eficiente de realizare a educaţiei nonformale prin teatru în învăţământul preuniversitar şi dezvoltarea abilităţilor artistice la tinerii cu deficienţe. Proiectul aparţine Asociaţiei Window România în colaborare cu Teatrul Solar Bear şi cu Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova. Alături de tinerii implicaţi în proiect se află şi directorul Teatrului Solar Bear, dar şi unul dintre profesorii de la Royal Conservatoire of Scotland, precum şi Petre Dobre, fost elev al Liceului Tehnologic Special „Beethoven“ din Craiova, ce a fost admis anul trecut la Royal Conservatoire of Scotland, la secţiunea de teatru destinată tinerilor cu deficienţe de auz. „Acest worksop are o însemnătate deosebită. Tinerii cuprinşi în proiect vor avea posibilitatea să îşi dezvolte abilităţile artistice, dar şi pe cele de utilizare a tehnologiilor digitale şi a software-ului folosite în producţia de efecte speciale teatrale. Toată această colaborare se va materializa în piese de teatru ce vor fi jucate atât în ţară, cât şi în străinătate. În plus, dorim ca în urma acestei colaborări să apară nişte curricule speciale de teatru pentru persoanele cu deficienţe de auz care să fie folosite în întreaga lume. Proiectul conţine şi o parte de cercetare. Împreună cu participanţii vom încerca să inventăm nişte semne noi în limbajul mimico-gestual pe domeniul teatrului, deoarece multe obiecte folosite în teatru nu au în limbaj mimico-gestual un semn adecvat. Vom identifica semne sugestive care să fie folosite în toată Europa“, a spus Ionuţ Smarandache, vicepreşedinte al Asociaţiei Window România, profesor la Liceul „Beethoven“ din Craiova.

Talentul primează la Royal Conservatoire of Scotland

Petre Dobre este un exemplu că talentul poate răzbate în lumea tăcerii. A devenit un model pentru toţi elevii cu deficienţe de auz de la Liceul „Beethoven“. „Fostul nostru elev este implicat în acest proiect şi s-a întors acasă împreună cu grupul din Scoţia, însoţit de profesorul lui de la universitate. O dată la trei ani, Royal Conservatoire of Scotland formează o nouă grupă de studenţi, tineri cu deficienţe de auz. În prezent, îşi selectează viitorii studenţi, cunoscând faptul că la Liceul «Beethoven» există foarte mulţi tineri talentaţi. Este o şansă pentru că această universitate de teatru nu solicită diplomă de bacalaureat, ci urmăreşte doar ca tinerii să fie înzestraţi cu foarte mult talent şi dorinţă de a învăţa. Bacalaureatul este un examen care nu este la îndemâna surzilor, deoarece limbajul mimico gestual este recunoscut la ei ca limbă maternă, limba română este secundară. Aceşti copii şi tineri compensează foarte mult pe aceste părţi artistice“, a spus Filomela Salahoru, profesor la Liceul „Beethoven“.

Vă invităm să urmăriţi miercuri seară, de la ora 21.30, pe Alege TV, emisiunea „Povestea lor, lecţia noastră“. Veţi avea astfel posibilitatea să urmăriţi un interviu cu Petre Dobre, dar şi cu profesorii care i-au fost alături în perioada liceului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS