Numărul minorelor care aduc pe lume copii a crescut în judeţul Dolj, iar rata mortalităţii materne a fost şi de patru ori mai mare faţă de media naţională.
Fundaţia World Vision România a lansat ieri, în sala Consiliului Județean Dolj, proiectul „Mame pentru viață. Viață pentru mame“, un program ce se va desfăşura pe o perioadă de trei ani și care are ca scop dezvoltarea unui model integrat şi inovativ de servicii de planificare familială, sănătate reproductivă și asistență a gravidelor în comunitățile defavorizate din județele Dolj, Vâlcea și Vaslui. În judeţul Dolj, proiectul se va desfăşura în comunele Argetoaia, Braloştiţa, Breasta, Bucovăţ, Carpen, Cernăteşti, Coţofenii din Dos, Predeşti, Scaieşti, Sopot. În aceste localităţi sunt vizate aproximativ 5.000 de femei cu vârsta între 15 şi 40 de ani. „Din evaluarea iniţială pe care am realizat-o în aceste localităţi, am identificat 101 gravide şi 11 minore însărcinate care vor putea beneficia de sprjin şi consiliere în cadrul acestui proiect. Vrem să dezvoltăm capacitatea comunităţii locale, vom forma educatori comunitari care vor ajuta femeile să îşi cunoască drepturile și vor facilita accesul acestora la servicii medicale. Vom asigura sprijin financiar femeilor vulnerabile, femeilor sărace, pentru a ajunge la servicii medicale de specialitate, de obstetrică-ginecologie. O problemă reală în România este aceea că avem copii care la 11, 12 ani devin mame. Vrem să evităm sarcinile nedorite care se asociază automat cu abandonul copiilor, abandonul şcolar, cu stigmatizarea socială“, a spus Cornelia Paraschiv Scărlătescu, manager de proiect – World Vision România. 225 de furnizori de servicii medicale din Dolj, Vâlcea şi Vaslui, dar şi primăriile locale vor fi incluşi în proiect.
„Mortalitatea maternă în România este dublă faţă de media UE“
Intervenţiile celor de la World Vision vor avea loc în 30 de comunităţi din întreaga ţară, selectate pe baza ratei de sărăcie şi a ratei mortalităţii materne. România, potrivit unui studiu Eurostat, are unul dintre cele mai ridicate niveluri de sărăcie în Uniunea Europeană, 42% din populaţie având risc de sărăcie şi excluziune socială. Potrivit statisticilor prezentate de reprezentanţii World Vision, în 2014 în Regiunea de Sud-Vest Oltenia, 42,8% din populaţie se afla în risc de sărăcie şi excluziune socială, comparativ cu media UE de 24,4%. „Mortalitatea maternă în România este dublă faţă de media UE, de trei ori mai mare decât în Slovacia, Slovenia şi Bulgaria, aproape de şase ori mai mare decât în Italia şi Spania şi de aproape zece ori mai mare decât în Austria şi Polonia. Cauzele principale ale ratei ridicate a mortalităţii materne sunt legate de risc obstetrical direct 46%, risc obstetrical indirect 29% şi avorturi 25%. În judeţul Dolj, în 2013, rata mortalităţii materne a fost de patru ori mai mare faţă de media naţională. Datele disponibile indică o lipsă de îngrijire medicală în timpul sarcinii, în special pentru femeile vulnerabile“, a adăugat Cornelia Paraschiv Scărlătescu. În 2013, în Dolj au fost 6.779 de sarcini înregistrate, dintre care 1.013 au fost declarate sarcini cu risc crescut.
Proiectul „Mame pentru viață. Viață pentru mame“ este demarat de compania farmaceutică Merck Sharp and Dohme (MSD) România, împreună cu Fundaţia World Vision România. Programul este finanţat din fonduri obţinute de World Vision ca parte a unui grant global MSD for Mothers, ce se ridică la 500.000 de dolari pentru următorii trei ani.