-6.5 C
Craiova
joi, 16 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljCristina trebuie operată urgent, însă are nevoie de sprijin financiar

Cristina trebuie operată urgent, însă are nevoie de sprijin financiar

Cristina Georgescu are nevoie de implant segmentar de coloană
Cristina Georgescu are nevoie de implant segmentar de coloană

De peste un an, o fată de 11 ani, din Craiova, se află pe lista de aşteptare pentru o intervenţie chirurgicală. Copila necesită implant segmentar de coloană vertebrală, însă spitalul din Bucureşti nu dispune de fonduri pentru achiziţionarea dispozitivelor medicale de care are nevoie, iar Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj decontează doar tratamentele pentru ortopedie adulţi, nu şi pentru copii.

În urmă cu câteva zile, la sediul redacţiei Gazetei de Sud, doi părinţi aflaţi într-o situaţie critică, disperaţi pentru soarta copilului lor, au venit să ne ceară sprijin. Cristina Georgescu a fost diagnosticată cu scolioză congenitală la vârsta de doi ani. „Iniţial, medicii au dorit să o opereze chiar în momentul diagnosticării, după care au decis că, din cauza complicaţiilor ce puteau apărea, este mai bine să aştepte. Au operat-o pe fetiţă când a împlinit cinci ani. I-a fost corectată coloana cu o tijă. După operaţie, timp de mai mulţi ani a purtat corset ortopedic profesionist pentru corecţia coloanei vertebrale. Din păcate, tija implantată este deja mică. Cristina are nevoie de o nouă intervenţie chirurgicală cât mai repede deoarece deformaţia coloanei este foarte mare, iar din cauza compresiei plămânilor şi inimii există riscul insuficienţei respiratorii, care îi poate pune viaţa în pericol“, a povestit Georgiana Georgescu, mama copilei.

Sistemul de implant segmentar costă aproximativ 20.000 de lei

Cristina este elevă în clasa a IV-a la Şcoala nr. 37 din Craiova. Este o elevă foarte silitoare, pasionată de desen, de limbi străine. Este un copil extrem de sensibil, jenat parcă de problema medicală pe care o are. Cristina are nevoie permanent de sprijin, de cineva care să îi ducă ghiozdanul, de cineva care să o însoţească în cazul în care îi este rău sau să o susţină atunci când oboseşte. Fata se află în evidenţa Clinicii de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică „Al. Pesamosca“ a Spitalului de Urgenţă pentru Copii „M.S. Curie“ din București. „Medicii au menţionat faptul că Cristina necesită implant segmentar de coloană vertebrală, însă ne-au spus că spitalul nu dispune de fonduri pentru achiziţionarea acestuia. Din această cauză, se află pe lista de aşteptare de peste un an. Ne-au spus că soluţia cea mai bună este să cumpărăm noi toate dispozitivele de care are nevoie pentru corecţia coloanei, iar ei vor efectua imediat intervenţia. Noi nu dispunem însă de banii necesari. Eu nu am un loc de muncă, iar soţul lucrează cu ziua. Sistemul de implant segmentar presupune 12-14 şuruburi transpediculare, șase-opt cârlige laminare/pediculare, două tije longitudinale şi trei crosslink-uri a căror valoare, din ce ne-au spus medicii, se ridică la aproximativ 20.000 de lei. Am mers să solicităm sprijin şi la Casa de Asigurări de Sănătate Dolj, însă ne-au spus că dispozitivele de care are nevoie Cristina nu sunt decontate“, a explicat Georgiana Georgescu.

Doar casele de asigurări de sănătate din Bucureşti, Constanţa şi Iaşi decontează tratamentul prin implant segmentar

Am solicitat un punct de vedere şi reprezentanţilor CAS Dolj. Am aflat că micuţii cu astfel de probleme medicale din judeţ nu pot fi sprijiniţi de această instituţie. „Conform Ordinului 185 din 30 martie 2015 pentru aprobarea normelor tehnice de realizare a programelor naţionale curative, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova se derulează doar următoarele tratamente pentru ortopedie adulţi: tratamentul pentru endoprotezare, tratamentul instabilităţilor articulare cronice prin implanturi şi fixare. Tratamentul prin implant segmentar de coloană – ortopedie pediatrică – se derulează în următoarele unităţi sanitare: Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii «M.S. Curie», Spitalul «Grigore Alexandrescu», Spitalul de Ortopedie – Traumatologie «Foişor» (Bucureşti), Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Spitalul Clinic «Sfânta Maria» din Iaşi. Fiecare caz cu malformaţii congenitale grave vertebrale care necesită instrumentaţie specifică se aprobă de către o comisie constituită din medicul-şef al secţiei de specialitate în care este internat bolnavul, preşedintele Comisiei de ortopedie şi traumatologie, doi medici-şefi de clinică de specialitate“, a menţionat Dana Gheorghe, purtător de cuvânt la CAS Dolj. Mai mult decât atât, reprezentanţii CAS Dolj au menţionat faptul că Uităţile sanitare aflate în relaţii contractuale cu casele de asigurări au obligaţia să întocmească liste de prioritate pentru serviciile medicale programabile.
În trimestrul I al acestui an, CAS Dolj a emis 8.908 decizii pentru dispozitive medicale, dintre care 1.739 pentru protezare stomii, 2.330 decizii pentru echipamente pentru oxigenoterapie, 898 decizii pentru orteze pentru membrul inferior, 898 pentru dispozitive incontinenţă urinară, 1.234 pentru proteze auditive, restul pentru dispozitive de statică şi mers. Potrivit reprezentanţilor CAS, pentru dispozitivele medicale recomandate în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, afecţiunilor neoplazice sau copiilor între 0 şi 18 ani nu există liste de aşteptare.

Cum putem ajuta

Cei care doresc să o ajute pe Cristina o pot face donând orice sumă de bani în contul deschis pe numele mamei fetei la BRD: RO85BRDE170SV30460431700, titular cont Georgiana Georgescu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS