3.7 C
Craiova
sâmbătă, 28 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSuspiciuni de fraudă uriașă, cu împrumuturi de la CAR-uri

Suspiciuni de fraudă uriașă, cu împrumuturi de la CAR-uri

O persoană a contractat mai multe împrumuturi, pe numele său sau al rudelor, folosind adeverințe de la locul de muncă emise pe numele unor persoane (colege de-ale ei) care nu știau că au devenit giranți până nu au fost executate silit (FOTO: Arhiva GdS)
O persoană a contractat mai multe împrumuturi, pe numele său sau al rudelor, folosind adeverințe de la locul de muncă emise pe numele unor persoane (colege de-ale ei) care nu știau că au devenit giranți până nu au fost executate silit (FOTO: Arhiva GdS)

O fostă angajată de la Spitalul „Filantropia“ este acuzată de colege că a folosit adeverințe emise pe numele lor pentru a contracta diverse împrumuturi la mai multe CAR-uri din oraș, fără ca ele să fi semnat actele și fără să fi știut că sunt girante. În cele din urmă, a ieșit la iveală faptul că o parte din angajatele spitalului s-au girat între ele sau chiar au luat împrumuturi în numele celei acuzate, iar când aceasta nu a mai plătit ratele, celelalte s-au trezit cu dosare de executare silită pe numele lor, în calitate de giranți sau împrumutați. Parchetul a confirmat că dosarul penal este în cercetare la Investigarea Fraudelor.

Un grup de asistente de la Secția de Neonatologie a Spitalului „Filantropia“ din Craiova ne-au sesizat la redacție că s-au trezit că au devenit giranți fără să știe la una din colegele lor, care ar fi luat mai multe împrumuturi de la diverse CAR-uri din municipiu, folosindu-se de adeverințe eliberate de la spital, fără ca girantele să știe.
S-a ajuns la situația ca la instituția sanitară să vină peste 20 de dosare de executare silită, de la mai multe CAR-uri din oraș, dosare învestite cu formulă executorie și confirmate de instanță, pentru sume ce s-ar apropia de 100.000 de lei, bani împrumutați și neachitați la respectivele CAR-uri.
Cum a început totul? Asistentele care ne-au sesizat la redacție spun că „în anul 2014 am fost rugate de către colega noastră Susinski Cristina, referent în cadrul Spitalului nr. 2 „Filantropia“ să o girăm pentru a face un împrumut la CAR, având nevoie de o sumă de bani pentru a-și trata fiul care, din spusele ei, ar fi cu o tumoră malignă (cancer) la cap și necesită investigații și tratament într-un spital din București. De bună-credință, am girat-o și ea a intrat în posesia copiilor după cărțile noastre de identitate. În decursul anului 2014 am girat-o la încă două CAR-uri din oraș, fiindu-ne milă de situația în care se afla“, povestesc asistentele în reclamația înaintată către GdS.
Doar că, la începutul anului 2016, mai multe asistente s-au trezit „cu mai multe citații de la mai multe CAR-uri din oraș unde noi nu am fost să semnăm și nu am avut cunoștință de acest fapt“, spus asistentele, precizând că nu aveau habar că figurau ca girante și la alte case de ajutor reciproc în afara celor la care au semnat actele de bunăvoie. Așa s-a ajuns la dosare de executare silită încuviințate de instanță pe numele femeilor care susțin că nu știau că Susinski le-ar fi trecut ca girante la diverse împrumuturi contractate de la CAR-uri pe numele mamei, tatălui sau chiar soacrei sale. Suma totală a împrumuturilor nerestituite de Susinski ar ajunge la aproape 100.000 de lei la un singur CAR, conform declarațiilor asistentelor.

A împrumutat 20.000 de lei în numele colegei

La rândul lor, femeile care s-au trezit girante fără să știe la unele împrumuturi făcute pe numele rudelor Cristinei Susinski o puseseră și pe ea ca girant la creditele contractate de ele de la astfel de CAR-uri care funcționează ca niște IFN (instituție financiară nebancară). Una dintre ele spune că a aflat că în loc de girant ea figura ca împrumutat, în momentul în care a mers să semneze actele la CAR CFR. Chiar și așa, femeia recunoaște că a semnat cu naivitate contractul de împrumut, dar că Susinski a ridicat toți banii. „M-a luat cu taxiul de la serviciu Susinski Cristina și m-a dus la CAR CFR, repede, ca să semnez. Eu credeam că voi fi girant, că așa îmi spusese, dar când am ajuns acolo mi-a zis că eu sunt împrumutatul. Am semnat, ca să o ajut, că mințise că e într-o situație disperată cu copilul, dar nici nu am văzut că suma era de 20.000 de lei. Nu am ridicat eu banii de la casierie, ci ea i-a ridicat. Trebuie să existe filmările pe camera de supraveghere. Mi-a spus că în trei luni îmi achită împrumutul, că mai ia un împrumut de la CAR soțul ei, Mihai, care lucrează la Facultatea de Agronomie. Nu mi l-a achitat și acum mă execută silit CAR-ul. Important este și cum de au ajuns adeverințe de salariat întocmite pe numele nostru la diverse CAR-uri, fără ca noi să știm!“, a spus Georgeta Zamfir, care a recunoscut că a făcut și ea un împrumut la același CAR, pe numele soțului ei, girată fiind chiar de Cristina Susinski, împrumut pe care nu a mai putut să îl achite și pentru care urmează a fi executată silit. „Ce să fac, dacă eu din salariul de 2.000 de lei mai rămân cu 400 de lei, că am și eu ratele mele de plată la două CAR-uri și m-am trezit și cu trei executări silite pentru împrumutul făcut pentru Susinski și pentru altele de care eu nu știam. Sunt peste 20 de dosare de executare silită venite la spital, iar fetele nici nu știau că sunt girante la rudele lui Susinski. Eu am apărut ca girant, fără să știu, la Olfarm, la RAT, la Universitate și la CAR CFR“, a declarat Georgeta Zamfir, pentru GdS.

CAR-ul dă vina pe serviciul de la spital care a eliberat adeverințele

Dar cum a fost posibil ca un CAR să acorde un împrumut fără a vedea giranții și fără a-i pune pe aceștia să semneze documentația aferentă debitorului? GdS a contactat CAR CFR pentru lămuriri. „Nu mă obligă nici o lege să chem girantul să semneze contractul de împrumut. Ei au venit cu adeverințe semnate și ștampilate, în original. Noi ne-am asigurat că adeverințele sunt reale. Aceste doamne au luat împrumuturi de la mai multe CAR-uri din oraș și s-au girat unele pe altele. Există dosare în cercetare la poliție. Problema este cum de a eliberat acel serviciu financiar adeverințe de salariat fără ca acele doamne să știe?“, a declarat Marian Mateescu, director economic al CAR CFR. Legat de Georgeta Zamfir, care spune că a făcut un împrumut de 20.000 de lei pe numele ei, dar că banii i-ar fi ridicat Susinski, directorul economic de la CAR CFR susține că el a făcut executarea silită pe numele titularei împrumutului, adică Georgeta Zamfir, care ar fi ridicat banii de la casierie. „Eu am cerut executarea silită a titularilor de împrumuturi. La împrumuturile la care ele spun că nu știau că sunt girante nu am trimis spre executare, având în vedere că s-a făcut plângere la Parchet și la poliție. Ideea e că eu am avut la dosar adeverințe de salariat eliberate conform legii. Întrebați la ei, la Serviciul Financiar de la spital, cum de au eliberat acele adeverințe. Acele adeverințe au fost aduse la CAR de doamna Susinski“, a mai spus Mateescu, care nu a putut spune cine a semnat în locul giranților. „Întrebați la poliție. Ei au luat toate dosarele, inclusiv pe cele de la executorul judecătoresc!”, a mai spus directorul economic de la CAR CFR.

Directoarea economică „pozează“ în victimă

Adeverințele respective, semnate în mare parte de directoarea economică a Spitalului „Filantropia“, Elena Crăiniceanu, ar fi fost cerute de către Cristina Susinski, dar pe numele colegelor sale, asistente. Modul de eliberare a acelor acte era la voia întâmplării, până la descoperirea acestui caz. „Au venit acele adeverințe la mine la mapă și le-am semnat, dar nu există semnăturile femeilor girante și pe angajamentele de plată. Noi nu citim ce semnăm. Mapa cu adeverințele era pusă pe hol și fiecare trecea și își lua adeverințele. Nu știu cine le-a luat, dar a recunoscut la poliție doamna Susinski că le-a luat dânsa și tot dânsa le-a și cerut. Nu am avut o procedură internă pentru eliberarea acelor adeverințe. Acum s-au mai schimbat lucrurile. Se poate verifica la Registratură cine a semnat pentru acele adeverințe. Unele adeverințe nu au număr de înregistrare, altele nu au ștampilă. Eu nu știu cum de le-a luat în calcul CAR-ul respectiv dacă nu aveam ștampilă sau număr de înregistrare! Poliția va descoperi toate acestea“, a spus Elena Crăiniceanu. Directoarea economică a Spitalului „Filantropia“ a mai spus că și ea a fost victima Cristinei Susinski: „Și eu m-am trezit că am fost trecută girant la un împrumut făcut de Cristina Susinski, de circa 10.000 de lei. Îi spusesem din gură că o ajut, mă pun girant, dar de aici și până la a falsifica adeverința de salariat este mult. M-au chemat de la poliție pentru că au constatat că semnătura care exista la CAR pe angajamentul de plată în dreptul numelui meu nu coincidea cu semnătura mea de pe adeverință, adeverință care nu avea nici număr de înregistrare. Eu am dat-o în judecată pe civil pe Susinski, dar nu înțeleg cum de a acceptat acel CAR să acorde împrumuturi fără ca unele adeverințe să aibă număr de înregistrare sau ștampilă și fără să vadă giranții“, a explicat Elena Crăiniceanu.

Susinski e de negăsit

GdS a încercat în repetate rânduri să o contacteze pe Cristina Susinski, precum și pe soțul acesteia, dar cei doi au fost de negăsit. Directoarea Crăiniceanu a precizat că Cristinei Susinski i-ar fi fost desfăcut contractul de muncă încă de săptămâna trecută, pentru absențe nemotivate, deoarece nu s-ar mai fi prezentat la serviciu din luna ianuarie.

Dosar de amploare trimis la Parchet și Poliție

Păgubitele de la Spitalul „Filantropia“ au făcut plângere penală pe numele Cristinei Susinski. Femeile susțin că s-au făcut deja ample cercetări de către poliție și că Susinski și-ar fi recunoscut faptele.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova a confirmat, la solicitarea GdS, că există un dosar penal, nefinalizat până la această dată. „(…) A fost înregistrat dosarul penal cu numărul 11065/P/2015, în data de 20.11.2015, fiind înaintat Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, pentru a se efectua cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, prevăzută de art. 244 Cod Penal, și fals în înscrisuri sub semnătură privată, prevăzută de art. 322 Cod Penal, dosarul nefiind înaintat până în prezent cu propunere corespunzătoare“, a precizat procurorul Daniel Ion Burcă, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova.

Legea nu obligă ca girantul să fie prezent

Cum a fost posibil să se acorde împrumuturi de zeci de mii de lei pe numele unei persoane fără a se verifica dacă giranții știu de existența acelor împrumuturi? La ora actuală, CAR-urile funcționează ca un IFN. Totuși, există un vid legislativ în acest domeniu de activitate al CAR-urilor.
Potrivit reprezentanților Uniunii Județene a CAR-urilor (din care CAR CFR nu face parte), se confirmă faptul că nu există nici un act normativ care să oblige CAR-urile să cheme giranții să semneze în fața reprezentanților CAR-ului și a debitorului care se împrumută. „CAR-urile funcționează după Legea 122/1996 republicată în 2009, după statutul de funcționare care trebuie să respecte legislația în vigoare, după normele interne care trebuie să respecte legislația și după OUG 50/2010 privind contractele de credit încheiate cu consumatorii. CAR-urile care nu sunt în Uniune pot fi controlate doar de BNR, care face verificări destul de rar“, au spus reprezentanții Uniunii.
Dar dacă în normele interne ale CAR-lui există o astfel de reglementare internă ca giranții să fie prezenți când se semnează contractul de împrumut sau angajamentul de plată, atunci este obligatorie prezența giranților. CAR-urile membre ale Uniunii sunt verificate de această entitate.
GdS a contactat un președinte al unui CAR independent, neimplicat în acest scandal. El a precizat că deontologic ar fi ca orice CAR să cheme giranții să fie de față când se semnează documentația pentru acordarea unui împrumut. „Noi așa procedăm, pentru că doar așa avem garanția că giranții știu de acel împrumut și că acel împrumut poate fi rambursat. Ar trebui să fie o obligație profesională pentru orice CAR să cheme giranții“, a spus președintele respectivului CAR independent și afiliat la Uniune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS