3.4 C
Craiova
sâmbătă, 28 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTrei bătrâni din Craiova, înșelați prin metoda „Accidentul“

Trei bătrâni din Craiova, înșelați prin metoda „Accidentul“

Polițiștii doljeni au identificat doi deținuți și o tânără din Pitești, suspectați că au înșelat trei bătrâni din Craiova, prin metoda „Accidentul“, cu sume de bani cuprinse între 12.000 și 40.000 de lei.

Polițiștii din cadrul Secției 3 Craiova spun că, joi, în urma cercetărilor, au reușit să identifice trei suspecți care au înșelat mai multe persoane din municipiu prin metoda „Accidentul“. Aceștia sunt Ilie Dumitru, de 31 de ani, din Bucureşti, deţinut în Penitenciarul Colibaşi, Gabriel Ţaroveanu, de 32 de ani, din comuna doljeană Melineşti, deţinut în Spitalul Penitenciar Colibaşi, şi Ramona Badea, de 20 de ani, din municipiul Piteşti. Aceasta din urmă este concubina lui Dumitru, dar și cea care se ocupa de colectarea banilor obținuți prin comiterea infracțiunilor de înșelăciune.
Oamenii legii au descins joi la Penitenciarul Colibași, Spitalul Penitenciar Colibași și la domiciliul Ramonei Badea, de unde au ridicat mai multe probe, printre care documente privind transferul unor sume de bani, înscrisuri, cartele telefonice și telefoane mobile.
De asemenea, în urma perchezițiilor, oamenii legii au găsit o scrisoare de dragoste, adresată lui Dumitru, care conținea un mesaj codat: „m-au prins“, „am dat declarația“, „telefoanele sunt ascultate“, „nu te-am putut anunța“, au descifrat polițiștii printre rândurile scrisorii de amor.
Oamenii legii spun că cei doi deținuți acționau după o metodă care a făcut până acum zeci de victime în municipiul Craiova și în județul Dolj.
Înșelăciunile prin metoda „Accidentul“ se bazează pe un scenariu bine pus la punct: victimele primesc apeluri pe telefonul fix, iar apelantul se recomandă a fi avocat sau procuror şi susține că o rudă a victimei a provocat un accident rutier şi are nevoie de bani pentru a nu ajunge la închisoare sau pentru a primi îngrijiri medicale. În alte cazuri, cel care sună se recomandă chiar fiul sau nepotul victimei. De obicei, „avocatul“ sau „procurorul“ are o atitudine foarte convingătoare şi solicită victimelor să depună banii într-un cont sau să îi înmâneze unei persoane necunoscute. De cele mai multe ori, victimele sunt alese din rândul persoanelor vârstnice şi uşor de impresionat, care au copii plecați în concediu sau în străinătate şi care deţin sume mari de bani la domiciliu.
Dumitru și Țaroveanu au reușit să înșele prin această metodă trei bătrâni din Craiova, cu vârstele cuprinse între 77 și 86 de ani. Deținuții au obținut de la aceștia, în perioada 31 decembrie 2015 – 3 ianuarie 2016, sumele de 12.000, 27.000, respectiv 40.000 de lei.
Polițiștii din cadrul IPJ Dolj spun că cei doi deținuți sunt cercetați pentru comiterea a trei infracțiuni de înșelăciune, iar Ramona Badea pentru complicitate la comiterea acestei infracțiuni. Aceasta din urmă a fost reținută pe o perioadă de 24 de ore, iar vineri, Judecătoria Craiova a emis pe numele ei un mandat de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile.

Sfaturile polițiștilor

Primul sfat al poliţiştilor pentru a evita o astfel de înşelăciune este să verificaţi dacă ruda respectivă este rănită sau a avut un accident, dându-i un telefon. De asemenea, oamenii legii recomandă să verificați întotdeauna cine vă apelează telefonic înainte a face orice tranzacţie, să nu depuneţi sume de bani în conturile unor persoane străine, dar și să nu oferiți sume de bani necunoscuţilor care se prezintă la uşă, chiar dacă pretind că sunt trimişi de un membru al familiei.
Polițiștii spun că o convorbire telefonică de lungă durată cu o persoană care solicită sume de bani este primul semn că aţi putea fi victima unei înşelăciuni. Este foarte important ca persoanele care au rude sau cunoștințe ce se încadrează în profilul victimelor înşelăciunilor – părinţi în vârstă, cu copii plecaţi în străinătate sau care nu mai locuiesc cu ei, să le prevină despre această metodă de înșelăciune, pentru a nu deveni, la rândul lor, victime.
Nu în ultimul rând, anchetatorii susțin că autorii înșelăciunilor prin metoda „Accidentul“ folosesc detalii pe care însăşi victima le furnizează.
Pentru a împiedica „documentarea“ hoţilor, „poliţia recomandă să fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să vă împrieteniți şi să afle detalii despre familie sau vecini“, au mai precizat polițiștii doljeni.

Condamnați pentru înșelăciuni prin metoda „Accidentul“

Ilie Dumitru și Gabriel Ţaroveanu nu sunt la primele fapte de acest fel. Condamnați în mai multe dosare penale, cei doi și-au petrecut ani buni în spatele gratiilor, unde se pare că s-au și cunoscut. În februarie, anul trecut, cei doi s-au ales cu un dosar penal pentru comiterea unor înșelăciuni prin metoda „Accidentul“ în județul Gorj. În octombrie, anul trecut, cei doi au fost condamnați definitiv printr-o hotărâre a Curții de Apel Craiova. Țaroveanu a primit o pedeapsă de 4 ani, 8 luni și 263 de zile de închisoare, iar Dumitru a fost condamnat 4 ani și 2 luni de pușcărie. În plus, cei doi au fost obligați să înapoieze banii obținuți prin comiterea a două înșelăciuni prin metoda „Accidentul“. Este vorba de sumele de 7.300 și 6.700 de lei, obținute de la două victime care s-au constituit părți vătămate în procesul penal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS