Aproximativ 60 de lideri de sindicat, din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), cărora li s-a alăturat scriitorul Laurian Stănchescu, au pornit ieri într-un marş pentru salvarea Complexului, lung de 320 de kilometri, cu destinaţia Bucureşti. Minerii au plecat la ora 8.00 din faţa sediului Termocentralei Rovinari şi au trecut prin localităţile Rovinari, Fărcăşeşti, Urdari şi Turceni.
„Vom trece prin Fărcăşeşti, Urdari, Turceni şi până aproape de Filiaşi, unde vom înnopta. Vom dormi în maşini, care merg înaintea noastră. Vom parcurge aproximativ 40 de kilometri pe zi, timp de opt zile, până ajungem la Bucureşti. Dorim să atragem atenţia în legătură cu situaţia gravă în care se găseşte Complexul Energetic Oltenia. Producem la 30% din capacitate şi avem, timp de două luni, 7.000 de oameni în şomaj tehnic, în aprilie şi mai. În toată această perioadă, când noi avem grupuri pe cărbune închise, România importă energie electrică. Nu este normal să se întâmple aşa. Cine are interesul ca România să nu fie independentă energetic şi oamenii să stea acasă şi să primească 75% din salariu fără să facă nimic?“, a declarat Dumitru Pârvulescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, cel care conduce marşul spre Capitală.
Aplaudaţi pe traseu
Ortacii poartă veste pe care este inscripţionat „SOS, salvaţi Complexul Energetic Oltenia!“. Majoritatea participanţilor la marş sunt în şomaj tehnic. Ieri, participanţii la marşul minerilor au fost aplaudaţi de localnicii întâlniţi pe traseu, care şi-au exprimat însă temerea în legătură cu succesul pe care îl are iniţiativa liderilor de sindicat şi susţin că zilele mineritului sunt numărate. În Capitală, liderii de sindicat îi vor înmâna preşedintelui şi premierului un Memorandum. Documentul în care sunt expuse problemele Complexului Energetic Oltenia a fost semnat de câteva mii de persoane. Tot în Bucureşti, protestatarii vor organiza un miting la care vor lua parte 1.000 de persoane.
Sunt dispuşi să meargă pe jos până la Bruxelles
Până să ajungă la Bucureşti, sindicaliştii au de parcurs sute de kilometri, însă, acest lucru nu îi sperie. Mircea Gherendi, unul dintre protestatari, declară că este dispus să meargă pe jos şi până la Bruxelles pentru ca minerii şi energeticienii să nu mai fie ignoraţi şi umiliţi de guvernanţi. „Am rezistat şi în greva foamei. Pentru noi acest marş nu este foarte greu. Ne motivează să mergem pe jos până la Bruxelles. Nu poţi să vinzi totul. Nu poţi tu, ca politician, să laşi oamenii să moară de foame pentru a pune nişte bani în plus în buzunar. Mergem la Bucureşti!“, a declarat Mircea Gherendi, sindicalist participant la marş
Dumitru Pârvulescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie şi iniţiatorul „marşului disperării“, a precizat: „Sperăm ca guvernanţii să îşi dea seama în ultima clipă că acele vorbe frumoase legate de siguranţa Sistemului Energetic Naţional, de mixul energetic, ar trebui transpuse în fapte. Sperăm ca populaţia să vadă cine le bagă mâna adânc în buzunar. Nu sunt minerii şi energeticienii. Nu este normal ca noi care extragem cărbunele, îl transportăm la termocentrale, îl injectăm în reţea și să primim numai 17 bani pe kilowatt-oră, în timp ce consumatorul final să plătească 60 de bani pe kilowatt-oră“, a mai spus Dumitru Pârvulescu.
Prefectul a transmis o informare guvernului
Potrivit sindicaliştilor, de vină pentru situaţia în care a ajuns Complexul Energetic Oltenia au fost şi administraţiile companiei. Cristian Lădaru, preşedintele Sindicatului Liber EMC Roşia, le reproşează directorilor din CEO că şi-au mărit nejustificat salariile, în timp ce minerii şi energeticienii sunt disponibilizaţi, fără un plan de restructurare. Este vorba de un plan care prevede disponibilizarea a peste 2.000 de mineri şi energeticieni. Gheorghe Paraschivu, prefectul judeţului Gorj, a declarat că a discutat despre protestele minerilor cu Marin Condescu, cel care are calitatea de preşedinte de onoare al Federaţiei Naţionale Mine Energie. Paraschivu a recunoscut că nu a purtat nici un fel de discuţii cu Dumitru Pârvulescu, preşedintele FNME. Prefectul de Gorj a menţionat că a transmis o informare guvernului, respectiv la Ministerul Afacerilor Interne, în legătură cu marşul minerilor. „Am transmis o informare în legătură cu ceea ce se întâmplă. Am discutat şi la nivelul sindicatelor şi cu domnul Laurenţiu Ciobotărică“, a precizat Paraschivu.