Un caz incredibil de dublă impozitare se petrece lângă Craiova. Un bărbat și-a ridicat o casă cu autorizație de construire eliberată de Primăria Cârcea, pe Aleea 7 Drumul Apelor, dar este impozitat și de Primăria Craiova, pe aceeași locuință. Având toate actele pe Cârcea, omul a solicitat încă din 2014 Primăriei Craiova să fie scăzut din evidențe, pe motiv că este impozitat abuziv de municipalitate, dar s-a lovit de refuzul repetat al funcționarilor de la Direcția de Impozite și Taxe Craiova. Anul acesta, Primăria Craiova a invocat încă o găselniță pentru a-l impozita pe respectivul cetățean atât pentru casă, cât și pentru mașini și teren. Sunt mai mulți localnici în situația aceasta.
Un doljean ne-a sesizat la redacție un fapt cu totul ieșit din comun. Pentru aceeași locuință, omul este pus la plata impozitului pe proprietate de două primării: cea de la Craiova și cea de la Cârcea. Doru Roșu încearcă din 2014 să fie scăzut de la plata impozitelor de către Primăria Craiova, dar este refuzat în mod constant.
Doru Roșu a dobândit în 2001, printr-un act de donație, un teren pe Aleea 7 Drumul Apelor (cunoscut drept cartierul Plaiul Vulcănești), în apropiere de Craiova. La vremea respectivă, în momentul preluării terenului, acesta figura pe teritoriul Craiovei, spune omul. „În 2005 am demarat construcția unei case pe terenul respectiv, cu toate documentele necesare, dar Primăria Craiova a refuzat să îmi acorde autorizația de construire, pe motiv că drumul de servitute comună avea doar 3,5 metri lățime și nu avea 7 metri lățime, cum prevedeau normativele. Am continuat construirea casei, pentru că nu aveam unde să locuiesc cu familia mea. În 2014, vecinii m-au sesizat că nu mai aparținem de Craiova, ci de Primăria Cârcea“, a scris Doru Roșu, în sesizarea transmisă redacției GdS, precizând că mulți vecini de-ai săi au fost scăzuți din evidențele fiscale ale Primăriei Craiova, doar după ce au făcut scandal să fie scoși de la plata impozitelor duble.
În 2014, Roșu s-a adresat Primăriei Cârcea, pentru a intra în legalitate cu casa. Autorizația de construire nr. 182 i-a fost emisă de Primăria Cârcea pe 15.12.2014. Potrivit extrasului de carte funciară emis de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj, casa lui Doru Roșu din Aleea 7 Drumul Apelor nr. 3 a fost intabulată pe teritoriul comunei Cârcea. Prin același extras de carte funciară, terenul lui Roșu, în suprafață de 522 de metri pătrați, a fost intabulat în 2014 pe teritoriul comunei Cârcea, conform documentului eliberat de OCPI Dolj, terenul fiind inclus în intravilanul comunei Cârcea, dându-i-se numărul cadastral 34078.
În 2015, Roșu și-a preschimbat buletinul și, surpriză, bărbatul figurează și la Evidența Populației pe Cârcea, pe noua carte de identitate fiindu-i trecută adresa de Cârcea, Aleea 7 Drumul Apelor, nr. 3.
Culmea impozitării locale
În 2016 s-a ajuns în situația în care chiar dacă omul are casa și absolut toate actele pe Cârcea, să primească în continuare decizie de impunere de la Primăria Craiova, atât pentru locuință, cât și pentru mașinile pe care acesta le deține și pentru terenul pe care îl are pe Aleea 7 Drumul Apelor. Roșu a cerut din 2014 Primăriei Craiova să îl scadă de la plata impozitelor, atât pe casă, cât și pe teren și pe mașini și să rămână cu toate pe Cârcea, în a cărei rază teritorială este, dar Primăria Craiova a refuzat să-l scoată din evidențe la vremea respectivă, trimițându-i omului Adresa nr. 118163/2014 emisă de Registrul Agricol din Primăria Craiova, prin care i se spunea că terenul figurează pe Craiova, „în Tarlaua 10 SDE, Parcela 16 (număr cadastral 11114) figurează în intravilanul municipiului Craiova. Conform Legii nr. 7/1996, amplasamentul se află situat în zonă nesoluționată sub aspectul stabilirii limitei teritoriale cu localitatea Cârcea“.
La fața locului, pe strada respectivă, locatarii erau împărțiți, unii figurând pe Craiova, alții pe Cârcea, deși locuiesc pe aceeași stradă.
Primarul din Cârcea: „Cum să-l scad eu, dacă omul are casa intabulată pe Cârcea“
Primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, a explicat că Aleea 7 Drumul Apelor figurează pe teritoriul administrativ al comunei Cârcea: „Într-adevăr, este o zonă delicată – zona de tampon între comuna Cârcea și municipiul Craiova. Drumul Apelor este în cartierul Plaiul Vulcănești. Acum, cei de la Cadastru intabulează proprietățile de acolo pe comuna Cârcea și atunci oamenii sunt obligați să se înscrie în Registrul Agricol de la Cârcea și să plătească impozitele către comuna Cârcea. Ei sunt deja declarați în municipiul Craiova și, la un moment dat, apar în două părți. Primăria Craiova contestă acele limite. Nu există astăzi un proces pe rol, dar în urma stabilirii granițelor a fost o comisie la nivel de județ, formată prin ordin al prefectului, și s-au semnat acele procese-verbale (privind grănițuirea – n.r.), cu contestații. Astăzi acea zonă aparține de Cârcea. Comisia respectivă s-a constituit în urmă cu trei – patru ani. Lucrurile în zonă rămân încurcate“. Întrebat dacă ar exista posibilitatea să îl scoată de la impozitare pe cetățeanul care este impozitat de două primării, primarul Valerică Pupăză a precizat că nu se poate așa ceva. „Exclus! Cum să-l scad eu, dacă omul are casa intabulată pe Cârcea la Oficiul de Cadastru și are toate actele pe Cârcea. Cei de la Primăria Craiova trebuie să îl scadă. Dacă omul duce chitanța că a plătit la Cârcea, ar trebui scăzut de la Craiova. Dar vedeți, și noul Cod fiscal prevede că acolo unde cetățenii au fost deja declarați rămân declarați tot acolo. Cei care sunt pe Craiova înregistrați, azi Codul fiscal le transmite să rămână pe Craiova, până la definitivarea limitei administrative. E greu să spun o dată limită. Depinde de guvern și de mulți factori… În ceea ce privește proprietățile intabulate pe Cârcea la Cadastru, aici lucrurile sunt clare. Ei plătesc la Cârcea“, a spus Valerică Pupăză. Doru Roșu figurează în evidențele Primăriei Cârcea și cu terenul, și cu casa, iar din 2014 primăria respectivă l-a impozitat atât pentru teren, cât și pentru casă.
Primăria Craiova a refuzat să îl scadă din evidențe
Paradoxal, Primăria Craiova, prin Direcția de Impozite și Taxe (DIT), i-a comunicat lui Doru Roșu din 2014 că terenul respectiv figurează în continuare la Primăria Craiova. Printr-o adresă din 10.02.2016, Primăria Craiova, prin DIT, i-a răspuns la cererea din 6.01.2016 (prin care Roșu cerea să fie scos din evidențele Primăriei Craiova cu toate proprietățile). „Potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, art. 43, punctul 3, se prevede că în cazul în care se ivește un conflict cu privire la delimitarea teritorială între două sau mai multe unități administrativ teritoriale, până la clarificarea conflictului, contribuabilul datorează impozitele și taxele locale aferente materiei impozabile, la bugetul local al unității administrativ teritoriale în a cărei evidență era înscris până la apariția conflictului. Celelalte organe fiscale locale nu au dreptul să perceapă taxe și impozite până la soluționarea conflictului“, se arată în adresa nr.1679/10.02.20166 pe care DIT Craiova i-a transmis-o lui Doru Roșu.
Ulterior, tot în 2016, DIT Craiova i-a trimis lui Roșu decizie de impunere pentru terenul de pe Aleea 7 Drumul Apelor, pentru mașinile deținute de acesta, dar și pentru casa construită cu autorizație emisă de Primăria Cârcea. Bărbatul a contestat în termenul legal decizia de impunere, dar până la această dată nu a primit răspuns.
Viceprimarul Craiovei, Dan Dașoveanu, la care Doru Roșu a fost de două ori în audiență, a declarat pentru GdS, că omul nu poate fi scos din evidențele Craiovei. „Nu este singurul caz de acest gen. Nu avem nici o soluție pentru el în acest moment. M-am interesat de cazul lui, pentru că el a venit la mine în audiență, dar de la compartimentul de specialitate mi s-a spus că trebuie să plătească în continuare impozit la Craiova, pentru că așa prevede Codul fiscal“, a precizat viceprimarul. Întrebat de ce, totuși, Primăria Craiova îl impozitează pe Roșu pentru o casă construită cu acte de Cârcea și intabulată de Cârcea, Dan Dașoveanu a precizat să ne îndreptăm către compartimentul de specialitate, respectiv către DIT Craiova. GdS a încercat în repetate rânduri să obțină un punct de vedere de la directoarea DIT, Elena Bonescu, dar aceasta nu a răspuns la telefon pe tot parcursul zilei.
Primăria Craiova își autodemască abuzul
Prin adresa nr. 1679 transmisă de DIT Craiova către Doru Roșu, prin care se invocă art. 43, punctul 3 din Codul fiscal, practic, Primăria Craiova demască faptul că solicită abuziv impozit pe casa construită de om pe teritoriul administrativ al comunei Cârcea. În acest caz, comuna Cârcea este prima unitate administrativ teritorială pe raza căreia s-a construit casa omului, fapt dovedit de autorizația de construire emisă de Primăria Cârcea și de extrasul de carte funciară obținut de proprietar de la Oficiul de Cadastru. Cu alte cuvinte, Primăria Craiova, potrivit Codului fiscal intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, nu avea voie să îi perceapă omului impozit pe casa înregistrată prima dată pe Cârcea.
Situația este incredibilă și în privința terenului în suprafață de 522 de metri pătrați deținut de Doru Roșu, teren care la OCPI figurează în intravilanul comunei Cârcea. Și pe terenul respectiv, cetățeanul este impozitat de Primăria Craiova, conform deciziei de impunere emisă de DIT anul acesta.
Având toate actele proprietăților pe Cârcea, Doru Roșu cere ca și terenul, și cele două mașini ale familiei sale să fie scăzute din evidențele fiscale de la Craiova și să achite impozit unic doar la Cârcea.
Încă un caz incredibil în zonă
Alt proprietar din zonă, dar de pe Aleea 5 Drumul Apelor, se află într-o situație și mai ciudată. Omul are două case, despărțite de stradă. Cea finalizată este situată pe teritoriul administrativ al Craiovei, iar peste drum de ea, casa aflată în construcție se găsește pe teritoriul administrativ al comunei Cârcea. Proprietarul explică: „De la Cadastru ne-a trimis la Primăria Cârcea să obținem autorizația. Eu ce să zic? Nomenclatura stadală este pe Cârcea. (…) E absurd să am o casă pe Craiova, iar peste drum să am alta pe Cârcea, dar asta e România! Oricum, la casa de pe Craiova plătesc impozit de peste 500 de lei, iar la aceasta care este pe Cârcea, plătesc puțin peste 100 de lei. Deci, plătesc de cinci ori mai puțin la Cârcea. Cei cu case vechi figurează pe Craiova și toți care construiesc acum sunt trimiși de la Cadastru direct la Primăria Cârcea“, a spus Marian Dumitru, localnic pe Aleea 5 Drumul Apelor.