Primăria Craiova și-a schimbat din nou atitudinea și a renunțat să rezilieze contractul de concesiune semnat cu firma chineză care trebuia să ridice cartierul de locuințe de pe strada Caracal, deși acum o lună îi dăduse acesteia un ultimatum: ori reia lucrările până pe 31 martie, ori pe 14 aprilie îi va rezilia contractul și va prelua construcțiile ridicate până acum. Ambele termene au fost depășite, șantierul este tot pustiu, iar contractul încă în vigoare. Motivul? Primăria a fost informată de către firma Shandong Ningjian Construction că o parte din datoriile acumulate către firmele de construcții și furnizorii de materiale au fost plătite și a primit promisiuni că situația se va rezolva. Cât anume s-a plătit și când vine restul banilor, nu știe nimeni. Potrivit surselor GdS, chinezii au plătit circa 500.000 de euro dintr-o datorie totală de câteva milioane de euro. Firmele nu mai cred în promisiuni și așteaptă să-și primească banii înainte de a se decide dacă mai colaborează cu Shandong. Asta în eventualitatea în care chinezii fac rost de bani și reiau lucrările pe șantier.
Cartierul de 1.800 de locuințe la prețuri sub cele ale pieței, pe care ar trebui să-l ridice firma Shandong Ningjian Construction, a intrat într-o nouă fază a promisiunilor. Acum o lună, primăria, prin primarul Lia Olguța Vasilescu, cel care anunța construirea cartierului în campania electorală din 2012, le-a trimis chinezilor o notificare de reziliere a contractului, dar apropierea alegerilor din iunie a înmuiat tonul municipalității. Edilii nu au mai reziliat contractul și au ales să creadă încă una din multele promisiuni făcute în ultimele luni de chinezi care spuneau că vor face rost imediat de bani. Cartierul a fost inaugurat în aprilie 2015, cu zâmbete largi, în prezența fostului prim-ministru Victor Ponta, cel care semnase, împreună cu premierul Chinei, un memorandum privind mai multe investiții chineze în România, printre care și cea de la Craiova. După șase luni în care firma de construcții reușise să ridice câteva clădiri la etajul doi din zece, câte prevede proiectul, lucrările s-au oprit brusc din cauza lipsei banilor. Shandong nu reușise să obțină împrumutul de la Banca de Dezvoltare a Chinei, iar firma-mamă din China nu reușea să-și recupereze banii investiți în țară pentru a menține circuitul financiar. În timp ce Shandong a intrat în criză de lichidități, oficialii primăriei au făcut scut în jurul proiectului, spunând că articolele din presă care atrăgeau atenția asupra problemelor sunt răutăți și că vinovată de situația creată era firma de audit angajată pentru a convinge banca de viabilitatea proiectului de la Craiova. Reprezentanții constructorului motivau și ei că lucrările au fost oprite din cauza căldurii și dădeau asigurări că obținerea împrumutului era doar o formalitate.
31 martie și 14 aprilie – termene depășite
Vara a trecut, toamna și iarna la fel, iar în această primăvară primăria și-a pierdut răbdarea văzând că șantierul este tot pustiu. Așa că, pe 15 martie 2016, Direcția de Patrimoniu a primăriei a trimis o notificare firmei Shandong Ningjian Construction prin care o anunță că va rezilia contractul dacă nu reia lucrările până la data de 31 martie. „Vă aducem la cunoștință că sunteți de drept în întârziere în îndeplinirea obligațiilor asumate prin contractul de concesiune nr. 76966/27.05.2014, astfel încât vă solicităm ca, până la 31 martie 2016, să dispuneți reluarea execuției lucrărilor de construire a locuințelor cu regim mare de înălțime destinate cumpărării (…) În activitatea de supraveghere a modului în care ați executat obligațiile asumate în calitate de concesionar s-au semnalat întârzieri în execuția lucrărilor, precum și sistarea proiectului din luna octombrie 2015 (…) Având în vedere că, până în prezent, societatea dumneavoastră nu a asigurat continuitatea lucrărilor de construcții conform clauzelor asumate, am înțeles să formulăm prezenta notificare în vederea punerii de drept în întârziere, motiv pentru care vă comunicăm că, la data expirării termenului prevăzut în prezenta notificare, respectiv 31.03.2016, neînceperea lucrărilor de construcții o vom aprecia ca fiind un refuz privind executarea contractului și, pe cale de consecință, prezenta va constitui notificare de reziliere unilaterală a contractului de concesiune“, se arată în notificare. La final, primăria avansează și un termen pentru rezilierea contractului: 14 aprilie 2016. „Sperăm că veți duce la îndeplinire de bunăvoie obligațiile asumate prin clauzele stipulate în contract (…) În caz contrar, vă invităm pe 14 aprilie 2016 pentru încetarea pe cale amiabilă a contractului și predarea-preluarea de către autoritatea locală a investițiilor realizate de dumneavoastră“, amenința primăria.
Patru milioane de euro datorii la cartierul chinezesc?
Termenul de 31 martie a trecut, iar pe șantier bătea doar vântul. Nici urmă de muncitor. Conform notificării, ieri, primăria ar fi trebuit să rezilieze contractul. Nu a făcut-o pentru că Shandong a promis că va începe lucrările în scurt timp și a plătit și o parte din datorii. Potrivit surselor GdS, este vorba de plata unei sume de circa 500.000 de euro, puțin față de datoria totală de câteva milioane de euro pe care o au de recuperat firmele care au lucrat pentru chinezi. Situația financiară dintre constructori, furnizorii de materiale și Shandong este destul de încurcată. De exemplu, potrivit surselor, Shandong le-ar datora acestora circa patru milioane de euro, dar doar două ar fi fost facturate. În plus, firmele au fost nevoite să-și plătească angajații chiar dacă nu au lucrat pe șantier, deoarece Shandong nu a emis dispoziție de sistare a lucrărilor. Dacă ar fi făcut-o, muncitorii ar fi fost liberi să plece.
Altă consecință a acestui lucru a fost menținerea pe șantier a macaralelor. Pentru fiecare dintre ele, firmele ar fi plătit o chirie de circa 10.000 de euro pe lună, bani pe care, de asemenea, nu i-au recuperat.
„Firmele și-au luat cofrajele pentru care plătesc chirie și vă spun că sunt sume indirecte mari de plată. Macaralele au fost prinse în contractele pe care le-am semnat cu Shandong. Noi vrem ca săptămâna viitoare să fiscalizăm toate sumele pe care le avem de recuperat. A venit Fiscul peste noi și ne-a întrebat de ce nu am făcut-o până acum. Cum să spunem că nu ne-au dat voie să facturăm aceste sume?“, a spus unul dintre cei implicați în șantierul cartierului de locuințe.
Blocurile, gata la Paștele Cailor?
Constructor de bază pentru Shandong, SC Recon SA a primit circa 15% din suma pe care o are de luat. „Ni s-a plătit o sumă de 50.000 de euro din circa 350.000 de euro, cât avem de recuperat“, a declarat unul dintre reprezentanții firmei. Întrebat dacă va reveni pe șantier în cazul în care chinezii fac rost de bani, acesta a precizat că se mai gândește. „Nu încep nimic până nu vom primi toți banii. Lucrările trebuie să fie începute de toți, pentru că sunt complexe. Noi, oricum, am plecat de acolo cu totul. Nu mai avem de recuperat decât banii. Ne vom gândi dacă ne mai întoarcem“, a precizat acesta. Unul dintre furnizorii materialelor de construcții se poate considera norocos. Este vorba despre firma Mitliv, care a primit toată suma restantă de 180.000 de lei.
Consultantul firmei Shandong, Corneliu Stănescu, a explicat că nu știe cu exactitate câți bani au plătit chinezii în contul restanțelor. „Firma a reușit să recupereze din datoriile pe care le avea de încasat din China și a plătit cam jumătate din datoriile pe care le avea la cartierul din Craiova. Săptămâna viitoare este așteptată și vizita președintelui companiei, iar în foarte scurt timp se va semna și contractul de împrumut cu altă bancă din China. Lucrurile au durat mai mult decât ne așteptam, dar vreau să vă spun că, în România, dacă vreau să iau un împrumut de o sută de mii de euro, durează patru – cinci luni“, a spus Stănescu. Legat de sumele care nu ar fi fost facturate de firmele partenere și de posibilitatea ca acestea să refuze să se întoarcă pe șantier, Stănescu a precizat că este problema lor. „Există o explicație pentru unele sume care nu au fost facturate, dar acest lucru se va întâmpla în curând. Sunt anumite situații de plată care a trebuit să fie aprobate de boardul companiei, lucru care durează. În privința celorlalte sume pe care nu le-au facturat firmele, este problema lor. La fel, dacă nu vor să mai lucreze pe șantier, sunt destule firme în România, în Europa. Dar eu cred că vor dori, mai ales că lucrările la șantier se vor relua în primele zile ale lunii mai. Am discutat cu conducerea companiei și am decis să așteptăm trecerea sărbătorilor pascale“, a declarat Stănescu.
Ce spune primăria
Reprezentanții primăriei au declarat că rezilierea contractului nu a mai avut loc deoarece au primit, săptămâna trecută, o adresă de la Shandong prin care erau anunțați că s-a primit finanțare. Cât anume, nu știe nimeni din primărie. „S-a primit o adresă cum că s-au primit finanțările necesare, dar nu scrie despre ce sumă este vorba. De aceea, la rândul nostru, le-am făcut o adresă prin care le-am cerut să ne spună despre câți bani este vorba și care este graficul de lucrări și de plăți“, a explicat viceprimarul Mihail Genoiu.