Ofițerii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vâlcea au făcut ieri, sub coordonarea unui procuror DIICOT, 26 de percheziții în județele Vâlcea și Olt, dar și în municipiul București, la domiciliile unor persoane suspectate de comiterea infracțiunilor de fraudă informatică şi spălare de bani. Cele mai multe percheziții au fost făcute în municipiul Drăgășani, în comunele vâlcene Dănicei și Sutești, dar și în cinci localități din Olt – Dobroteasa, Strejești, Cungrea, Vulturești și Verguleasa.
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Vâlcea spun că activitatea infracţională a suspecților „consta în postarea pe diferite site-uri comerciale a unor anunţuri de vânzare având ca obiect diferite produse pe care, în fapt, nu le deţineau. Ulterior, sumele de bani obţinute prin vânzarea de bunuri inexistente unor cetăţeni străini erau virate de către membrii grupării în conturi bancare deschise în Polonia, de unde erau transferate în conturi din România prin sistemul on-line banking.
Anchetatorii au mai stabilit că membrii grupării erau structurați pe trei nivele, fiecare având un rol bine stabilit. Astfel, primul palier era format din persoane care aveau rolul de a plasa oferte fictive de bunuri pe diferite site-uri de profil. Aceștia sunt cunoscuți drept „lansatori“ şi sunt destinatarii finali ai sumelor de bani obţinute ilicit. Al doilea palier era reprezentat de suspecţii care racolau alţi participanţi implicaţi în deschiderea conturilor, ridicarea banilor şi predarea lor, iar al treilea era ocupat de suspecţii al căror rol era acela de a deschide conturi în străinătate, conturi recomandate cumpărătorilor de către „lansatori“.
Anchetatorii mai spun că, în urma cercetărilor, „s-a stabilit că din grupul infracţional organizat au făcut parte și alte persoane, respectiv transportatori, al căror rol era acela de a transporta „săgețile“ la unitățile bancare din țară sau din străinătate pentru a deschide conturi și/sau ridica sumele de bani virate“.
Din cercetările făcute până acum, procurorii DIICOT au stabilit că sute de cetățeni de pe teritoriul Germaniei, Austriei, României, Spaniei sau Belgiei au fost păgubiți cu suma totală de aproximativ 900.000 de euro.
Olteni acuzați de fraude informatice și spălare de bani
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei