Fost judecător la Secţia Penală a Tribunalului Dolj, Bogdan Diaconescu, fiul fostului prefect de Olt şi deputat Marin Diaconescu, a fost condamnat definitiv printr-o hotărâre luată la sfârșitul săptămânii trecute de judecătorii Curții Supreme. Fostul magistrat a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare pentru luare de mită, pedeapsă care a fost contopită cu alta de patru ani și jumătate, primită de Diaconescu într-un alt dosar de corupție.
Acuzat că i-a cerut lui Samir Sprînceană o șpagă de 270.000 de euro pentru a-l scăpa de dosarul returnărilor ilegale de TVA, fostul judecător Bogdan Diaconescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție în iulie 2014.
Anchetatorii au reținut că „în perioada 2007-2009, inculpatul Diaconescu Marius Bogdan, în calitate de judecător la Secția Penală a Tribunalului Dolj și președinte al completului de judecată învestit cu soluționarea unui dosar penal, a pretins și primit de la doi inculpați, în mod repetat, dar în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, direct și indirect, pentru sine și pentru alții, bani și alte foloase care nu i se cuveneau“. Mai exact, în schimbul banilor, judecătorul Diaconescu urma să-i scape de măsurile preventive pe omul de afaceri Samir Sprînceană, dar și pe Roland Împușcătoiu, judecați pe atunci într-un dosar privind o serie de returnări ilegale de TVA. În plus, Diaconescu urma să dispună ridicarea sechestrului asigurător instituit asupra bunurilor SC Oltenia Network Cable SRL și Kira Group, dar și să aplice inculpaților o pedeapsă ceva mai blândă.
Procurorii anticorupție din Craiova au stabilit că, în ianuarie 2007, Diaconescu le-a cerut celor doi denunțători suma de 20.000 de euro pentru a-i scăpa de interdicția de a părăsi localitatea de domiciliu. Magistratul a primit 15.000 de euro cu câteva zile înainte de termenul de judecată din 17 ianuarie, când a și dispus înlocuirea acestei măsuri cu obligarea de a nu părăsi țara. Ulterior, același judecător Diaconescu a primit de la Sprînceană și Împușcătoiu alimente, băuturi, haine, dar și finanțarea unor servicii hoteliere în valoare totală de 45.000 de euro și 4.000 de lei. Procurorii DNA au mai reținut că, în final, judecătorul Diaconescu a vrut să pună mâna pe suma de 200.000 de euro pentru a pronunța o hotărâre favorabilă celor doi inculpați în dosarul returnărilor de TVA, însă nu a mai apucat. Asta pentru că, în iunie 2010, a fost arestat în alt dosar de corupție, în care a fost acuzat că a primit mită 15.000 de euro de la alți trei inculpați. Pe 30 ianuarie 2014, Bogdan Diaconescu și Laurențiu Anghel, colegul său de la Tribunalul Dolj, au fost condamnați la câte patru ani și șase luni de închisoare. Laurențiu Anghel a fost acuzat în același dosar de comiterea infracțiunii de trafic de influență.
Magistrat condamnat definitiv în două dosare de corupție
O primă sentință în dosarul în care Diaconescu a fost acuzat că a primit mită de la Samir Sprînceană a fost dată de Curtea de Apel Craiova pe 23 decembrie 2015. Judecătorii de la Curtea de Apel l-au găsit vinovat și condamnat pe Diaconescu la șapte ani și șase luni de închisoare pentru luare de mită în formă continuată. Pedeapsa a fost contopită cu cea de patru ani și jumătate primită în ianuarie 2014, inculpatul urmând să execute șapte ani și jumătate de pușcărie. În plus, instanța a dispus menținerea sechestrului pus pe apartamentul inculpatului din orașul Balș, dar și confiscarea de la acesta a sumelor de 15.000 de euro, 45.000 de euro şi 4.000 de lei.
Hotărârea Curții de Apel Craiova a fost atacată cu apel la Curtea Supremă de Bogdan Diaconescu, iar joi, pe 14 aprilie, judecătorii bucureșteni au dat o hotărâre definitivă în acest dosar. Instanța a hotărât să respingă ca nefondat apelul inculpatului, astfel că acesta rămâne cu pedeapsa stabilită în decembrie, anul trecut, de judecătorii craioveni.
Diaconescu nu va sta șapte ani și jumătate după gratii, pentru că acesta a executat până acum aproape trei ani din pedeapsa primită (zece luni de arest preventiv plus doi ani și aproape trei luni, executați de pe 30 ianuarie 2014 și până pe 14 aprilie 2016).
Laurențiu Anghel a ieșit din penitenciar
Condamnat la patru ani și jumătate de închisoare alături de Bogdan Diaconescu, fostul judecător Laurențiu Anghel a fost eliberat condiționat din Penitenciarul Drobeta Turnu Severin pe 8 decembrie 2015, printr-o hotărâre a Tribunalului Mehedinți. Cu tot cu arestul preventiv, Laurențiu Anghel a executat doi ani și zece luni de închisoare din pedeapsa primită.
Cât a stat după gratii, Laurențiu Anghel a scris lucrarea „Răspunderea civilă delictuală“. În schimb, Bogdan Diaconescu a reușit să scrie cinci cărți, una dintre ele purtând titlul… „Combaterea și sancționarea faptelor de corupție“. Potrivit Legii privind executarea pedepselor (nr. 254/2013), se consideră 30 de zile de închisoare executate pentru fiecare lucrare științifică publicată.