O familie cu doi copii va plăti pentru a intra la parcul acvatic din Craiova cât pentru o zi la mare în Grecia. Tarifele propuse de Primăria Craiova pornesc de la 24 de lei pentru copiii până la zece ani și ajung la 50 de lei pentru un adult, mai mari decât în parcurile acvatice renumite din țară, precum cele cu apă termală de la Băile Felix.
Accesul în Water Park-ul Craiovei, cel puțin în weekend, este mai scump decât în alte orașe din țară. GdS a comparat tarifele incluse de primărie în regulamentul de funcționare a parcului acvatic pe care l-a supus dezbaterii publice până pe 20 mai cu prețurile altor aqua park-uri din țară sau din țări apropiate de România. Potrivit regulamentului de funcționare, taxele de acces sunt următoarele: 24 de lei pentru copiii între 5 şi 10 ani, de luni până vineri (vor primi brățară albă – n.r.), 36 de lei pentru persoanele de peste 10 ani, de luni până vineri – brățară albastră, 34 de lei pentru copiii între 5 şi 10 ani, în weekend – brăţară roşie și 50 de lei pentru persoanele de peste 10 ani, în weekend – brăţară neagră. Cei care doresc să meargă la saună vor plăti 15 lei, dar acest lucru este recomandat persoanelor peste 16 ani. Ele vor primi o brățară de identificare de culoare verde. De asemenea, părinții își pot trimite copiii la cursuri de înot care costă 20 de lei.
UE ne-a dat, UE ne cere
Primăria explică în raportul care însoțește proiectul supus dezbaterii că aceste tarife au fost impuse pentru că așa îi cere Comisia Europeană, atâta timp cât costurile de realizare a Water Park-ului au fost finanțate o treime din fonduri europene. Jumătate din suma totală de 84 de milioane de lei a venit de la bugetul local printr-un împrumut contractat de fosta administrație, iar restul de la guvern. Și totuși, cum a ajuns primăria la prețul de 50 de lei pentru un bilet de intrare și nu 10 lei, de exemplu?
„Profitabilitatea financiară a investiţiei şi a contribuţiei proprii investite în proiect, durabilitatea financiară a proiectului, impactul economic, social şi de mediu al proiectului sunt stabilite prin intermediul indicatorilor analizei cost-beneficiu“, se arată în raportul care enumeră apoi mai mulți indicatori tehnici de care s-a ținut seama, pentru ca apoi să ajungă la analiza economică.
„Durabilitatea financiară a proiectului trebuie evaluată prin verificarea fluxului net de numerar cumulat (neactualizat). Acesta trebuie să fie pozitiv în fiecare an al perioadei de analiză (…) Pentru fiecare proiect trebuie determinaţi următorii indicatori economici, pentru întreaga valoare a proiectului: Venitul net actualizat economic. Acesta trebuie să fie pozitiv; Rata internă de rentabilitate economică. Aceasta trebuie să fie mai mare sau egală cu rata socială de actualizare (5,5%); Raportul beneficii/cost. Acesta trebuie să fie mai mare decât 1. Proiectele care nu îndeplinesc aceste condiţii nu au un impact relevant, deci nu sunt importante şi nu vor primi finanţare din fondurile structurale“, mai spune primăria care precizează că proiectul a putut fi cofinanțat din fonduri europene tocmai pentru că a fost prevăzută o taxă de intrare la Water Park.
„În etapa de evaluare şi selecţie a cererii de finanţare, proiectul a fost punctat pentru îndeplinirea indicatorilor din analiza cost-beneficiu, în conformitate cu Grila de evaluare tehnică şi financiară, anexă la Ghidul solicitantului“, se arată în raport. Pe baza calculelor făcute înainte de aprobarea Comisiei Europene, primăria a estimat că va avea cheltuieli cu întreținerea și administrarea parcului de 8.702.257 lei inclusiv TVA pentru primul an de exploatare. La această sumă se adaugă salariile angajaților Direcției care se va înființa la primărie în acest scop. Cum raportul dintre venituri și cheltuieli trebuie să fie mai mare de 1, era clar că primăria este obligată să încaseze mai mult decât cheltuiește, așa că și-a estimat venituri de 9,3 milioane de lei pe an (circa 2 milioane de euro). La un preț mediu de 42 de lei de persoană în weekend, cea mai solicitată perioadă a săptămânii, rezultă că primăria a estimat că 221.000 de persoane își vor cumpăra bilet pentru piscine, bazine sau saună.
În alte părți este mai ieftin
Că și-a supraestimat cheltuielile și, obligatoriu, și veniturile, doar specialiștii pot spune. Cert este că tarifele de la Water Park-ul din Craiova sunt mai mari decât în alte parcuri din țară și sunt foarte stricte, nepermițând reduceri prin abonamente sau pentru grupuri de persoane.
De exemplu, Aqua Park-ul din Băile Felix cu apă termală are o ofertă diversificată de tarife. Adulții plătesc 25 de lei pentru trei ore, 30 de lei pentru cinci ore sau 45 de lei pentru întreaga zi. Copiii până la 14 ani (nu zece ani ca la Craiova) plătesc 12 lei pentru trei ore, 15 lei pentru cinci ore și 20 de lei pentru o zi întreagă. Doritorii își pot cumpăra abonamente pentru mai multe intrări, cum ar fi cele cu 30 de lei pentru 5-10 intrări, 20 de lei pentru 10-20 de intrări și 20 de lei pentru mai mult de 20 de intrări.
Parcul Aqua Magic din Mamaia are și el tarife mai mici decât la Craiova, cele două fiind aproape la egalitate de tarife doar în lunile iulie-august.
Un adult plătește 40 de lei pentru lunile iunie și septembrie, iar un copil (cu o înălțime de maxim 150 de centimetri) – 20 de lei, pe când în iulie și august, tariful la adulți crește la 70 de lei, iar la copii la 30 de lei. Majorarea este însă compensată de pachete la prețuri reduse pentru familii. De exemplu, o familie cu doi copii va plăti în lunile iunie și septembrie 108 lei, iar în iulie și august – 180 de lei. La Craiova, aceeași familie va plăti 200 de lei în weekend, în condițiile în care copiii au peste zece ani.
Water Park-ul din Otopeni practică și el tarife mai mici decât la Craiova. Adulții plătesc 30 de lei în timpul săptămânii și 50 de lei în weekend, iar copiii – 15 lei, respectiv 25 de lei. La un cost total de circa 180 de lei pe zi la Craiova, o familie poate cheltui mai puțin și dacă se duce într-o stațiune din Grecia, de exemplu, unde sejururile de cinci nopți fără mâncare și transport costă și 150 de euro. Prețul de la Craiova se compară doar cu cel din stațiunea ungurească Hajduszoboszlo, pentru a oferi doar un exemplu, unde bazinele sunt spectaculoase și au apă termală. Tariful este de 50 de lei pentru adulți. De precizat că în toate cazurile, copiii până în trei ani beneficiază de gratuitate.
Condițiile din Water Park-ul din Craiova
Persoanele care se hotărăsc să meargă la Water Park-ul din Craiova trebuie să respecte anumite reguli. În primul rând, programul este zilnic, între 10 şi 20. Accesul la tobogane se face însă între orele 11.00 şi 18.00.
De asemenea, accesul se face în urma achitării contravalorii unui tichet şi înmânarea unei brăţări individuale de acces. „Procurarea brăţărilor individuale de acces, realizate din material rezistent la apă (plastic, silicon etc.), se poate face la casierie. Părăsirea definitivă sau temporară a perimetrului Water Park înseamnă anularea brăţării de acces fără nici o despăgubire sau rambursare a costului acesteia din partea Water Park (…) Este interzis accesul pe spaţiul verde oriunde în perimetrul Water Park, precum şi în zonele expres delimitatate ca nefiind accesibile vizitatorilor/utilizatorilor Water Park prin semnalizare corespunzătoare (…) Accesul pentru copii sub 16 ani este restricţionat, acesta fiind posibil doar dacă sunt însoţiţi de un adult şi supravegheaţi pe toată durata şederii“, se arată în regulament. Acesta mai spune că este interzis accesul cu animale de orice fel, fără încălţăminte sau îmbrăcăminte adecvată, nudismul şi expunerea topless, accesul iniţial în piscine sau la tobogane fără a efectua, în prealabil, duș, săriturile, scufundările în apă, accesul cu produse mari, de genul: lăzi frigorifice, saltele de plajă, articole gonflabile, precum şi a armelor de orice tip.
Craiovenii, așteptați de formă cu sugestii
Regulamentul și tarifele sunt supuse dezbaterii publicului până pe data de 20 de mai, dar, după cum spune primăria, sugestiile au doar valoare de recomandare. „Persoanele fizice sau persoanele juridice interesate pot depune propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare cu privire la Regulamenul supus consultării, până la data de 20 mai a.c., la Centrul de Informații pentru Cetățeni din cadrul Primăriei Municipiului Craiova, str. A.I. Cuza nr. 7, prin fax: 0251.411.561 sau e-mail: [email protected]“, se arată în anunțul de pe site-ul municipalității.