Aflați din articolul de mai jos ce trebuie să facă antreprenorii și alți potențiali beneficiari pentru a atrage finanțări europene și cum ar trebui să procedeze autoritățile responsabile (autorități de management și organisme intermediare) astfel încât să existe o relație de colaborare între stat și beneficiarii finali ai finanțărilor europene.
În condițiile în care România a atras cu puțin peste jumătate din fondurile nerambursabile puse la dispoziție de Uniunea Europeană, la noi continuă să existe probleme atât în ceea ce privește accesarea acestor fonduri, cât și în ceea ce privește cheltuirea banilor. De asemenea, autoritățile publice responsabile de fonduri europene au schimbat regulile în timpul „jocului“, în sensul că s-au modificat anumite condiții după ce aplicanții depuseseră deja proiectele. Ieri, ministrul fondurilor europene, Aura Răducu, și-a dat demisia.
Ce finanțări pot fi atrase pe PNDR
Firmele din sectorul Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM-uri) au cea mai mare nevoie de finanțare, iar la fiecare program dedicat acestei categorii de beneficiari, de regulă, cererea de finanțare din partea firmelor este mai mare decât finanțările maxime alocate pe fiecare regiune sau pe țară.
În prezent, se pot obține finanțări europene pentru IMM-uri pe Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), asigurându-se finanțări între 40.000 de euro și 200.000 de euro, finanțări pe activități ce sunt împărțite pe submăsuri: investiții în activități agricole, nonagricole și pentru procesarea produselor alimentare. La ultima dintre activitățile enumerate „se pot accesa bani mai mulți, ajungând până la 1.000.000 – 1.500.000 de euro, în funcție de complexitatea activității care se va finanța“, a explicat managerul Euro Office Invest, Marius Căpățînă.
În viitorul apropiat vor mai fi lansate submăsuri pe PNDR, precum și pe Programul Operațional Regional (POR), cu finanțări dedicate IMM-urilor, în scopul promovării spiritului antreprenorial.
S-au lansat ghidurile pe POCU
Pe Programul Operațional pentru Capital Uman (POCU), adică fostul POSDRU, au fost lansate mai multe ghiduri pe 20 aprilie, respectiv Ghidul Solicitantului – Condiții Generale, „Orientări privind oportunitățile de finanțare în cadrul POCU 2014-2020“; Ghidul Solicitantului – Condiții Specifice „Dezvoltare Locală Integrată (DLI 360°) în comunitățile marginalizate în care exista populație aparținând minorității rome“ (Obiectivul Specific 4.1. POCU); Ghidul Solicitantului – Condiții Specifice „Dezvoltare Locală Integrată (DLI 360°) în comunitățile marginalizate“ (Obiectivul Specific 4.2. POCU). „Perioada de depunere a proiectelor este 16 mai, ora 10.00 – 1 august, ora 16.00, perioadă în care potențialii beneficiari pot depune on-line cererile de finanțare. Pot fi eligibile instituții publice, ONG-uri și SRL-uri, care pot face parteneriate și pot derula astfel de proiecte. Un proiect poate ajunge până la 6 milioane de euro, valoare de finanțare, iar perioada de implementare este de până la 48 de luni“, a spus Mihaela Mocanu, reprezentant Inffsolution, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“, de la Alege TV.
De reținut este că solicitanții de finanțări pe aceste obiective specifice din cadrul POCU trebuie să aibă un parteneriat încheiat cu o instituție publică, pentru ca proiectul să fie eligibil.
Cum pot fi informați potențialii beneficiari de aceste finanțări pe POCU? Pe lângă ghidurile ce pot fi consultate pe internet, orice nelămurire ar trebui să fie clarificată de specialiștii de la departamentele „help-desk“, care ar exista pe lângă organismele intermediare.
De la 1 martie, plățile au fost blocate pe toate proiectele pe POSDRU aflate în derulare, din cauza neregulilor constatate pe acest program de finanțare, care a fost blocat a treia oară în ultimii câțiva ani. Consultantul Mihaela Mocanu a precizat că proiectele care sunt în derulare vor continua, iar plățile le face statul român până când Comisia Europeană va încheia auditul pe acest program.
La ce trebuie să fie foarte atenți aplicanții
Orice aplicant care vrea să acceseze fonduri europene trebuie să fie bine informat. Cei care provin din zona antreprenoriatului trebuie să știe clar ce costuri implică pentru firmele lor astfel de proiecte cu finanțare europeană, adică să știe de la început cât îi costă pe ei să implementeze un proiect cu fonduri nerambursabile, a spus consultantul Marius Căpățînă. El a explicat, la emisiunea „Economia Sudului“, că „potențialii beneficiari trebuie să își alinieze exact ceea ce doresc să facă, adică afacerea respectivă ce va fi finanțată cu ceea ce se precizează în ghidurile finale, care încă nu au fost aprobate. Adică ei trebuie să aibă ideea de afaceri, să-și deschidă un Start-up sau un SRL-D, pentru că sunt activități finanțate și pentru debutanți în afaceri. Cel puțin pe submăsura 6.2, unde finanțarea este de 100%, iar sumele sunt de 50.000 de euro pentru servicii și 70.000 de euro pentru producție și agroturism, pot fi făcute cu niște eforturi financiare foarte mici“.
Care sunt cele mai mari probleme în accesarea fondurilor
Cei doi consultanți craioveni au explicat că problemele cele mai mari în accesarea fondurilor europene se referă la lipsa de comunicare și de transparență între autoritățile publice care se ocupă de domeniul fondurilor europene la nivel central și local și potențialii beneficiari ai banilor europeni.
Marius Căpățînă a explicat că sunt multe aspecte care ar putea fi evitate încă de la început, din faza de depunere a proiectelor, astfel încât să nu apară situații în care beneficiarii să returneze toți banii. De exemplu, beneficiarii de finanțări europene trebuie să se ferească de ceea ce autoritățile care se ocupă de control numesc „crearea de condiții artificiale“. Dacă o firmă are nevoie de o finanțare de 400.000 de euro pentru o afacere, dar pe un proiect se pot obține maximum 200.000 de euro, atunci chiar dacă acea firmă face două proiecte de finanțare, din care unul este pe numele fratelui antreprenorului sau pe o altă firmă cu același acționariat, iar banii de cofinanțare se descoperă că pleacă din același cont pentru ambele firme, atunci este clar că antreprenorul încearcă să creeze condiții artificiale și va fi pus să returneze toți banii.
Emisiunea „Economia Sudului“ poate fi urmărită integral pe internet, fie pe site-ul Gazetei de Sud, www. gds.ro, fie pe site-ul televiziunii, www.alege.tv.
Ce au reclamat beneficiarii de fonduri europene
Potrivit informațiilor publicate pe www.fonduri-ue.ro, beneficiarii unor finanțări europene și-au spus nemulțumirile legate de relația cu autoritățile de management și cu organismele intermediare, responsabile cu verificarea proiectelor, cu aprobarea și implementarea. Cele mai grave probleme evidențiate de beneficiari au fost: amânarea repetată a lansărilor cererilor de propuneri de proiecte; lipsa unor justificări pertinente pentru punctajul acordat de evaluatori; întârzieri în procesarea ordinelor de plată de către anumite organisme intermediare; solicitarea de către autoritatea de management a unor documente suplimentare față de cele stabilite prin legislație etc.