4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjReferendum în oraşul Tismana pentru a redeveni comună

Referendum în oraşul Tismana pentru a redeveni comună

Marian Slivilescu, edilul-șef din Tismana (Foto: Eugen Măruţă)
Marian Slivilescu, edilul-șef din Tismana (Foto: Eugen Măruţă)

Autorităţile din oraşul Tismana se pregătesc să organizeze în toamna acestui an un referendum pentru consultarea populaţiei în ceea ce priveşte statutul administrativ al localităţii. Primăria din Tismana a început să întocmească documentaţia necesară pentru organizarea unui referendum care va avea ca principală temă revenirea la statutul de comună. Vor fi solicitate lămuriri la Autoritatea Electorală Permanentă, astfel încât referendumul pentru renunţarea la statutul de oraş să poată fi organizat în toamna acestui an, în acelaşi timp cu alegerile parlamentare. Astfel, în secţiile de votare, cetăţenii vor mai primi un buletin, pentru referendum. Primăria din localitate a realizat deja o primă consultare a populaţiei pe tema revenirii la statutul de comună. Astfel, potrivit unui sondaj la care au participat peste 700 de cetăţeni, s-a ajuns la concluzia că majoritatea celor chestionaţi doresc să locuiască în comuna Tismana şi nu în oraşul Tismana.

98% vor să revină la statutul de comună

Potrivit primarului din Tismana, Marian Slivilescu, 98% din cei 700 de cetăţeni care au răspuns la întrebările sondajului şi-au manifestat dorinţa ca localitatea să redevină comună.
Tismana a devenit oraş în anul 2004, demersurile fiind începute în 2003. De atunci, localitatea a rămas mult în urmă în ceea ce priveşte modernizarea infrastructurii, pentru că majoritatea programelor europene de asfaltări de drumuri vizau zonele rurale: „Am fost complet dezavantajaţi faţă de comune. Multe au terminat de asfaltat drumurile comunale şi au asfaltat şi drumurile care duc la terenurile agricole, iar noi am stat pe loc. Abia am reuşit să accesăm ceva fonduri guvernamentale. Avem 700 de răspunsuri acum de la cetăţeni şi 98% vor să revenim la statutul de comună. În Suceava şi în Ialomiţa se încearcă demersuri similare. Numai impozitul pe teren va scădea de șapte ori. În momentul de faţă avem majoritatea populaţiei în sate componente în zonă rurală, peste 5.000 de persoane, iar în zona de centru aşa-zis urbană sunt doar 2.500 de persoane. Avem o localitate întinsă pe 30.400 de hectare, păşuni, păduri, terenuri. Cum să administrezi aşa ceva în cadrul unei localităţi urbane? Micii întreprinzători de la noi au început să îşi deschidă firme la Godineşti şi Peştişani, din cauza impozitelor din Tismana. Sper să organizăm în toamnă acest referendum“, a declarat primarul din Tismana.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS