3.4 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum poți beneficia de îngrijire la domiciliu?

Cum poți beneficia de îngrijire la domiciliu?

O alternativă pentru pacienții care au nevoie de îngrijire medicală permanentă  sunt serviciile la domiciliu (Foto: Arhiva GdS)
O alternativă pentru pacienții care au nevoie de îngrijire medicală permanentă
sunt serviciile la domiciliu (Foto: Arhiva GdS)

Sute de craioveni au beneficiat gratuit, în primele patru luni ale acestui an, de îngrijire medicală la domiciliu. Costurile au fost suportate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj. Pe lângă aceştia, alte zeci care s-au aflat în imposibilitatea de a-şi asigura nevoile cotidiene, oameni care suferă de diverse dizabilităţi şi au nevoie de sprijin, au apelat la Serviciul de Îngrijiri al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj. Cei mai mulţi sunt bolnavi de cancer, au suferit accidente vasculare, pareze, intervenţii chirurgicale de diferite tipuri şi au nevoie de îngrijire după ieşirea din spital.

Săptămâna trecută, v-am prezentat în Gazeta de Sud, în articolul „Angajaţi ai serviciilor sociale, doi bătrâni au nevoie de voi!“, situaţia disperată prin care trece un bărbat din Craiova, de 67 de ani, care nu mai poate fizic şi psihic să aibă grijă de soţia sa, ce suferă de multiple afecţiuni. Femeia nu este primită în nici un spital deoarece suferă de afecţiuni cronice. Pentru astfel de situaţii, există serviciile de îngrijire la domiciliu gratuite.

Peste 500 de solicitări pentru îngrijire la domiciliu, în acest an

CAS Dolj se află în relaţii contractuale cu 11 furnizori de servicii medicale de îngrijiri la domiciliu. Valoarea contractelor încheiate cu aceştia pentru semestrul I al acestui an este de 276.000 de lei. În anul 2015, au beneficiat de servicii medicale 347 de persoane, iar în acest an, în perioada 1 ianuarie 2016 – 30 aprilile, au fost 209 beneficiari de servicii medicale de îngrijire la domiciliu. „De la începutul anului 2016 până în prezent au fost depuse 505 cereri pentru servicii de îngrijire la domiciliu, din care 486 de cereri sunt aprobate. 19 au fost respinse deoarece nu au atașat la dosar toate documentele conform prevederilor HG nr. 400 pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate 2014-2015“, a spus Dana Gheorghe, purtător de cuvânt la CAS Dolj.
Documentele se depun la registratură, la sediul CAS Dolj. Pentru obţinerea deciziei de îngrijiri medicale la domiciliu, asiguratul (sau unul dintre membrii familiei, o persoană împuternicită legal în acest sens ori reprezentantul legal al asiguratului) depune recomandarea de la medicul specialist împreună cu o cerere, la CAS Dolj, actul de identitate, declaraţia pe proprie răspundere din care să rezulte că afecţiunea nu a apărut în urma unei boli profesionale, a unui accident de muncă sau sportiv, precum şi documentul care atestă calitatea de asigurat. Pentru copiii în vârstă de până la 14 ani, se ataşează și recomandarea medicală cu specificarea domiciliului copilului şi certificatul de naştere, în copie, cu codul numeric personal – CNP.

Îngrijire la domiciliu prin DGASPC

Şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj oferă îngrijiri la domiciliu gratuite persoanelor cu dizabilităţi din Craiova. În cadrul acestei instituţii există un Centru de Servicii de Îngrijire la Domiciliu. Din cele 30 de posturi vacante de îngrijitoare, 25 sunt ocupate. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei, în această săptămână vor fi scoase la concurs alte posturi pentru persoanele care doresc să lucreze ca îngrijitoare. „La finalul lunii martie au fost aprobate regulamentul şi organigrama într-o nouă formă pentru serviciile sociale de la nivelul acestei instituţii. În a doua parte a lunii mai, începutul lunii iunie vom putea avea colegi noi. Ne dorim foarte mult să dezvoltăm acest serviciu, deoarece în acest moment oferim îngrijire la domiciliu doar persoanelor din Craiova. În prezent, beneficiază de servicii de îngrijire la domiciliu 48 de craioveni, dintre care doi cu handicap grav şi 46 cu handicap accentuat, cu vârste cuprinse între 63 şi 91 de ani“, a spus Florin Stancu, director DGASPC Dolj.
Cei care doresc să solicite îngrijire la domiciliu prin DGASPC trebuie să depună o cerere fie la Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul primăriei (sediul este în Lăpuş), fie direct la sediul DGASPC Dolj sau pe adresa de mail: [email protected]. Programul de intervenţie pentru fiecare caz în parte este personalizat în funcţie de nevoile persoanei. „Îngrijitorii noştri asigură nevoile de bază ale solicitanţilor: igiena spaţiului, igiena beneficiarului, sprijin în prepararea hranei şi în alimentaţie, sprijin în administrarea medicaţiei, le plătesc taxele şi impozitele, îi ajută să se deplaseze la medicii de familie sau medicii specialişti. Acest serviciu se adresează exclusiv persoanelor cu handicap“, a adăugat Stancu.

Care sunt condițiile

Perioada pentru care se obţine sprijinul este iniţial de șase luni, dar se poate prelungi până la identificarea unei alte soluţii: apariţia unei rude, a unei persoane care poate să suplinească serviciile pe care aceşti angajaţi le oferă pentru depăşirea unei situaţii de criză. Potrivit reprezentanţilor DGASPC, sunt situaţii când vârstnicii apelează la îngrijitori până ajung în centre specializate, cămine de bătrâni, centre de recuperare. În numai câteva săptămâni, DGASPC Dolj va pune în funcţiune Compartimentul Echipă Mobilă de Intervenţie în Regim de Urgenţă pentru persoanele adulte aflate în dificultate. Astfel, cei care au nevoie vor putea beneficia de servicii specializate de recuperare medicală: kinetoterapie, fizioterapie, laser terapie, electroterapie, magnetoterapie, servicii de sprijin.
Serviciile sunt gratuite pentru persoanele trecute de 60 de ani, cele care au certificate de încadrare în grad de handicap, au pensii mai mici de 1.000 de lei pe lună, se află în imposibilitatea să-şi asigure nevoile cotidiene din cauza bolii, a stării fizice sau psihice.
În cazul persoanelor care locuiesc singure, condiţia este ca acestea să nu aibă contract cu clauza de a fi întreținute de cineva. Cei care doresc să solicite îngrijire la domiciliu acordată de DGASPC, trebuie să depună o cerere însoţită de copie după buletinul beneficiarului şi al reprezentantului legal, dacă este cazul, copie după certificatul de încadrare în grad de handicap, dacă este cazul, document emis de Administraţia Financiară privind veniturile realizate sau declaraţie pe propria răspundere privind realizarea altor venituri în afara celor declarate, adeverinţă de la medicul de familie că nu se află în evidenţă cu boli contagioase; cupoane pensie, indemnizaţii (IOVR, handicap etc.).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS