Extinderea Târgului Municipal Craiova a „aruncat“ o parte a comercianților de haine și încălțăminte second-hand într-o zonă insalubră, plină de bălți, gunoaie și praf. Tabloul este greu de imaginat, condițiile fiind unele de Evul Mediu.
Bălți, gunoaie, praf, condiții de ghetou în Târgul Municipal Craiova. În timp ce grosul comercianților de haine și încălțăminte second-hand se lăfăie în zona amenajată a târgului, alte zeci de astfel de vânzători stau în cele mai mizere condiții. Își expun marfa pe paleți din lemn, așezați direct în bălți deasupra cărora roiesc muștele, iar hainele vechi aruncate la întâmplare putrezesc. Alții și-au așezat marfa la câțiva pași de tomberoanele de gunoi: ceasuri, telecomenzi, obiecte vechi. Puțini sunt cei care și-au încropit din scânduri niște mese stâlcite, peste care au așezat folie, și își chitesc stivele de haine vechi. Zona nu este asfaltată, pe jos este pământ amestecat cu mizerie, iar din loc în loc sunt ochiuri de apă stătută. „Ia uitați aici, au crescut mormoloci“, spune un bărbat care stă așezat pe grămada de haine, privind pe sub ochelarii de soare. Un alt bărbat vociferează. „Eu nu sunt cu haine, nu am nici o treabă, dar vând și ei să nu moară de foame. Ce să dai, o haină cu un leu? Să vorbească, să spună oamenii că nu sunt condiții“, repetă bărbatul.
Sunt comercianții care atunci când târgul se afla pe strada Caracal își așezau marfa sub scheletul de beton dezafectat. Nici aici nu au parte de condiții mai bune. „Ce să facem, astea sunt condițiile! Plătim taxe pe loc, la metru pătrat, un leu. Ne-au promis că o să asfalteze ca dincolo, dar nu s-a făcut nimic. Am înțeles că este ceva provizoriu aici. Nu știu nimic“, spune unul dintre comercianți. Peste tot în jur, praf și haine aruncate la voia întâmplării.
Un copil de un an-doi stă așezat pe o grămadă de tastaturi de calculator, încărcătoare, cabluri și obiecte de tot felul care se întind până într-o baltă din apropiere. Cumpărătorii sunt rari, pesemne că zona insalubră gonește clientela.
Din peisaj nu lipsește nici marfa „selectă“: plasme, monitoare PC, laptopuri și parfumuri „de firmă“. „E provizoriu, aici stăm cam o lună, așa. Nu e vina lor că sunt bălți. Sunt gropi și plouă, apa e de la Dumnezeu și se strânge. Să asfalteze, să ne facă și nouă ceva bun. Să ne amenajeze cum este dincolo“, spune Georgeta Ghițan, comerciant.
Ce s-a dat și ce s-a luat?
„Porțiunea asta este rea. Băltoaca se face de la ploi, de la fenomene naturale. Apa e apă, mizeria este de la oameni, că aruncă pe jos. Noi ne-am mutat provizoriu aici. Lumea nu se pune în baltă. Așteptăm să ne amenajeze în cel mai scurt timp. Conducerea de la Piețe ne-a promis că face frumos și aici. Mai așteptăm. Pe partea aia, lumea este mulțumită, mai puțin aici“, spune Nicolae Fistogeanu, venit în grabă la fața locului ca să lămurească situația.
Oamenii șușotesc pe la colțuri cum că administrația locală ar fi obligată să amenajeze acest spațiu înainte de a-l da în administrarea SC Piețe și Târguri Craiova SRL. În plus, terenul care până mai ieri servea ca depozit de moloz și pietriș pentru o firmă, a fost dat în administrare Piețelor prin hotărâre de consiliu, numai că predarea-primirea nu s-a făcut nici până în prezent. Că a primit terenul, recunoaște și SC Piețe și Târguri Craiova SRL, dar este amnezică în privința amenajărilor și a preluării celor 6.713 mp.
„Consiliul Local al Municipiului Craiova a aprobat, prin HCL nr. 61/2016, concesionarea către SC Piețe și Târguri Craiova SRL a încă 6.713 mp, în vederea extinderii Târgului Municipal Craiova, situat în strada Dimitrie Gerota nr. 7. Sperăm ca şi această suprafaţă de teren să fie amenajată în cel mai scurt timp. Cât priveşte taxarea în Târgul Municipal Craiova, aceasta se face potrivit tarifelor aprobate de Consiliul Local al Municipiului Craiova prin HCL 474/2015“, a declarat, pentru GdS, Adrian Dinu, purtător de cuvânt la SC Piețe și Târguri SRL Craiova.
Mai trebui precizat că, din cei peste 6.000 mp, o parte încă mai sunt acoperiți de moloz și pietriș și în acest moment.