4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljN-ai proiect la aragaz, lași blocul fără gaze

N-ai proiect la aragaz, lași blocul fără gaze

Locatarii nu-şi mai pot face revizia sau verificarea instalaţiei de gaze, care sunt obligatorii, dacă nu au documentaţia ce a stat la baza execuţiei instalaţiei (Foto: arhiva GdS)
Locatarii nu-şi mai pot face revizia sau verificarea instalaţiei de gaze, care sunt obligatorii, dacă nu au documentaţia ce a stat la baza execuţiei instalaţiei (Foto: arhiva GdS)

Craiovenii sunt obligați, din acest an, să-și facă proiect pentru conducta de gaze de la aragazul pe care îl au în apartament. În caz contrar, întregul bloc nu poate să facă revizia tehnică și verificarea instalației de gaze.

Începând din acest an, revizia tehnică și verificările periodice care se fac la instalația de gaze din apartamentele craiovenilor, dar și din blocuri aduc cheltuieli în plus pentru proprietari. Acest lucru se datorează unui ordin al ANRE, 179/2015, care spune că nu se poate face revizia sau verificarea dacă proprietarul nu are „documentaţia tehnică ce a stat la baza execuţiei instalaţiei de utilizare“. Cum cei mai mulți dintre locatari nu au această documentație, sunt nevoiți să o facă acum.
Asociațiile de proprietari din Craiova sunt nevoite să alerge după documentația tehnică a blocurilor care fac parte din asociație, fiindcă nu pot efectua reviziile tehnice și verificările la instalațiile de gaze dacă nu au proiectul tehnic pentru fiecare apartament în parte, dar și pe părțile comune. „Avem înștiințare de la Gaze că ne expiră verificarea la instalațiile de gaze. Verificările tehnice se fac din doi în doi ani, numai că firmele care fac aceste revizii ne-au spus că trebuie să avem proiectul tehic pe fiecare bloc în parte și pe fiecare apartament. Nu vorbim aici de cei cu centrale, ci de proprietarii care au gazele la comun. Nu știu de unde să luăm aceste proiecte, că nimeni nu le are. Am înțeles că ar fi în cărțile tehnice ale blocurilor, acolo unde ele mai există. Mai avem posibilitatea să le cerem la Distrigaz. În caz contrar, proprietarii trebuie să-și facă proiectele. Noi am prevăzut în Adunarea Generală banii necesari pentru realizarea acestor proiecte, ca să putem ulterior să facem revizia. Nu avem de ales, legislația s-a modificat, este un ordin al ANRE și intră în vigoare din acest an“, a precizat Alina Ungureanu, administratorul Asociației 24 Brazda lui Novac.
Alte asociații au făcut deja demersuri către furnizorul de gaze, ENGIE, pentru obținerea documentației necesare. Reprezentanții acestora susțin că de cele mai multe ori răspunsul este negativ și, în cele din urmă, ajung la întocmirea acestor proiecte ca să poată ulterior să facă verificările tehnice ale instalațiilor de gaze. Nu toate au primit încă un răspuns. „Începând din acest an, ne cer proiecte pentru instalațiile de gaze din apartamente, de pe casa scării, dar de unde să le luăm?! La unele blocuri avem cărțile tehnice și putem lua de aici datele necesare, dar pentru restul am făcut solicitări la fostul GDF Suez. Nu am primit nici un răspuns până acum. Dacă răspunsul va fi negativ sau întârzie, trebuie să facem repede proiectele tehnice, fiindcă în iunie ne expiră verificarea la instalațiile de gaze. Am înțeles că ar fi 50 de lei de fiecare apartament. Este o cheltuială în plus, dar așa spune legea“, a precizat Marin Bobu, președintele Asociației de Proprietari 37 Craiovița Nouă.
Prin urmare, cei de la asociație, după ce fac toate demersurile pentru obținerea proiectului tehnic, dacă acesta nu este de găsit nici la operatorul în domeniu, nici la constructor, se îngrijesc de întocmirea unui nou proiect pentru fiecare proprietar în parte.

Verificarea și revizia, ținute în loc de proiect

Cele susținute de reprezentanții asociațiilor de proprietari sunt confirmate și de reprezentantul unei firme care se ocupă cu revizia și verificarea rețelelor de gaze. Acesta a subliniat că efectuarea verificării/reviziei instalaţiei de utilizare a gazelor naturale se face conform prevederilor legislative (procedura privind verificările și reviziile tehnice ale instalațiilor de utilizare a gazelor naturale, aprobate prin Ordinul ANRE nr. 179/2015 publicat în Monitorul Oficial nr. 969/28.12.2015) și este o obligaţie ce revine clienţilor (proprietarilor, în speță asociațiilor de proprietari).
„Verificarea tehnică a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale se realizează periodic, la maximum doi ani, iar revizia tehnică a instalațiilor de utilizare a gazelor naturale se realizează periodic, la zece ani. Conform Procedurii aprobate prin Ordinul nr. 179/2015, efectuarea verificării/reviziei tehnice periodice se face în baza contractului de prestări servicii, încheiat cu un operator economic autorizat ANRE. Trebuie să existe o notificare trimisă de furnizorul de gaze naturale, în acest caz ENGIE România, în sensul că expiră verificarea, la care se adaugă documentația tehnică ce a stat la baza execuției instalației de utilizare a gazelor naturale, avizată de către operatorul de sistem sau de către un verificator de proiecte atestat. Costurile sunt undeva la 36 de lei de apartament. Se ajunge la 500 de lei pentru o singură scară. Eu, ca firmă, când merg să fac verificarea sau revizia trebuie să primesc din partea asociației că am contract cu aceasta, documentele respective“, a declarat, pentru GdS, Ion Cauc, reprezentant firmă verificări și instalații gaze. Notificarea se va transmite de către furnizor, în acest caz ENGIE, clientului final, adică asociațiilor de proprietari, cu minimum 60 de zile înainte de data scadentă de verificare sau revizie. În cazul în care asociația nu deţine documentaţia tehnică, aceasta are obligaţia să solicite, direct sau prin intermediul unui operator economic cu care a încheiat contractul de prestări servicii, o copie a acesteia de la operatorul de sistem sau de la operatorul economic autorizat de ANRE care a executat inițial instalaţia de utilizare. Dacă aceștia nu deţin documentaţia tehnică sau aceasta nu corespunde cu tipul şi debitul nominal al aparatelor consumatoare de combustibili gazoşi de la locul de consum, clientul final are obligaţia să reconstituie, prin intermediul unui operator economic, documentația tehnică.

Prevederi legislative

„În situaţia prevăzută la alin. (5), dacă OS sau operatorul economic autorizat ANRE care a executat instalaţia de utilizare nu deţine documentaţia tehnică, iar tipul şi debitul nominal al aparatelor consumatoare de combustibili gazoşi nu corespund cu cele din notificarea transmisă de furnizorul de gaze naturale, clientul final are obligaţia să întocmească, prin intermediul unui operator economic care deţine autorizaţie ANRE pentru proiectarea instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, tip PDIB, în baza unui contract de prestări servicii, documentaţia tehnică, în conformitate cu prevederile Normelor tehnice pentru proiectarea, executarea şi exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale“.
Art. 6, pct. 7 din Ordinul 179/2015

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS