Craiova va găzdui, în perioada 10-14 mai, manifestările prilejuite de organizarea celei de-a IV-a ediții a Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu“. Caracalul și Drobeta Turnu-Severin își vor deschide și ele porțile în fața versurilor adunate în rime, căci și în aceste orașe se vor face auzite glasurile poeților. Ion Deaconescu, inițiatorul manifestării, ne-a prezentat câteva dintre evenimentele ce vor marca ediția din acest an.
Gazeta de Sud: Cum s-a născut acest festival de poezie și din ce rațiuni?
Ion Deaconescu: Festivalul Mondial de Poezie „Mihai Eminescu“, aflat la cea de-a patra ediţie, este rezultatul unei iniţiative comune a Fundației Europene „Mihai Eminescu“ și a Academiei Internaționale „Mihai Eminescu“. Manifestarea este susţinută de Primăria Municipiului Craiova, Consiliul Judeţean Dolj, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“, instituţii care şi-au propus să reintroducă în spaţiul public poezia şi conceptul de comunicare interactivă a mesajului liric. Recitalurile de poezie care vor avea loc în locaţii culturale şi de învăţământ craiovene vor oferi spectatorilor, indiferent de vârstă şi pregătire, posibilitatea de a cunoaşte fenomenul poetic de astăzi, ca şi performanţele cuvântului în disputa cu un cotidian tot mai inexpresiv şi vlăguit de emoţie şi frumos.
GdS: Craiova o să devină capitala mondială a poeziei.
I.D.: Deşi această etichetă riscă să devină perimată, trebuie spus că, pentru câteva zile, Craiova o să devină capitala mondială a poeziei, când, prin lecturi publice, colocvii şi întâlniri cu tinerii iubitori de literatură, publicul din oraşul nostru, care rămâne o metropolă a culturii, va cunoaşte din creaţia unor importanţi poeţi ai planetei.
GdS: Ne puteţi spune câteva nume de creatori care au confirmat participarea la acest festival?
I.D.: În primul rând, trebuie menţionaţi Justo Jorge Padron, care revine, după doi ani, în Bănie, Dante Maffia, amândoi nominalizaţi la Premiul Nobel pentru Literatură, Sreten Perovici, Paskal Gilevski, Jeton Kelmendi, Nicolae Dabija, Risto Vasilevski, academicieni, ca şi Daniel Corcuera, poet omologat de întregul continent sud-american, Yong Tae Min, creator de o profundă sensibilitate din Coreea de Sud, scriitorul plurivalent Rade Silijan din Macedonia, ca şi doamnele liricii engleze de astăzi, Fiona Sampson şi Ruth O’Callaghan.
GdS: Unde se vor desfăşura manifestările din cadrul Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu“?
I.D.: Punctele de greutate ale acestui eveniment cultural de anvergură internaţională îl vor constitui lecturile publice de la Filarmonica „Oltenia“, Colegiul Naţional „Ştefan Velovan“ şi Teatrul Naţional din Caracal, dar şi prezentarea unor volume din creaţia poeţilor Yong Tae Min, Daniel Corcuera, Risto Vasilevski, Jeton Kelmendi şi Dante Maffia, traduse cu măiestrie, acţiune găzduită de Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“. Gândit ca o punte între culturi, acest festival se constituie într-un teritoriu liber, unde vocile poeţilor vor deveni purtătoare de emoţie, de frumos, de prietenie şi cunoaştere, dar şi de promovare a culturii noastre în lume, pentru că poezia nu ţine cont de limbă, religie sau doctrine.
GdS: Consideraţi că publicul craiovean, extrem de cultivat şi iubitor de cultură, îi va primi cum se cuvine pe aceşti poeţi importanţi ai momentului?
I.D.: Mizăm pe o relaţie directă cu oamenii Craiovei care ştiu să aprecieze actul cultural de calitate şi îi aşteptăm la recitalurile de poezie, dar şi la întâlnirile cu poeţii invitaţi pentru că, în ciuda unor greutăţi materiale, există în Craiova mulţi, foarte mulţi elevi, studenţi, funcţionari, pensionari care sunt pregătiţi să asculte un poem, un gând, să discute cu scriitorii prezenţi la aceste manifestări, să le pună întrebări, să se intereseze de mecanismele scriiturii, de felul în care se scrie şi se publică în alte ţări. Da, poezia poate face o lume mai bună şi te îndeamnă să priveşti altfel realitatea şi tot ce te înconjoară.
Noi sperăm ca în acest an să se întâmple şi o schimbare de paradigmă culturală, în sensul că scriitorii craioveni să fie prezenţi în număr cât mai mare la activităţile festivalului şi ce bine ar fi ca şi mass-media locală şi naţională să rimeze cu respiraţia poeziei din aceste zile, pentru că presa dispune de capacitatea extraordinară de a-i înnobila pe cititori cu informaţii, cunoştinţe şi răspunsuri la problemele lor de fiecare zi.
GdS: Cine vor fi premianţii din acest an ai Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu“?
I.D.: Premianții sunt personalităţi ale lumii literare, ştiinţifice şi artistice, ce s-au impus definitiv în domeniile lor de activitate. Doi academicieni vor primi premiul pentru poezie. Aceştia sunt Risto Vasilevski, autor plurivalent, ce scrie permanent în două limbi, sârbă şi macedoneană, şi Jeton Kelmendi, cel mai cunoscut creator de limbă albaneză, un reputat jurnalist şi comentator politic din Luxemburg. Alţi premianţi sunt Mario Castro Navarrete, traducător de excepţie al poeziei eminesciene în spaniolă, pictorul Dan Cioca, Nicolae Victor Zamfir, directorul general al Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei“, Grigore Belostecinic, rectorul Academiei de Ştiinţe Economice de la Chişinău, chirurgul Massimiliano di Renzo, Ataol Behramoglu, cel mai preţuit scriitor turc, Laura Garavaglia, directoarea Festivalului de Poezie „Europa in versi“, tânărul istoric Mihai Ghiţulescu. Vor primi titlul de onoare al Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu“ Gheorghe Duca, preşedintele în funcţie al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, savant şi om politic, dar şi cunoscutul actor craiovean şi european Ilie Gheorghe, care, recent, a sărbătorit 50 de ani de activitate pe scena teatrului craiovean.
GdS: Care vor fi laureaţii din acest an ai celei de-a patra ediţii a Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu“?
I.D.: Marele premiu al festivalului îi va reveni poetului sud-coreean Yong Tae Min, membru al Academiei Regale Spaniole, scriitor excepţional, profesor, traducător şi critic literar. Premiul Special va încununa opera poetică a lui Daniel Arturo Corcuera, scriitorul cel mai cunoscut al continentului sud-american, o voce lirică inconfundabilă.