1.7 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO îşi vinde toate hotelurile

CEO îşi vinde toate hotelurile

Complexul Energetic Oltenia (CEO), deţinut în procent de 77% de Ministerul Energiei, va scoate la mezat toate hotelurile pe care le deţine. Alături de hoteluri vor fi vândute cantinele sau spălătoriile companiei. În ceea ce priveşte vânzarea bazelor de cazare şi alimentaţie publică, administraţia Complexului Energetic Oltenia a decis să externalizeze activităţile respective pentru a face economii cu întreţinerea. În prezent, producătorul de energie electrică şi cărbune deţine Hotelul Mina de la Rânca, Hotelul Maiami de la Târgu Jiu, Hotelul Bazei de Tratament de la Săcelu şi Hotelul de la Turceni. „În cadrul planului de reorganizare, restructurare şi eficientizare al CE Oltenia au fost cuprinse o serie de măsuri cuantificate financiar pentru reducerea costurilor de producţie în perioada 2016-2020, în vederea încadrării în preţul de vânzare prognozat, inclusiv renunţarea la unele servicii conexe precum servicii hoteliere, cantine, spălătorii. Renunţarea la unele servicii conexe a contribuit la reducerea cheltuielilor totale din primul trimestru al acestui an cu 14% comparativ cu perioada similară a anului anterior, reducerea costului unitar al tonei de lignit cu 5,6% şi reducerea costului unitar de producţie al unui MWh cu 0,9 %“, conform CEO.

Primăria Săcelu vrea să preia baza de tratament

De preluarea Bazei de tratament şi a hotelului de la Săcelu s-a arătat deja interesată Primăria Săcelu, fiind însă vorba mai degrabă de o preluare în administrare, decât de o cumpărare. Conducerea primăriei a precizat că autoritatea locală nu are fonduri să cumpere baza de tratament şi hotelul, CEO preluând obiectivele respective în urmă cu mai mulţi ani, prin cumpărare. Baza de la Săcelu este unul dintre principalele obiective turistice ale judeţului Gorj. De asemenea, Hotelul Mina este deţinut şi de sindicate, astfel încât Complexul Energetic Oltenia nu va putea să facă altceva decât să încerce să îşi vândă partea de acţiuni, deşi anul trecut se încerca o redeschidere a hotelului. Tot anul trecut se vorbea de modernizarea Hotelului Maiami din Târgu Jiu (nume scris greşit încă de la înfiinţare) şi transformarea acestuia în unitate de cazare de trei stele. Între timp s-a renunţat la idee.

Au renunţat la serviciile de spălătorie de curând

Compania a renunţat deja la serviciile de spălătorie pentru întreg personalul. Activitatea era desfăşurată prin intermediul personalului SC Minprest SERV SA Rovinari, prestatorul de servicii al CEO. Minprest a disponibilizat luna trecută spălătoresele respective. „Luând în considerare faptul că pentru activitatea energetică nu existau servicii de spălătorie, s-a decis renunţarea la acest tip de servicii şi pentru activitatea minieră. Este de precizat faptul că şi în cadrul termocentralelor se desfăşoară activităţi care determină impregnarea echipamentului individual de lucru cu substanţe greu de curăţat (de exemplu, în cazul salariaţilor care lucrează în zona chimică sau în activitatea de reparaţii/mentenanţă) sau cu noroi (în zona de descărcări cărbune, transportoare cu bandă). De asemenea, pentru corecta informare a opiniei publice, menţionăm că decizia de renunţare la serviciile de spălătorie a fost aplicată pentru toţi salariaţii Diviziei Miniere, indiferent de funcţia deţinută, inclusiv pentru cei care îşi desfăşoară activitatea în sediul Diviziei Miniere din Târgu Jiu, locaţie în care nu există nici o spălătorie“, potrivit unui comunicat de presă al Complexului Energetic Oltenia.

Economii de 2,4 miliarde de lei

Vânzarea unor active, renunţarea la anumite servicii şi disponibilizările de personal fac parte din planul de eficientizare a Complexului Energetic Oltenia. Potrivit administraţiei, economiile care vor fi realizate în următorii cinci ani se vor ridica la 2,4 miliarde de lei: „În acest interval de cinci ani vor fi disponibilizați 5.269 de angajați, dintre care 2.000 până la 1 iulie 2016. Tot 2.000 de angajați vor fi disponibilizați în anul 2017, câte 407 angajați în 2018 și în 2019, în 2020 urmând să fie disponibilizați 455 de angajați. Dintre aceștia, 1.448 sunt pensionabili, ceea ce înseamnă că vor beneficia de veniturile de completare, la care se adaugă plățile compensatorii și indemnizațiile de șomaj. Redimensionarea corectă a numărului şi a structurii de personal reprezintă unul dintre obiectivele planului de eficientizare, pentru reducerea cheltuielilor companiei. Economiile totale făcute prin întreg planul de reorganizare reprezintă 2,4 miliarde de lei, pe următorii cinci ani, în condițiile în care compania va trebui să se mențină în piață, iar reducerea costului cu personalul reprezintă doar o componentă a acestei economii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS