4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSindicatele din CEO, la negocieri cu ministrul energiei

Sindicatele din CEO, la negocieri cu ministrul energiei

Liderii Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME) au participat ieri, la Bucureşti, la o şedinţă cu ministrul economiei şi comerţului, vicepremierul Costin Borc, ministrul energiei, Victor Grigorescu, şi alţi reprezentanţi ai guvernului. La întâlnire a fost prezent managerul interimar al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciobotărică, alături de doi dintre directorii companiei. Discuţiile s-au axat pe modalităţile de implementare a planului de restructurare şi eficientizare a producătorului de energie electrică şi cărbune din Oltenia.
Potrivit administraţiei Complexului Energetic Oltenia, planul prevede închiderea unor capacităţi de producţie, renunţarea la anumite servicii, vânzarea unor imobile, în urma cărora economiile să ajungă după cinci ani la 2,4 miliarde de lei. Potrivit lui Dumitru Pârvulescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, discuţiile au durat peste trei ore, iar cele mai multe probleme au fost ridicate de propunerea de disponibilizare a 5.200 de angajaţi până în anul 2020.

Vor mai multe salarii compensatorii

Dumitru Pârvulescu a declarat că se au în vedere două variante de lucru, în ceea ce priveşte programul de disponibilizări de personal. Este vorba de prelungirea la trei ani a Ordonanţei 36, prin care se acordă salarii compensatorii şi protecţie disponibilizaţilor colectiv sau mărirea bugetului pentru salarii compensatorii, la nivelul CEO.
„Legat de programul de disponibilizări, am reiterat ideea că acesta se poate face numai printr-o protecţie adevărată a salariaţilor. Dacă nu vor sau nu pot să schimbe legislaţia, în speţă Ordonanţa 36, în ceea ce priveşte termenul de aplicabilitate, să aprobe sume mai mari pentru plăţi compensatorii în bugetul CEO şi salariaţii să plece cu plăţi mai multe. Dacă o să apară în dezbatere publică şi unii o să vadă sumele acelea, este greu de crezut că o să treacă aşa ceva. Dacă nu va trece, atunci să se vină cu nişte sume compensatorii care să fie acceptate de către salariaţi“, a declarat Dumitru Pârvulescu.

Grigorescu susţine sindicatele

Ministrul energiei, Victor Grigorescu, a declarat că toate companiile din energie au fost vulnerabilizate şi decapitalizate: „Atunci când se vorbește despre fragilitatea companiilor din energie, se operează de cele mai multe ori cu zvonuri sau informații fără fundament. Dar aș vrea să ne uităm în istoria recentă și să vedem cine și ce a făcut în energie și, mai ales, cu ce rezultate. Am auzit multe voci politice care descoperă realitatea cu uimire astăzi, după ce au avut la dispoziție toate mijloacele necesare pentru a face ceea ce trebuia făcut. Și nu au făcut pentru că ne-au lăsat companii vulnerabilizate și decapitalizate. Sunt de acord cu punctul de vedere al sindicatelor atunci când subliniază că suntem într-o zonă de securitate națională. E nevoie în mod imperativ să nu mai folosim zvonuri ca instrumente economice și să revenim la principiile corecte ale guvernanţei corporative. Dacă nu facem noi, nu ne va ajuta nimeni. Aceste companii nu se salvează cu ajutorul discursurilor politice“, a declarat Victor Grigorescu, ministrul energiei, în cadrul întâlnirii cu liderii sindicali din domeniul energiei.

O nouă întâlnire

Vicepremierul Costin Borc și reprezentanții Ministerului Energiei au stabilit o nouă întâlnire pe probleme de minerit și energie, la aceasta fiind invitați șefii CEO, ANRE, Transelectrica, dar și reprezentanții din comisiile de energie din Senat și Camera Deputaților. În urma viitoarei întâlniri se va urmări eliminarea discriminărilor făcute de ANRE la adresa producătorilor de energie pe bază de cărbune.
De precizat că la discuţiile de ieri de la Bucureşti a participat şi un lider de sindicat din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. În urmă cu o lună, 60 de mineri şi energeticieni din cadrul Complexului Energetic Oltenia au pornit într-un marş de la Rovinari la Bucureşti, cerând ca guvernanţii să salveze companiile energetice pe cărbune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS