Aproape jumătate din carierele de cărbune din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) vor fi închise în următorii ani. Membrii Comitetului pentru activitatea minieră, Grupul de Lucru Lignit, s-au întrunit la sfârşitul săptămânii trecute, la sediul Ministerului Energiei, sub coordonarea secretarului de stat Corina Popescu. În cadrul grupului de lucru a fost prezentat raportul cu privire la sectorul minier lignit. Corina Popescu s-a declarat nemulţumită că nu au fost primite toate informaţiile necesare legate de situaţia din mineritul Olteniei.
„Suntem foarte aproape de conturarea unei imagini exacte a sectorului de lignit, deși mă așteptam ca astăzi să avem raportul final. Mai sunt necesare câteva informații pe care le aștept până la începutul săptămânii viitoare. Trebuie să ne concentrăm strict pe cum putem să readucem compania pe o linie care să conducă spre dezvoltarea sectorului“, a declarat secretarul de stat Corina Popescu.
Membrii Grupului de Lucru Lignit au prezentat varianta completată a raportului privind starea sectorului lignit, aducând o proiecție a evoluției blocurilor energetice pentru perioada 2016-2030, cu perspective de dezvoltare.
Ce cariere se închid
În ceea ce privește partea minieră, s-au analizat costurile totale de închidere în perioada 2016-2030, pentru perimetrele ce urmează să fie închise: Peșteana Sud, Husnicioara, Lupoaia, Gârla, Rovinari Est și Peșteana Nord. Totodată, a fost analizată și sustenabilitatea financiară a măsurilor prevăzute de raport.
„La întrunirea Comitetului de Coordonare pentru activitatea minieră, Grupul de Lucru Lignit, de vineri, 13 mai, au participat: Corina Popescu (secretar de stat în Ministerul Energiei și coordonator al comitetului), Diana Moldovan (director de cabinet secretar de stat), Dana Barbu (DGPE – Ministerul Energiei), Constantin Bălășoiu (director CEO), Daniel Antonie (director Divizia Minieră – CEO), Vasile Oprea Scorțariu (expert CEO) și Dan Gheorghiu (ISPE)“, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Energiei. Complexul Energetic Oltenia a avut pierderi în ultimii doi ani. Administraţia companiei unde Ministerul Energiei deţine 77% din acţiuni a propus un plan de eficientizare. Acesta propune realizarea de economii de 2,4 miliarde de lei în următorii cinci ani şi disponibilizarea a 5.200 de salariaţi.
Un număr de 2.000 de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia ar trebui să fie disponibilizaţi colectiv, începând cu data de 1 iulie 2016.
Vinde cărbune tocmai de la carierele pe care vrea să le închidă
Interesant este că administraţia CEO a scos la vânzare un milion de tone de lignit, chiar de la carierele miniere pe care vrea să le închidă. În încercarea de a găsi desfacere pentru cărbunele respectiv, CEO a postat pe site-ul instituţiei un anunţ care menţionează că a fost scoasă la vânzare cantitatea de un milion de tone de lignit de la carierele Husnicioara din Mehedinţi, precum şi de la Carierele Lupoaia şi Roşiuţa, din Bazinul minier Motru, judeţul Gorj. Cei interesaţi sunt invitaţi să depună cereri la sediul Complexului Energetic Oltenia, din Târgu Jiu.