3.7 C
Craiova
duminică, 29 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLa fiecare angajat nou alte două persoane au fost disponibilizate

La fiecare angajat nou alte două persoane au fost disponibilizate

În ultimii patru ani, în Dolj au fost create locuri de muncă, dar au fost și mii de oameni care și-au pierdut jobul,  în același interval (Foto: Bogdan Grosu)
În ultimii patru ani, în Dolj au fost create locuri de muncă, dar au fost și mii de oameni care și-au pierdut jobul,
în același interval (Foto: Bogdan Grosu)

Din 2012 încoace, în Dolj au apărut 12.379 de angajați, acesta fiind numărul real al locurilor de muncă nou-create în județ în acest interval, conform datelor de la ITM Dolj. Partea proastă este că, în același interval, au fost disponibilizate 21.651 de persoane, potrivit datelor de la AJOFM Dolj. Practic, la fiecare loc de muncă nou-înființat, alți doi oameni și-au pierdut serviciul.

În timp ce autoritățile se laudă că au creat zeci de mii de locuri de muncă, în ultimii patru ani au existat și zeci de mii de oameni care și-au pierdut joburile. Dintre persoanele disponibilizate, nu toate și-au mai găsit un nou serviciu, ci au îngroșat rândurile șomerilor sau pe cele ale pensionarilor.
GdS a analizat datele furnizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj și de Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Dolj. Perioada analizată este de la începutul lunii aprilie 2012 și până în aprilie 2016.

Mai mulți angajați în Dolj

GdS a solicitat la ITM Dolj situația cu numărul exact de persoane angajate care existau în 2012 și numărul de persoane care aveau contracte de muncă active în 2015, respectiv în 2016. Reprezentanții ITM Dolj susțin că la sfârșitul lunii aprilie 2012 figurau ca angajați în Dolj, cu acte în regulă (cu contracte de muncă active), 132.394 de salariați activi. În 2015, numărul angajaților efectivi din județ urcase la 141.450 de persoane, în aceeași lună analizată. În 2016, la sfârșitul lunii aprilie, respectiv la începutul lunii mai figurau ca fiind angajate cu forme legale în Dolj 144.773 de persoane.
Analizând datele furnizate de ITM Dolj se observă că în Dolj a crescut numărul angajaților cu 12.397 de persoane în 2016 față de 2012. Practic numărul de locuri de muncă nou-create din 2012 și până acum este de 12.397 de persoane pe tot județul.
De asemenea, luând în calcul situația angajaților pe un singur an se observă că în aprilie 2016 sunt cu 3.323 mai multe persoane angajate față de aceeași perioadă din 2015.

tabel 1

Există persoane care au mai multe contracte de muncă

La nivelul Doljului sunt mult mai multe contracte de muncă active decât persoane angajate, ceea ce arată că există persoane care au două sau mai multe contracte de muncă active, aspect evidențiat de multe ori și de conducerea ITM Dolj.
Dacă analizăm contractele de muncă nou apărute în Dolj în același interval, acestea sunt mai multe decât în 2012, cu 24.171 de contracte de muncă pe tot județul. În concluzie, numărul contractelor de muncă active a crescut din 2012 până acum cu 24.171, dar numărul efectiv de salariați (de persoane nou-angajate) a crescut cu 12.397 de persoane.
ITM Dolj ne comunică faptul că în 2012, în luna analizată, existau 142.898 de contracte individuale de muncă active. În 2015, în perioada analizată, la nivelul județului existau 160.029 de contracte individuale de muncă active, potrivit ITM Dolj, iar în aceeași lună din 2016 existau 167.069 de contracte individuale de muncă active în Dolj.

 

Figurează ca angajați în Dolj, dar lucrează în alte părți

Dintre cei 12.397 de oameni angajați în Dolj în ultimii patru ani, unii nici nu sunt din județ și nici nu-și desfășoară activitatea în județ sau în țară. Anul trecut, ca urmare a unei alte analize a GdS în funcție de informațiile primite de la autoritățile competente a reieșit faptul că multe dintre locurile de muncă noi apăruseră la unele firme care au sediul social în Dolj, dar își desfășoară activitatea peste tot în țară. Acele firme angajau persoane din alte județe, care figurau ca nou-angajate în Dolj, dar ele își desfășurau activitatea în acele județe în care angajatorii aveau puncte de lucru deschise. De asemenea, încă o explicație a apariției în statisticile ITM a unui număr mai mare de persoane angajate era și faptul că agenții de muncă temporară care plasează forță de muncă în străinătate îi angajau pe oameni pe firmele din Dolj, dar aceștia lucrau efectiv în diverse țări europene, unde erau detașați. Ei figurau doar în acte ca fiind salariați în județ, însă, în realitate, desfășurau activitatea în alte județe sau în alte țări. La vremea respectivă, GdS a contactat mai multe firme care figurau în topul angajatorilor din Dolj, iar acele firme au confirmat că angajau personal în Craiova, unde firmele aveau sediul social, dar că oamenii lucrau în alte zone ale țării. Cei astfel angajați nu proveneau din rândul doljenilor. În aceste situații erau firme care aveau activitate de call-center, de pază și protecție și chiar de construcții.

tabel 2

Și-au pierdut locul de muncă 21.651 de persoane

Situația dramatică din punct de vedere al forței de muncă apare atunci când analizăm și numărul persoanelor care și-au pierdut locul de muncă în același interval de patru ani. Potrivit Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Dolj, din 2012 și până la sfârșitul lunii martie 2016, în Dolj și-au pierdut serviciul 21.651 de persoane, care au fost disponibilizate până la data respectivă. „La nivelul județului Dolj, situația persoanelor disponibilizate, respectiv care și-au pierdut locul de muncă și s-au înregistrat în evidențele instituției noastre, în perioada 2012-2015, respectiv ianuarie – aprilie 2016, se prezintă după cum urmează: în 2012 – au fost disponibilizate 5.693 de persoane; în 2013 – 6.023 de persoane; în 2014 – 5.136 de persoane; în 2015 – 3.850 de persoane; în ianuarie – martie 2016 – 949 de persoane. Pentru luna aprilie 2016, centralizarea datelor statistice nu este finalizată“, au precizat reprezentanții AJOFM Dolj, ca răspuns la solicitarea GdS.
Dintre cei 21.651 de disponibilizați, nu toți și-au mai găsit un loc de muncă. Deci nu toți disponibilizații se regăsesc în lista cu locurile de muncă nou-create, din statistica oficială a ITM. Unii este posibil să se fi angajat în altă parte, alții s-ar putea să fi ieșit la pensie, alții să fi intrat în șomaj și mai pot exista unii oameni care au fost disponibilizați și care să nu aibă nici altă formă de asistență socială și să nu figureze în nici o statistică.
Dacă în ultimii patru ani au apărut 12.397 de locuri de muncă noi, tot în aceeași perioadă au dispărut 21.651 de joburi, ca urmare a disponibilizărilor. Nu se știe dacă aceleași firme care au și disponibilizat au și creat locurile de muncă sau dacă aceleași persoane care au fost date afară de la o firmă s-au angajat la alta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS