2.8 C
Craiova
marți, 14 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljCartierul chinezesc - marea păcăleală

Cartierul chinezesc – marea păcăleală

Lucrările la cartierul chinezesc nu au fost reluate, iar datoriile către firme nu au fost plătite integral, așa cum anunțau oficialii Primăriei Craiova și ai firmei de construcții Shandong Ningjian. Șantierul este pustiu, iar firmele de construcții nu se vor întoarce prea curând. Consultantul Shandong a recunoscut pentru GdS că, în prezent, se negociază noile clauze din actele adiționale la contractele semnate anul trecut și a avansat un nou termen pentru începerea lucrărilor: sfârșitul acestei luni. Ar fi a treia amânare după ce, în toamna anului trecut, firmele au plecat de pe șantier, în martie 2016 se anunța întoarcerea lor, apoi termenul a fost decalat după Paște. Al cailor? 

”În cartierul chinezesc s-au rezolvat problemele, în sensul că deja înțeleg că s-au plătit banii către toate firmele. Urmează partea de contractare și ar trebui ca lucrările să se reia după Paște ca să termine blocurile până la începutul anului viitor“. Asta spunea primarul Craiovei, Olguța Vasilescu, cu o săptămână înainte de Paște. Craiovenii au înroșit oule, au mâncat pasca, au luat lumină, dar pe șantierul părăsit de pe strada Caracal, unde ar trebui să fie construite cele 1.800 de apartamente și garsoniere, nu au văzut picior de muncitor. Și nu era vorba de un post prelungit. Pe facebook și pe diferite site-uri s-au publicat fotografii din unghiuri favorabile cu o mână de muncitori cocoțați pe stâlpi, iar explicația era simplă: vedeți, se lucrează intens.

Propaganda a avut, însă, picioare scurte. Ori muncitorii au fost chemați special pentru o sesiune foto, ori au măturat praful din șantier și au plecat. Pentru că liniștea așternută pe scheletele de beton care abia și-au ițit capul din pământ este spartă doar de paznicii plictisiți sau de vântul care suflă a pagubă printre fiare. Consultantul firmei Shandong Ningjian, Corneliu Stănescu, recunoaște că nu se lucrează pe șantier și dă vina pe psihoza românilor de a se acoperi de acte legale. „În România se muncește mai mult la acte. Suntem patria documentelor. Toată lumea crede că va fi în regulă dacă are documentele în regulă. Este o psihoză să fie totul legal“, a spus el în discuția cu jurnaliștii GdS. Apoi a spus că lucrurile sunt mai complicate decât credea. „Reluarea activității nu este atât de simplă pe cât credeam.

Din cele patru firme cu care am lucrat, două sunt în insolvență. Toate au lucrat cu subcontractori. Cea mai mare dintre firme, Confrasilvas, a plecat în septembrie, când au văzut că încetinesc lucrările și ne-au spus să-i chemăm când începem. I-am sunat înainte de Paște și au trimis subcontractorii în inspecție pe șantier. Cea de-a doua firmă, cu care nu sunt probleme, este Recon, din Craiova. Noi suntem în discuții cu toți, inclusiv cu firmele în insolvență“, a explicat Stănescu. Din punctul său de vedere, ceea ce ține în loc șantierul în prezent este semnarea actelor adiționale la contracte și întocmirea noilor grafice de lucrări. Practic, spune el, este posibil ca firma Confrasilvas să preia mai multe lucrări decât se prevăzuse inițial. „Mai bine stăm încă o lună, ca să fie totul în regulă. Până la sfârșitul acestei luni se încheie actele“.

Teama de Armată

Despre datoriile restante către firme, ceea ce a dus la întârzierea lucrărilor cu șase luni, Stănescu spune că nu mai sunt o problemă. „S-au plătit până acum datorii de aproximativ două milioane de euro. Se mai negociază cu firma Verde Construct din Craiova, aflată în insolvență, o sumă pe care ei au cerut-o la plată, dar care nu este reală. În rest, nu sunt probleme cu banii“, a declarat el optimist. Și totuși, reprezentanții Recon, una dintre cele două firme pe care se bazau chinezii pentru continuarea lucrărilor, au spus că nu și-au primit banii pe care îi aveau de încasat. „Avem de primit 1,5 milioane de lei și nu vom începe lucrările până atunci. Nu începem organizarea de șantier pentru că acest lucru ne costă“.

Chiar dacă firmele vor începe lucrul mâine, termenul de execuție de până la începutul anului viitor pare imposibil de respectat. Cartierul are nu mai puțin de 1.800 de apartamente, împărțite în 23 de blocuri, dintre care nici unul nu este ridicat mai sus de etajul trei. În prezent, șapte blocuri sunt realizate până la etajele doi și trei, alte șase blocuri sunt la nivel de fundație turnată, la alte șapte blocuri se lucrează la fundație, iar la trei sunt turnate șapele. Dacă lucrurile ar merge conform planurilor, fiecare firmă ar ridica două etaje pe lună, deci le-ar trebui cel puțin șapte-opt luni să construiască blocurile la roșu.

De acest lucru este conștient și Corneliu Stănescu, a cărui principală grijă este acum să construiască minimum 250 de apartamente pe care să le predea angajaților armatei la cheie, obligație stabilită prin hotărârea de guvern prin care Primăria Craiova a primit gratis terenul de la Ministerul Apărării Naționale. În caz contrar, primăria pierde terenul, iar chinezii banii investiți până acum. Ce va face Shandong dacă nu va finaliza blocurile în termenul de doi ani impus de autorizația de construire? „Autorizația se poate prelungi cu un an“, speră Stănescu, în ideea în care blocurile ar putea fi construite la roșu, și apoi finisate pe perioada prelungirii autorizației. Două aspecte trebuie menționate aici. Legal se poate, dar primarul a declarat că nu va face acest lucru. În al doilea rând, asta înseamnă că, în cel mai fericit caz, apartamentele pentru craioveni ar fi gata cel mai devreme peste mai bine de un an.

Crede și nu cerceta, mottoul Primăriei Craiova

În cazul cartierului chinezesc, reprezentanții primăriei și-au încordat mușchii temporar în fața Shandong cu o lună și jumătate înainte de campania electorală. Primarul își asumase personal proiectul, anul trecut, în prezența fostului premier Ponta, iar imaginile dezolante de pe șantierul părăsit ar fi dăunat grav imaginii candidatului Olguța Vasilescu și, implicit PSD. De aceea, pe 15 martie 2016, Direcția de Patrimoniu a primăriei a trimis o notificare firmei Shandong Ningjian Construction prin care o anunță că va rezilia contractul dacă nu reia lucrările până la data de 31 martie.

„Vă aducem la cunoștință că sunteți de drept în întârziere în îndeplinirea obligațiilor asumate prin contractul de concesiune nr. 76966/27.05.2014, astfel încât vă solicităm ca, până la 31 martie 2016, să dispuneți reluarea execuției lucrărilor de construire a locuințelor cu regim mare de înălțime destinate cumpărării (…) În activitatea de supraveghere a modului în care ați executat obligațiile asumate în calitate de concesionar s-au semnalat întârzieri în execuția lucrărilor, precum și sistarea proiectului din luna octombrie 2015 (…)

Având în vedere că, până în prezent, societatea dumneavoastră nu a asigurat continuitatea lucrărilor de construcții conform clauzelor asumate, am înțeles să formulăm prezenta notificare în vederea punerii de drept în întârziere, motiv pentru care vă comunicăm că, la data expirării termenului prevăzut în prezenta notificare, respectiv 31.03.2016, neînceperea lucrărilor de construcții o vom aprecia ca fiind un refuz privind executarea contractului și, pe cale de consecință, prezenta va constitui notificare de reziliere unilaterală a contractului de concesiune“, se arată în notificare.

La final, primăria avansează și un termen pentru rezilierea contractului: 14 aprilie 2016. „Sperăm că veți duce la îndeplinire de bunăvoie obligațiile asumate prin clauzele stipulate în contract (…) În caz contrar, vă invităm pe 14 aprilie 2016 pentru încetarea pe cale amiabilă a contractului și predarea-preluarea de către autoritatea locală a investițiilor realizate de dumneavoastră“, amenința primăria. Pe chinezi, somația semnată de primar nu i-a impresionat prea tare. Aproape că nu au luat-o în seamă. Implacabil, termenul-limită de 14 aprilie a trecut.

Tare ca fularul, primăria s-a înmuiat în momentul în care Shandong a informat-o că a primit finanțarea necesară din China. Nu a verificat dacă banii au și venit, câți au venit, ci i-a crezut pe cuvânt, așa că a sărbătorit veștile bune prin nerezilierea contractului. „S-a primit o adresă cum că s-au primit finanțările necesare, dar nu scrie despre ce sumă este vorba. De aceea, la rândul nostru, le-am făcut o adresă prin care le-am cerut să ne spună despre câți bani este vorba și care este graficul de lucrări și de plăți“, spunea viceprimarul Mihail Genoiu acum câteva săptămâni.

Mai multe poze şi filmul pot fi gasite pe pagina Facebook Craiova Cetatea Banilor Las Vegasul României

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS