Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au cerut ieri, la Tribunalul Dolj, arestarea preventivă a trei dintre directorii Complexului Energetic Oltenia (CEO), în frunte cu Laurenţiu Ciobotărică, managerul interimar al companiei. Cei trei s-au implicat în oferirea unei sume de bani din fondurile societăţii pentru ca un fost director să părăsească funcţia. Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a fost dispusă începerea urmăririi penale pe numele lui Laurenţiu Ciobotărică, acuzat de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Urmărit penal pentru aceeaşi infracţiune este şi Daniel Antonie, director al Diviziei Miniere, din cadrul Complexului Energetic Oltenia. A mai fost dispusă începerea urmăririi penale şi împotriva Dorinei Jianu, directoarea Direcţiei Legislaţie şi Guvernanţă Corporativă, din cadrul CEO. Dorina Jianu este acuzată de săvârşirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
Au acordat compensaţii financiare
Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie Craiova, pe 22 decembrie 2015, inculpații Laurenţiu Ciobotărică, în calitate de președinte al Directoratului SC CEO SA Târgu Jiu, și Daniel Antonie, în calitate de membru al Directoratului SC CEO SA Târgu Jiu, au aprobat și acordat în mod nelegal, unei persoane, o compensație financiară constând în cinci remunerații fixe lunare avute de aceasta din urmă în calitate de membru al aceluiași Directorat, respectiv 128.100 de lei. Este vorba de Aurel Medinţu, director al Diviziei Energetice, care nu mai era dorit în cadrul companiei de Laurenţiu Ciobotărică. Potrivit DNA, Ciobotărică şi Antonie au beneficiat de sprijinul inculpatei Dorina Jianu, director al Direcției Juridice și Guvernanţă Corporatistă, care a întocmit o opinie juridică favorabilă punctului de vedere al acestora. Laurenţiu Ciobotărică, în înțelegere cu inculpata Dorina Jianu, nu a făcut altceva decât să amestece şi să suprapună în mod intenționat diverse prevederi legale și situații de fapt pentru a crea confuzie și a da o aparență de legalitate acțiunilor lor ilicite.
Demersuri iniţiate de Ciobotărică
Procurorii anticorupţie au mai stabilit că activitatea infracțională a fost precedată de nenumărate demersuri inițiate de managerul interimar al CEO, care încă de la numirea sa în funcție a încercat să se debaraseze de persoana compensată financiar în condițiile de mai sus, astfel încât să aibă posibilitatea numirii unei alte persoane agreate în aceeași funcție. „De menționat este faptul că cei trei inculpați au avut reprezentarea faptului că în atribuțiile Directoratului SC CEO SA nu intră aprobarea și plata vreunui gen de remunerație a membrilor săi, această competență aparținând altui organism din cadrul societății respective. Acţionând în această manieră, inculpații au cauzat agentului economic cu capital de stat un prejudiciu de 128.100 lei“, conform unui comunicat de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie Craiova. Aurel Medinţu, fostul director al Diviziei Energetice din cadrul Complexului Energetic Oltenia, a spus că în momentul în care i-a fost virată suma de bani în cont, a semnat acordul de încetare pe cale amiabilă a contractului de mandat. Problema este că Aurel Medinţu avea încheiat contract de mandat cu membrii Consiliului de Supraveghere al CEO şi nu cu Directoratul, din care făcea şi el parte. De asemenea, fostul director al Diviziei Energetice a precizat că s-a dorit îndepărtarea sa din companie şi a fost găsită această formulă de compensare financiară, deşi nu era prevăzută în contractul de mandat. De regulă, în lipsa lui Laurenţiu Ciobotărică din companie, conducerea operativă este asigurată de către Ionel Ilie, directorul Diviziei Energetice, desemnat în locul lui Medinţu.
Tribunalul Dolj a amânat analiza cererii de arestare în dosarul şefului CEO
Magistraţii Tribunalului Dolj au amânat ieri analiza cererii Direcţiei Naţionale Anticorpuţie de arestare preventivă a celor trei directori din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Motivul amânării analizei cererii pentru data de 26 mai este lipsa de procedură în ceea ce priveşte citarea inculpaţilor. Este vorba de Laurenţiu Ciobotărică, managerul interimar, Daniel Antonie, directorul Diviziei Miniere, şi Dorina Jianu, şefa Direcţiei Legislatură şi Guvernanţă Corporativă. Cei trei sunt acuzaţi că i-au oferit ilegal salarii compensatorii directorului Diviziei Energetice pentru ca acesta să renunţe la funcţie.