Cea de-a IX-a ediție a Salonului Naţional de Minerale Fosile şi Geme și-a deschis porțile, vineri. Aproape 40 de expozanți veniți din zone cu tradiție minieră aduc în fața publicului craiovean minerale din țară și din străinătate, prelucrate sub forma bijuteriilor, dar și a obiectelor de decor.
Colecţionari şi comercianţi de minerale, fosile şi geme din ţară sau din străinătate și-au dat întâlnire, în acest sfârșit de săptămână, la cea de-a IX-a ediție a Salonului Naţional de Minerale, Fosile şi Geme. Salonul, o expoziţie în aer liber, un târg, dar şi o bursă a mineralelor, fosilelor şi gemelor au transformat Piaţa „William Shakespeare“ din Craiova într-un spațiu strălucitor, unde pietre prețioase și semiprețioase, unele unice, pot fi admirate și achiziționate de pasionații de frumos.
Agate, cuarț nefrit, bazalt, ametist, chihlimbar, amoniți completează regalul nestematelor din străfundurile planetei, cucerind orice trecător. Piese exotice pot fi admirate, de asemenea, în cadrul salonului. Granat galben, limonit brut, malahit din Congo, lemn pietrificat, amoniți sau geode de Septaria din Madagascar pot ajunge în casele iubitorilor de frumos, în schimbul unui preț ce variază între 150 și 550 de lei. Cuceritoare este și calcedonia care se găsește în localitatea Trestia din Maramureș. Ea apare în patru locuri în lume, iar unul dintre ele este în România, ne dezvăluie expozanții.
Frumusețile adâncului
Cristalele de stâncă pentru terapie nu lipsesc de la salon. Li se alătură frumoase bijuterii și obiecte de decor realizate din pietre prețioase și semiprețioase, unele dintre ele montate în argint și confecționate manual.
„Atracția față de pietre este o chestiune profund subiectivă și atunci cea mai faină e cea care îmi place mie“, ne spune Andrei Costin, unul dintre expozanți.
Gemele de zodiac, ce afișează un preț ce variază între 3 și 10 lei, dar și seturile complete de bijuterii, cu pandantive, cercei, inele, brățări, care pot ajunge și la 400 de lei, atrag atenția craiovenilor, care au luat cu asalt încă de la orele deschiderii standurile colecționarilor și comercianților de minerale.
La alt stand, seturile din pietre variază între 25 și 70 de lei, concurând cu medalioanele în montură de argint, ce afișează un preț de 100 de lei. Un medalion din cuarț cu inducțiune de turmalină și onix costă 120 de lei. Combinații interesante de pietre vin să înfrumusețeze ținuta doamnelor și domnișoarelor. Brățări, lănțișoare, pandantive, inele cu pietre prețioase și semiprețioase sclipesc în lumina soarelui.
Cei care nu pot rezista tentației în fața multitudinilor de culori și forme ce provin din străfundurile pământului pot achiziționa tot felul de obiecte de decor. O fructieră din onix cu fructe din aceeași piatră poate fi achiziționată la prețul de 400 de lei. Picturile pe mătase din Japonia, puse în rame, au fost completate cu pietre prețioase și semiprețioase, ca și ceasurile ce le stau alături, căci aceasta a fost viziunea unui colecționar din Republica Moldova prezent la salon.
Spectaculoase flori de mină, eşantioane de minerale, geme şi podoabe prelucrate vor fi expuse spre vânzare până duminică, 22 mai, în cadrul acţiunii culturale, devenită deja tradiţie pentru Craiova.