Acţionarii Complexului Energetic Oltenia (CEO) au aprobat recuperarea în instanţa de judecată a prejudiciului din dosarul „Budotancul“. În urma unei achiziţii păguboase, fostul Complex Energetic Turceni, condus de Dumitru Cristea, a achiziţionat un utilaj contra sumei de peste 800.000 de lei. Buldotancul a fost cumpărat de la o societate controlată de fostul deputat de Gorj, omul de afaceri Mugurel Surupăceanu. Directorii Complexului Energetic Turceni care au avizat achiziţia şi au făcut diligenţe pentru plata sumei de bani au fost Dumitru Cristea, ex-director al Complexului Energetic Turceni, şi directorii Silvică Boiangiu şi Vasile Ioan Viorel. Cei trei au fost condamnaţi definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare de către Curtea de Apel din Craiova. Interesant este că în perioada urmăririi penale şi a procesului, Complexul Energetic Turceni, înglobat ulterior în Complexul Energetic Oltenia, nu s-a constituit parte civilă pentru recuperarea sumei de 836.570 de lei. Firma care vânduse utilajul este Voron Trans SRL, obligată de instanţa de judecată să restituie către compania din energie şi minerit contravaloarea buldotancului.
Directorii vor trebui să scoată banii
Potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, afacerea ar fi fost controlată de către omul de afaceri Mugurel Surupăceanu, însă acesta a fost achitat de Curtea de Apel din Craiova, după ce Tribunalul Gorj decisese o pedeapsă de șapte ani de închisoare pentru spălare de bani şi alte infracţiuni. Din motive necunoscute, conducerea de la acea vreme a Complexului Energetic Turceni nu s-a constituit parte civilă în proces şi nu a putut beneficia de pe urma deciziei magistraţilor. Succesorul drepturilor şi obligaţiilor Complexului Energetic Turceni, respectiv Complexul Energetic Oltenia, a încercat să execute silit firma Voron Trans pentru a recupera prejudiciul, însă nu a avut ce să execute. Firma a intrat în insolvenţă şi nu s-a mai putut recupera nimic. A fost iniţiată în cele din urmă o acţiune în instanţă pentru recuperarea banilor de la cei trei directori pe care Curtea de Apel din Craiova i-a găsit vinovaţi de prejudicierea companiei de stat, însă care au scăpat de închisoare prin suspendarea executării pedepsei.
După ce acţionarii CEO au avizat acţiunea în instanţă, compania deţinută în procent de 77% de Ministerul Energiei poate spera că va obţine câştig de cauză, după ce a fost îndeplinită şi această formalitate. Potrivit legislaţiei, avizul acţionarilor este obligatoriu pentru ca acţiunea să nu fie respinsă din motive procedurale de către Tribunalul Gorj, pe rolul căruia se află procesul intentat directorilor Dumitru Cristea, Silvică Boiangiu şi Vasile Ioan Viorel. Cei trei ar putea fi obligaţi să achite prejudiciul constatat în dosar, mai ales că există şi o decizie definitivă în procesul penal, prin care le-a fost demonstrată culpa în acest caz şi prejudicierea companiei de stat pe care au condus-o la momentul achiziţiei utilajului despre care anchetatorii au spus că era defect şi trebuia să fie reparat. Trebuie amintit că Dumitru Cristea este trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, în acelaşi dosar cu fostul premier Victor Ponta, Laurenţiu Ciurel, Octavian Graure şi Dan Şova. Cauza vizează achiziţia de către complexurile energetice Turceni şi Rovinari a unor servicii de asistenţă juridică de la firma de avocatură a politicianului Dan Şova, care l-a avut ca partener pe avocatul Victor Ponta.