Locurile de joacă din spațiile private pentru petreceri, dar și cele montate de Primăria Craiova pe domeniul public au apărut precum ciupercile după ploaie în ultimii ani. În multe dintre aceste locuri s-au investit sume mari, iar spaţiile au devenit extrem de atrăgătoare pentru copii. Sunt afaceri profitabile pentru cei care le deţin. Există însă şi spaţii în care s-a investit extrem de puţin, în care echipamentele sunt deja uzate, care pun în pericol viaţa copiilor, susţin părinţii. Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (OJPC) şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) efectuează controale în astfel de locuri doar atunci când primesc reclamaţii sau când există controale tematice la nivel naţional.
Spaţii de joacă acoperite unde se pot organiza petreceri tematice, ateliere, închirieri de costume şi animatori care să înfăţişeze personaje Disney atât de iubite de copii sunt ofertele tentante pe care deţinătorii acestor spaţii de joacă le oferă părinţilor. Şi cum orice părinte face orice pentru fericirea celor mici, astfel de spaţii au devenit afaceri profitabile. În special în sezonul rece, astfel de spaţii nu duc lipsă de clienţi.
Mare atenţie însă la ce locuri de joacă vă duceţi copiii! Pe adresa redacţiei Gazeta de Sud am primit în urmă cu câteva zile o sesizare de la o familie din Craiova care s-a plâns de unul dintre locurile de joacă private, susţinând că este un adevărat pericol pentru copii. „Am fost cu cel mic la unul dintre locurile de joacă din Craiova. În afară de nişte tobogane şi două leagăne, copiii nu au cu ce să se joace, deşi se percepe o taxă de 12 lei pe oră pentru un amărât de covor de cauciuc. În rest toate jucăriile sunt defecte, o trambulină ruptă şi închisă. Una dintre treptele de burete pe care ar trebui să se urce copiii către tobogane este ruptă şi se vede o bucată de scândură, lucru foarte periculos pentru copii. Covorul de cauciuc are numai umflături, motiv pentru care copiii se pot împiedica şi se pot lovi. Toate tricicletele şi maşinuţele sunt rupte şi lăsate acolo. Când i-am cerut explicaţii unei fete a ridicat din umeri şi mi-a dat de înţeles că patronul nu mai vrea să investească. După 20 de minute am plecat văzând că micuţul nu are cu ce să se joace. Bineînţeles taxa a fost aceeaşi, de 12 lei. Nu este o sumă mare, însă având în vedere ce oferă acel loc de joacă nu ar merita nici doi lei pe oră. M-am gândit să sun la Oficiul Județean pentru Protecţia Consumatorului, dar ştiu că aş fi făcut-o degeaba“, s-a menţionat în sesizare.
„Locurile de joacă exterioare, ale administraţiei locale, nu sunt avizate“
Astfel de sesizări ajung foarte rar la OJPC Dolj. În ultimii doi ani, inspectorii au primit o singură reclamaţie. „Mergem în control la locurile de joacă atunci când primim sesizări sau când există controale tematice coordonate de către Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului“, a spus Dan Vasile, reprezentant OJPC Dolj.
Am contactat DSP Dolj pentru a afla câte locuri de joacă avizate de această instituţie există în judeţ. Am aflat că este o problemă foarte mare, că legea este deficitară, depăşită şi că niciunde în acest act normativ nu se specifică nimic legat de locurile de joacă, de cluburile pentru petrecerea timpului liber. „Este o lege deficitară. Este vorba de Ordinul nr. 1955 din anul 1995. Sunt două categorii de locuri de joacă: cele în aer liber, ale administraţiei locale, şi cele interioare, private. La orice înfiinţare a unui spaţiu trebuie depusă o anumită documentaţie pentru a obţine avizul de înfiinţare. Locurile de joacă exterioare, ale administraţiei locale, nu sunt avizate/autorizate deoarece nu a existat nici o solicitare în acest sens către DSP. În cazul acestor spaţii de joacă, terenul aparţine primăriei. Dumnealor îşi dau singuri avizul de amplasare. Trebuie însă să bifeze pe certificatul de urbanism diferite instituţii care trebuie sau nu întrebate, care trebuie să elibereze diferite autorizaţii. Alegerea acestor unităţi se face de către o comisie din care face parte şi un reprezentant al nostru. La un moment dat, în urmă cu câţiva ani ne-au solicitat un aviz pentru un loc de joacă ce urma să fie construit în cartierul Brazda lui Novac. Nu am fost de acord să dăm acel aviz deoare acel loc de joacă era situat foarte aproape de stradă. De atunci nu ne-au mai întrebat. Sunt întrebate, de regulă, instituţiile care desfăşoară activităţi pentru prevenirea riscurilor pentru sănătate“, a precizat dr. Narciza Dinică, purtător de cuvânt la DSP Dolj.
Şi la locurile de joacă private, reprezentanţii DSP, la fel ca și cei de la OJPC Dolj, efectuează controale igienico-sanitare doar la solicitare sau cu ocazia controalelor tematice coordonate la nivel naţional. „Locurile de joacă sau alte unităţi în care se desfăşoară activităţi pentru ocrotirea, recreerea, educarea copiilor, fără autorizaţia ISJ (adică exceptând grădiniţele de stat sau private care sunt acreditate de către ISJ şi sunt afişate pe site-ul ISJ) au obligaţia de a se înregistra la Registrul Comerţului printr-o declaraţie pe proprie răspundere.
De obicei, fiecare firmă îşi înregistrează însă mai multe activităţi (coduri CAEN), unele dintre ele fiind nefuncţionale. Activităţile înregistrate şi autorizate sunt pe următoarele categorii: alte forme de învăţământ – 23 de unităţi; activităţi suport pentru învăţământ – 22; alte activităţi recreative şi distractive – 73; activităţi sportive, recreative, distractive – o singură declaraţie; activităţi de îngrijire zilnică pentru copii – 23. Dacă firma este găsită la sediul declarat, se întocmeşte un proces-verbal de constatare a condiţiilor şi se fac recomandările necesare pentru îndeplinirea condiţiilor igienico- sanitare de funcţionare. Firma are obligaţia să anunţe orice schimbare în structura funcţională a unităţii, lucru care nu se întâmplă de obicei şi din cauza faptului că proprietarii nu cunosc normele minime obligatorii privind structura funcţională şi circuitele pe care să le respecte. În mall-uri, de exemplu, locurile de joacă nu au grupuri sanitare proprii, ci folosesc grupurile sanitare ale centrului comercial“, a adăugat dr. Narciza Dinică.