Motelul cu 33 de camere construit ilegal pe terenul Primărei Craiova, lângă șantierul de la stadionul „Oblemenco“, nu a fost demolat în termenul de 60 de zile impus de Poliția Locală. Clubul Sportiv Olimpic Sport Craiova a contestat la Judecătoria Craiova procesul-verbal prin care Poliția l-a amendat cu 10.000 de lei și l-a obligat să readucă terenul la stadiul inițial.
Demolarea clădirii ilegale de lângă stadionul „Oblemenco“ s-a mutat în justiție, astfel încât termenul de două luni dat de polițiștii locali cluburilor sportive care administrează terenul pentru îndepărtarea clădirii a rămas, deocamdată, fără consecințe. Potrivit procesului-verbal de contravenție, imobilul trebuia demolat până duminică, 22 mai. Polițiștii s-au autosesizat după o ședință de consiliu local cu cântec. Pe 22 martie, aleșii locali au votat de urgență aprobarea unui Plan Urbanistic de Detaliu pentru construirea unui imobil cu două etaje, a unui imobil P+1 și a zece căsuțe cu mansardă pe bulevardul Știrbei Vodă nr. 38C. Suprafața de teren pe care urma să fie construite imobilele, de 2.144 de metri pătrați, este proprietatea publică a orașului, dar fusese dată în folosință gratuită unor cluburi sportive: Clubul Sportiv Olimpic Sport Craiova, Clubul Sportiv Olimpia Craiova și Clubul Sportiv Olimpic Poiana Brașov. După ce au votat favorabil proiectul, consilierii locali au fost sunați o oră mai târziu de angajații primăriei și au fost informați să se prezinte a doua zi la altă ședință pentru a-și revoca propria hotărâre, deoarece Primăria Craiova descoperise subit că pe terenul respectiv există deja o clădire, dar fără autorizație de construire. Toată vina a fost aruncată pe angajații Direcției de Urbanism a primăriei, despre care s-a spus că trebuia să verifice la fața locului situația terenului înainte ca proiectul să fie pus pe masa consilierilor locali. Primăria nu a explicat niciodată cum a fost posibil ca nimeni să nu observe că pe terenul ei se construiește un motel cu 33 de camere, mai ales că primarul Olguța Vasilescu, împreună cu alți angajați ai municipalității, a făcut vizite dese pe șantierele stadioanelor „Oblemenco“ și de atletism, aflate la câteva zeci de metri de construcția ilegală. Primarul a explicat că nu a văzut clădirea deoarece era ascunsă de lucrările de la stadion. La rândul său, reprezentantul cluburilor, Eleodor Roșca, a declarat că nu știa faptul că respectiva clădire nu are autorizație de construire. Ulterior, Roșca a acuzat Poliția Locală Craiova că știa de existența construcției pe care o ridicase ilegal, deoarece primise o amendă similară în 2015. În replică, poliția a spus că amenda a fost aplicată nu pentru motel, care nu era construit în acea lună, ci pentru o copertină și o magazie din tablă din apropiere, cam la zece metri distanță de motelul ilegal.
Cluburile trag de timp în instanță
În fine, consilierii locali și-au revocat hotărârea pe 23 martie, primăria a anunțat că îi va sancționa pe angajații de la Urbanism, Poliția Locală a amendat cluburile cu 10.000 de lei și le-a impus să demoleze clădirea în termen de 60 de zile. Timpul a trecut, primăria nu a comunicat ce măsuri a luat față de propriii angajați, iar clădirea a rămas în picioare. Ceva tot s-a întâmplat, dar în justiție.
Cluburile au inițiat două acțiuni paralele în justiție. Pe 4 aprilie, Clubul Sportiv Olimpic Sport Craiova și Clubul Sportiv Olimpia Craiova au dat în judecată primarul și consiliul local prin Poliția Locală la Judecătoria Craiova. Obiectul procesului: plângere contravențională împotriva procesului-verbal prin care au fost amendate și obligate să demoleze motelul. Al doilea proces a fost inițiat o zi mai târziu, pe 5 aprilie, dar acțiunea a fost depusă de Clubul Sportiv Olimpic Sport Craiova doar împotriva Poliției Locale. Cluburile au pierdut primul proces. Instanța le-a anulat cererea. „Anulează plângerea contravenţională formulată de petenţii Clubul Sportiv Olimpic Sport Craiova şi Clubul Sportiv Olimpia Craiova, în contradictoriu cu intimaţii Poliţia Locală a Municipiului Craiova şi Primarul Municipiului Craiova. Cu drept de a cere reexaminarea, pentru partea reclamantă, în termen de 15 zile de la comunicare, cererea de reexaminare urmând să se depună la Judecătoria Craiova. Dată în camera de consiliu şi pronunţată în şedinţă publică astăzi, 4.05.2016“, se arată în decizia Judecătoriei Craiova.
Celălalt proces nu a primit încă termen de judecată, dar este foarte posibil să aibă aceeași soartă atâta timp cât obiectul lui este același: anularea procesului-verbal de contravenție.