Agenta Melania Renghea, din cadrul Secţiei Rurale Brâncoveni, judeţul Olt, acuzată că a înjunghiat un comisar-şef, a fost condamnată definitiv de Curtea de Apel Craiova la cinci ani de închisoare cu executare. Inițial, judecătorii de la Tribunalul Olt o condamnaseră pe femeie la trei ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de tentativă de omor calificat.
Polițista Melania Renghea, agent principal în cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Brâncoveni, a fost trimisă în judecată la începutul lunii iulie 2013, într-un dosar în care a fost acuzată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova de comiterea infracțiunii de tentativă de omor calificat.
Anchetatorii craioveni au reţinut că, pe 26 decembrie 2012, pe fondul unor neînţelegeri mai vechi, agenta Melania Renghea s-a dus cu maşina în localitatea Morunglav, acasă la comisarul-şef Gheorghe Barbu, şeful Secţiei 1 Poliţie Rurală Bobiceşti, Olt, care îi fusese şef pe când era agentă la Bobiceşti. Barbu a invitat-o pe femeie în casă, însă poliţista a insistat ca acesta să o însoţească în autoturism. Potrivit procurorilor, după ce comisarul Barbu a urcat pe locul din dreapta al autoturismului, Melania Renghea a pornit şi a mers aproximativ 40 de metri, după care a oprit ca urmare a insistenţelor comisarului Barbu. În timp ce erau în maşină, Barbu a încercat să afle care este motivul vizitei fostei subalterne, „ocazie cu care aceasta i-a spus că din cauza sa are probleme la actualul loc de muncă (Postul de Poliţie Brâncoveni), întrucât făcuse afirmaţii denigratoare la adresa sa în discuţiile cu actualul ei şef“, după cum au precizat procurorii craioveni. Apoi, agenta Melania Renghea şi-a înjunghiat fostul şef în abdomen cu un cuţit de bucătărie şi l-a rănit la genunchiul stâng. În altercaţia dintre cei doi poliţişti, Barbu a fost muşcat de omoplatul stâng, iar în încercarea de a o dezarma de cuţit, cei doi şi-au produs reciproc leziuni prin zgâriere. După această altercație, Melania Renghea l-a sunat pe soţul său şi i-a povestit că Barbu ar fi încercat să o omoare şi ea a ripostat, iar în faţa anchetatorilor a susţinut că a fost supusă unor abuzuri sexuale atât de către Barbu, cât şi de alţi ofiţeri de poliţie din cadrul IPJ Dolj, ori procurori şi avocaţi.
Cu două zile înainte de acest incident, poliţista a depus la DIICOT Craiova o plângere penală „prin care arată faptul că în perioada septembrie 2011 – iunie 2012, a fost constrânsă fizic şi moral de comisarul-şef de poliţie Barbu Gheorghe – şeful Secţiei Poliţie Rurală I Bobiceşti, judeţul Olt, să întreţină raporturi sexuale, atât cu el, cât şi cu alţi poliţişti din diverse structuri ale Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Olt. A susţinut (Melania Renghea – n.r.) că a întreţinut raporturi sexuale cu Barbu Gheorghe, fiind convinsă că de acesta va depinde titularizarea sa pe un post în cadrul Poliţiei Rurale Bobiceşti, pentru a nu rămâne fără loc de muncă“, au consemnat procurorii craioveni în rechizitoriu. În urma cercetărilor, procurorii au stabilit însă că aceste fapte nu au existat.
Pedeapsă mărită la Curtea de Apel Craiova
În noiembrie, anul trecut, judecătorii de la Tribunalul Olt au considerat că poliţista Melania Renghea a comis fapta pentru care a fost trimisă în judecată şi au condamnat-o la trei ani de închisoare cu executare.
În plus, instanţa a obligat-o pe inculpată să-i achite comisarului Barbu 5.000 de lei drept daune materiale şi 20.000 de lei drept daune morale. De asemenea, Melania Renghea a fost obligată să plătească Spitalului de Urgenţă Slatina suma de 2.981 de lei şi aproape 10.000 de lei drept cheltuieli de judecată. Hotărârea Tribunalului Olt a fost atacată cu apel atât de către procurori, cât și de inculpată, iar joi, pe 26 mai, Curtea de Apel Craiova a dat o hotărâre definitivă în acest dosar. De data aceasta, femeia a fost condamnată la cinci ani de închisoare pentru fapta comisă în decembrie 2012.