Pe listele datornicilor se găsesc pe poziții „fruntașe“ entitățile economice ale unor personaje cunoscute, foști finanțatori ai fostei Universitatea Craiova, respectiv Adrian Mititelu și Dinel Staicu. Pe liste sunt și cei care au încasat TVA ilegal.
Dacă în articolul anterior arătam că cei mai mari datornici din fiecare județ al Olteniei, cu excepția Oltului, sunt companii de stat, ținute în viață artificial de autorități, astăzi vine rândul entităților economice private, care au printre cele mai mari obligații fiscale restante către bugetul consolidat al statului.
Și în cazul firmelor private rămân valabile aceleași întrebări, ca în cazul firmelor de stat: cum este posibil ca unele firme sau asociații să ajungă să acumuleze datorii de zeci de milioane de lei și cum ajung să fie șterse „cu buretele“ datorii de milioane de euro ale unor firme, în timp ce altele sunt somate pentru fiecare leu?
Fotbal Club U Craiova – în primii 100 din țară, la datorii
Pe listele de datornici publicate de ANAF pe site-ul www.anaf.ro, la secțiunea Obligații fiscale restante, la poziția 99 – contribuabili mici – figurează Fotbal Club U Craiova SA, care totalizează 78,2 milioane de lei (circa 17,3 milioane de euro). Cea mai mare datorie a Fotbal Club U Craiova este către Pensii, concret către bugetul da asigurări sociale (CAS), și totalizează 42 de milioane de lei (9,3 milioane de euro), către Sănătate (CASS) datorează 17 milioane de lei, către bugetul de stat figurează ca datornic cu 16,7 milioane de lei, iar către bugetul fondului de șomaj are obligații fiscale restante de 2,5 milioane de lei.
Deși fostul finanțator al Universității Craiova, Adrian Mititelu, susținea că a contestat toate datoriile, cele publicate săptămâna trecută pe site-ul ANAF figurează ca fiind necontestate. Mititelu figurează și pe lista cu persoanele fizice datoare la stat, cu suma de 342.000 de lei. Contactat telefonic pentru a spune de unde provine datoria, Mititelu a replicat, într-o primă fază: „Cred că am datorii mai mari, dar nu mai contează“, apoi el a menționat că acele datorii provin de la spații comerciale închiriate, pentru care nu a plătit la stat impozitul din chirie. Fiscul a atras răspunderea lui Mititelu, în solidar cu Clubul Universitatea, astfel că pe numele fostului finanțator s-au adunat și mai multe datorii.
Despre momentul plății datoriilor, Mititelu a spus că are conturile blocate și toată averea sechestrată de cinci ani, și că va încerca să achite în viitor datoriile pe care le are către stat, explicând că are de primit sume de bani din diverse despăgubiri. „Eu, spre deosebire de alții, îmi plătesc datoriile 100%, chiar dacă le plătesc cu întârziere“, a spus Mititelu.
„Doctorul în economie subterană“ are 16 milioane de plată la stat
Pe aceeași listă a datornicilor publicată de ANAF figurează Asociația FPP Oltenia – în spatele căreia se afla Dinel Staicu, entitate care figurează cu sediul în comuna Podari, unde a avut Dinel proprietăți. Potrivit ANAF, asociația datorează bugetului consolidat circa 16 milioane de lei. Întreaga datorie figurează ca provenind din obligații restante către bugetul de stat (impozit pe venit, pe profit și TVA) și nu e contestată la ANAF. Supranumit „doctor în economie subterană“, Dinel Staicu a fost condamnat la 11 ani de închisoare în dosarul fraudării Transgaz Mediaș. Pe site-ul Ministerului Finanțelor, Asociația FPP Oltenia figurează ca fiind activă, iar data ultimei înregistrări operate la Registrul Comerțului este 3 august 2012.
TMD Filiași datorează 30 de milioane de lei statului
Fostă unitate de stat, privatizată în urmă cu mulți ani, TMD SA Filiași (Transformatoare, Motoare, Generatoare), având ca acționari majoritari grupul Braco Industrial figurează pe listele ANAF cu obligații restante către bugetul consolidat de circa 30 de milioane de lei (6,6 milioane de euro). Cea mai mare datorie este către bugetul CAS (Pensii), sumă ce a ajuns la aproape 20 de milioane de lei. Datoriile istorice ale TMD s-au acumulat de-a lungul anilor. Societatea a fost în procedură de insolvență și a intrat în faliment.
În 2014, salariații au făcut grevă în curtea fabricii, din cauză că nu își primiseră drepturile bănești de circa un an. Salariații și-au cerut dreptatea în instanță.
Foștii salariați au dat firma în judecată
În prezent, pe rolul Tribunalului Dolj se află foarte multe litigii de muncă în care TMD are calitate de pârât, iar foștii angajați cer acțiune în constatare, pentru recuperarea drepturilor bănești neplătite de societate pe perioada insolvenței. Cele mai multe dosare sunt din 2016. Reprezentantul unuia dintre lichidatorii judiciari ai TMD Filiași, Vladimir Babov, de la BNP Consult SPRL (care figurează în dosarele de la Tribunalul Dolj), a declarat, pentru GdS: „Cel mai mare creditor al TMD este ANAF, iar anul trecut a numit un alt lichidator judiciar la TMD, respectiv Rovigo din București. Instanța a preluat numele nostru din vechiul dosar. Sunt foarte multe litigii cu foștii angajați, care își cer drepturile salariale neplătite pe perioada insolvenței. Societatea are datorii foarte mari către ANAF. Fiind în faliment, se vor vinde activele, halele care mai sunt pe acolo, dar din acești bani se vor plăti cu prioritate drepturile salariale restante. Potrivit legii, primează drepturile salariale. Din ce mai rămâne, dacă mai rămâne ceva din vânzarea activelor, atunci se mai poate achita ceva către stat“, a spus Babov.
Electroputere Craiova are de dat statului 1,2 milioane de lei
Pe lista marilor contribuabili, publicată de ANAF, la poziția 96 figurează Electroputere Craiova, cu datorii de 1,2 milioane de lei către bugetul de stat, suma nefiind contestată. Electroputere și-a mai achitat din datoriile istorice, mai ales după ce a vândut terenurile și halele în care activează acum Electroputere Mall.
În ultima perioadă, acționarul majoritar de la Electroputere Craiova a răscumpărat acțiuni de pe piața de capital. Potrivit datelor de pe Bursa de Valori București, la sfârșitul anului 2015, arabii de la Al-Arab Contracting Company dețineau 95,53% din acțiunile companiei, iar restul de aproximativ 4,46% din acțiuni sunt deținute de alți acționari mici. Potrivit unor surse din piață, acționarul majoritar al Electroputere, Al-Arab Contracting Company, ar intenționa delistarea companiei de pe Bursa de Valori București. Potrivit legislației românești, acționarul majoritar care deține peste 95% din acțiunile unei firme poate cere delistarea de pe Bursă, prin ofertă publică de cumpărare. De regulă, firmele listate pe Bursă sunt transparente privind activitatea proprie, pentru că toate informațiile financiare sunt „la vedere“, fiind publicate pe site-ul Bursei. După o eventuală delistare și răscumpărare a acțiunilor, o companie nu mai este obligată să facă publice date financiare detaliate, ci se publică doar bilanțul pe scurt, pe site-ul Ministerului Finanțelor, date care apar la mai bine de o jumătate de an de la încheierea exercițiului financiar.
Kira Group are datorii la stat de 14 milioane de lei
Pe aceleași liste figurează și societatea Kira Group SRL, controlată de Samir Sprânceană, condamnat pentru infracțiuni economice și cunoscut pentru implicarea în rambursarea ilegală de TVA din 2004. Societatea figurează și acum cu datorii de 14 milioane de lei către stat, din care suma cea mai mare reprezintă obligații restante către bugetul de stat.
Anul trecut, GdS a întrebat la Fisc cât s-a recuperat din debitele datorate de cei care au fraudat statul cu mii de miliarde de lei vechi din rambursări ilegale de TVA. Din cauză că cele mai multe procese ale datornicilor nu s-au încheiat pe fond nici la 12 ani de la comiterea faptelor, banii nu au fost recuperați nici acum. Fiscul ne informa anul trecut că a încasat doar câteva procente din totalul datoriilor celor mai cunoscute cazuri de rambursări ilegale de TVA.
Datornicii, amestecați pe listele ANAF
Pe site-ul ANAF, datele privind datornicii sunt publicate la grămadă. Sunt trei liste cu zeci de mii de firme, pe fiecare categorie de contribuabili, mici, mijlocii și mari. Pe liste se publică doar numele firmei, codul unic de înregistrare și datoriile sunt afișate pe bugete, fără un total și fără a se ști localitatea sau județul din care provine societatea, fapt ce face dificilă identificarea datornicilor dintr-un județ sau dintr-un municipiu. De exemplu, o listă conține 33.000 de firme amestecate din toate județele.
Numărul de datornici din fiecare județ al Olteniei și totalul sumelor datorate la stat*
Unitate fiscală Nr. datornici Suma datorată
AJFP Dolj 2.656 747 milioane de lei
AJFP Gorj 975 1.474 milioane de lei
AJFP Mehedinți 3.136 526 milioane de lei
AJFP Olt 1.627 810 milioane de lei
AJFP Vâlcea 1.777 447 milioane de lei
APCM Craiova 139 261 milioane de lei
*Date furnizate de DGRFP Craiova. APCM Craiova este Administrația financiară care gestionează contribuabilii mijlocii din toată Oltenia