Inspectorii Agenției Naționale de Integritate au anunțat ieri că au sesizat procurorii pentru verificarea indiciilor privind săvârșirea infracțiunii de conflict de interese de către Mircea Cornișteanu, fostul manager al Teatrului Național „Marin Sorescu“ din Craiova. Pe scurt, inspectorii de integritate susțin că Mircea Cornișteanu a încălcat legea pentru că, în timp ce era director al Teatrului „Marin Sorescu“, a încheiat mai multe contracte cu regizorul Mircea Cornișteanu, în baza cărora a obținut suma de 182.153 de lei. Verificările inspectorilor de integritate au vizat încă două persoane cu funcții de conducere din cadrul Teatrului „Marin Sorescu“.
Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat ieri că a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă și indicii privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese de către regizorul Mircea Cornișteanu, director al Teatrului „Marin Sorescu“ în perioada 2000-2016.
Mai exact, inspectorii de integritate susțin că Mircea Cornișteanu „a încheiat trei contracte (semnate atât în calitate de reprezentant legal al Teatrului Național „Marin Sorescu“ Craiova, cât și în nume propriu) și a aprobat (în calitate de președinte al Consiliului de Administrație al Teatrului Național „Marin Sorescu“) încheierea a 18 contracte în valoare totală de 182.153 de lei între Teatrul Național și persoana fizică Cornișteanu Mircea-Mihai“. Pentru că în baza acestor contracte a obținut suma totală de 182.153 de lei, Cornișteanu ar fi comis infracțiunea de conflict de interese. Mai departe, reprezentanții ANI au explicat că au sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova în vederea verificării acestei situații.
De asemenea, ANI mai spune că procurorii craioveni urmează să stabilească și dacă Ștefănescu Ilarian și Mănescu Gabriel, persoane cu funcții de conducere în cadrul Teatrului „Marin Sorescu“, au comis infracțiunea de conflict de interese, „întrucât, în perioada exercitării funcțiilor de conducere, aceștia au îndeplinit acte prin care s-au obținut direct foloase patrimoniale pentru Cornișteanu Mircea-Mihai (superiorul lor ierarhic direct)“. Cei doi sunt acuzați că și-au pus semnăturile pe 27 de contracte încheiate între Teatrul Național „Marin Sorescu“ și regizorul Mircea Cornișteanu.
„Ștefănescu Ilarian a semnat 26 de contracte încheiate între Teatrul Național și persoana fizică Cornișteanu Mircea-Mihai, iar Mănescu Gabriel a semnat un contract încheiat între aceleași părți (în condițiile în care încheierea acestor contracte nu a fost aprobată de Consiliul de Administrație al Teatrului și nu există alte acte administrative privind aprobarea încheierii) în baza cărora Cornișteanu Mircea Mihai a încasat suma totală de 94.069 lei“, au mai explicat reprezentanții ANI.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au precizat pentru Gazeta de Sud că, până ieri, nu fusese înregistrat un dosar penal privind comiterea infracțiunii de conflict de interese de către cele trei persoane.
Mircea Cornișteanu: „E o prostie!“
Întrebat despre această situație, regizorul Mircea Cornișteanu a precizat pentru Gazeta de Sud că acuzațiile inspectorilor de integritate se bazează pe o lege proastă.
„După părerea mea, este o lege proastă, care interzice managerilor artiști să lucreze în propriile instituții. Este absurd să interzici unui manager, care este un artist de prestigiu, să lucreze în instituția în care ar fi necesar să lucreze. Mi se reproșează că am încheiat contracte pentru organizarea de spectacole și că aș fi câștigat 180.000 de lei. În cei peste 15 ani în care am condus Teatrul «Marin Sorescu» am primit onorarii incomparabil mai mici decât cele primite de la alte teatre, chiar la jumătate. O să urmez căile legale. E o prostie!“, a precizat Mircea Cornișteanu.
Acesta a mai spus că nu este singurul director al unei instituții de cultură în această situație, până acum fiind acuzați și alții de comiterea infracțiunii de conflict de interese.
De exemplu, Marian Negrescu, directorul Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“ Târgu Jiu, a fost acuzat de ANI că, în perioada 2008-2013, a încheiat cu teatrul 42 de contracte de colaborare pentru activități și prestații artistice, în urma cărora a obținut „un folos patrimonial în sumă de 466.128 de lei“. În iulie 2015, Judecătoria Târgu Jiu l-a condamnat pe Negrescu la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. La începutul lunii martie 2016, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au admis apelul formulat de Negrescu și l-au achitat printr-o hotărâre definitivă. În schimb, Marian Negrescu s-a ales cu o amendă administrativă de 1.000 de lei.
De asemenea, în 2012, Rareş Trifan, fostul director al Operei Naţionale Române din Cluj, a fost achitat în dosarul în care a fost acuzat de conflict de interese. Potrivit Ziua de Cluj, judecătorii de la Curtea Supremă au hotărât să-i aplice o amendă administrativă de 500 de lei.
Conflictul de interese
Agenția Națională de Integritate a explicat că, prin încheierea contractelor cu pricina, Mircea Cornișteanu a încălcat două articole de lege și art.13 din Recomandarea nr. 10/2000 a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei. În această recomandare se menționează: conflictul de interese în materie administrativă „se naște dintr-o situație în care oficialul are un interes privat care influențează sau este de natură a influența exercitarea cu imparțialitate și obiectivitate a îndatoririlor sale publice“.
De asemenea, Mircea Cornișteanu ar fi încălcat și dispozițiile art. 70 din Legea nr. 161/2003, dar și art. 301 din Codul Penal, care prevede că infracțiunea de conflict de interese se pedepsește cu închisoarea de la unu la cinci ani.
Nou director la Teatrul Național „Marin Sorescu“ Craiova
Regizorul Mircea Cornișteanu a fost directorul Teatrului „Marin Sorescu“ din 2000 și până în ianuarie 2016, când Ministerul Culturii l-a numit manager interimar pe Alexandru Boureanu, directorul artistic al instituţiei. Ulterior, pe 10 mai 2016, Ministerul Culturii a anunțat rezultatul final al concursului de proiecte management pentru Teatrul Național „Marin Sorescu“ Craiova, câștigătorul concursului pentru postul de manager fiind același Alexandru Boureanu. Mircea Cornișteanu a chemat în judecată Ministerul Culturii, considerând că, în mod abuziv, nu i-a mai fost prelungit mandatul de manager interimar. Pe de altă parte, Mircea Cornișteanu mai spune că a contestat în instanță și felul în care a fost organizat concursul pentru ocuparea postului de manager. Acțiunile formulate de fostul director al Teatrului „Marin Sorescu“ sunt pe roulul Curții de Apel București.