Comisia de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis, din cadrul DSP Dolj, nu a mai cercetat, de un an, nici o plângere primită din partea pacienţilor.
După aproximativ cinci luni de la decesul lui Stan Brandibur, bărbatul a cărui stare de sănătate s-a agravat după o esofagoscopie exploratorie realizată în Secţia ORL, iar ulterior a decedat, familia acestuia nu a primit încă răspunsuri de la toate instituţiile la care a depus plângeri. Cazul a fost prezentat în Gazeta de Sud pentru prima dată pe 21 ianuarie 2016 în articolul „Prof. univ. dr. Elena Ioniţă: E un incident care se poate întâmpla, nu este malpraxis! – După 13 zile de comă, Stan Brandibur a murit“ . http://www.gds.ro/Local/2016-01-21/prof.-univ.-dr.-elena-ionita-e-un-incident-care-se-poate-intampla,-nu-este-malpraxis-dupa-13-zile-de-coma,-stan-brandibur-murit/
Copiii lui Stan Brandibur au depus plângeri împotriva medicului care a efectuat esofagoscopia, prof. univ. dr. Elena Ioniţă, care era în acea perioadă şefa Secţiei ORL, atât la Consiliul de Etică, cât şi la Comisia de monitorizare a cazurilor de malpraxis, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, dar şi la Colegiul Medicilor. Singurul răspuns primit a fost de la Consiliul de Etică în luna martie. Începând cu 29 ianuarie 2016, în şedinţele Consiliului de Etică a fost audiat tot personalul medical implicat în acest caz din Clinicile ORL, ATI, Chirurgie Toracică, Radiologie şi au fost analizate documentele medicale legate de caz. „Ni s-a comunicat faptul că, în urma unei analize atente, Consiliul de Etică a decis că prof. univ. dr. Elena Ioniţă şi personalul medical implicat în acest caz nu au încălcat drepturile pacientului, aşa cum sunt prevăzute în legislaţia în vigoare. Mai mult decât atât, ni s-a spus că în privinţa actului medical în sine şi a consecinţelor acestuia, precum şi a atitudinii terapeutice ulterioare pentru soluţionarea acestui caz, nu se pot pronunţa deoarece nu intră în atribuţiile Consiliului de Etică. În acelaşi răspuns se menţionează faptul că i se va solicita managerului spitalului impunerea de urgenţă a realizării unei proceduri operaţionale de prioritizare a solicitărilor de urgenţă pentru examenul CT şi includerea orei cererilor de examinare în registrul de examinări radiologice. În plus, la Secţia 4 Poliţie am fost citaţi atât noi, membrii familiei, cât şi doctoriţa Ioniţă, care aceasta însă nu s-a prezentat. Am mers pe 1 iunie la DSP să întreb de ce nu ne-au oferit răspuns cei de la Comisia de malpraxis din cadrul acestei instituţii. Am aflat astfel, cu stupoare, că putem aştepta la nesfârşit un răspuns. Ni s-a comunicat că această Comisie de malpraxis nu a mai cercetat nici un caz din luna mai 2015, deoarece nu mai au un preşedinte, aşa cum cere legea“, a spus Cristina Brandibur, fiica bărbatului decedat.
Mulţi dintre cei care făceau parte din Comisia de malpraxis s-au pensionat
Cele menţionate de fiica lui Stan Brandibur au fost confirmate de reprezentanţii DSP Dolj. Comisia de malpraxis nu s-a mai întrunit de o lungă perioadă de timp, deoarece nu întruneşte condiţiile legii. „Mulţi dintre cei care făceau parte din această comisie s-au pensionat. Au fost trimise către Ministerul Sănătăţii în urmă cu câteva luni mai multe adrese prin care am comunicat acest lucru. Avem nevoie de aprobarea Ministerului Sănătăţii care însă în acest moment, chiar dacă ar veni, ne-am lovi de altă problemă. Preşedintele acestei comisii era reprezentat de directorul adjunct al DSP Dolj. În cazul instituţiei noastre, însă, acest director a fost numit director executiv. DSP Dolj nu are în acest moment director adjunct. Familia Brandibur și avocatul acesteia au venit să ne solicite un răspuns, însă le-am explicat că ne confruntăm cu această problemă și că le vom oferi un răspuns oficial pentru a se prezenta în instanță“, a precizat Narciza Dinică, purtător de cuvânt în cadrul DSP Dolj.