2.8 C
Craiova
marți, 14 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljFermierii îşi pot alege singuri medicul veterinar

Fermierii îşi pot alege singuri medicul veterinar

Fermierii doljeni vor putea să îşi aleagă din această lună medicul veterinar. Procedura este simplă: trebuie să încheie, prin negociere, un contract de prestări servicii cu un cabinet medical veterinar. Totodată, fermierii pot contracta cu acelaşi medic veterinar şi acţiunile de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, situaţie în care tarifele pentru manoperă sunt plătite de către fermier, dar negociate cu medicul veterinar, iar produsele biologice şi costul analizelor de laborator sunt suportate de către stat.
Zilele trecute, la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a avut loc o întâlnire de lucru la care au participat ministrul Achim Irimescu, conducerile ANSVSA şi APIA, reprezentanţii federaţiilor crescătorilor de ovine din România. Stabilirea unor puncte de sacrificare locale şi a unor abatoare mobile menite să faciliteze comercializarea cărnii de către fermieri, realizarea de către ANSVSA împreună cu federaţiile crescătorilor de animale, a unor norme metodologice simplificate privind legislaţia identificării animalelor, posibilitatea ca fermierii să-şi aleagă singuri medicii prestatori de servicii veterinare au fost principalele teme de discuţie.
„Astfel, din această lună, pentru asigurarea asistenţei sanitar-veterinare, fermierii vor putea să-şi aleagă medicul veterinar. Serviciile contractate de fermieri pot fi complete: consultaţii, diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor, asigurarea medicamentelor pentru animale.
Consider că este un lucru eficient atât pentru colegii noştri, care vor să presteze cât mai multe activităţi sanitar-veterinare, dar şi pentru fermieri, care pot să-şi aleagă medicul pe care îl doresc. Procedeul este simplu: se încheie, prin negociere, un contract de prestări servicii cu un cabinet medical veterinar. Astfel, fermierii pot să apeleze atât în timpul nopţii sau în perioada sărbătorilor legale la medicul veterinar, în caz de nevoie. Până acum, modalitatea era alta. Pe fiecare zonă era o circumscripţie sanitar-veterinară care venea la licitaţie, licita pentru zona respectivă în funcţie de efectivele de animale din comună, şi atunci toţi erau obligaţi să prezinte animalele la acel medic. Toate acţiunile se făceau numai cu medicul care a câştigat prin licitaţie acţiunile sanitar-veterinare în zona respectivă. Acest lucru nu era benefic pentru unii crescători, în special pentru fermierii care aveau animale mai multe, şi nu de puţine ori se iveau discuţii între medici şi fermieri. Din toate aceste dispute, fermierul, proprietarul de animale, ieşea cel mai păgubit“, a spus Andrei Butaru, directorul DSVSA Dolj. Potrivit reprezentanţilor instituției, prin aceste noi prevederi se va îmbunătăți relația medic veterinar – fermier şi va crește calitatea serviciilor medicale prestate de către medicii veterinari. „Medicii veterinari care vor arăta disponibilitate de a se deplasa vor avea de câştigat, ceilalţi însă, care nu au această disponibilitate, vor avea de suferit. Până acum ştiau că au asigurat un anumit număr de animale şi un anumit număr de acţiuni prin care puteau să-şi ia bani. De-a lungul anilor au existat foarte multe sesizări de la doljeni care erau nemulţumiţi de prestaţia anumitor medici veterinari“, a adăugat Butaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS