3.7 C
Craiova
duminică, 29 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDolj: 19% din contractele de muncă sunt încheiate pe mai puțin de opt ore

Dolj: 19% din contractele de muncă sunt încheiate pe mai puțin de opt ore

Atenție ce contracte de muncă semnați! Munca „la negru“ a fost înlocuită cu munca  „la gri“, în care angajatorul declară timp de lucru mai puțin pe actele angajaților,  pentru a plăti contribuții mai mici la stat (FOTO: arhiva GdS)
Atenție ce contracte de muncă semnați! Munca „la negru“ a fost înlocuită cu munca
„la gri“, în care angajatorul declară timp de lucru mai puțin pe actele angajaților,
pentru a plăti contribuții mai mici la stat (FOTO: arhiva GdS)

Peste 31.000 de contracte individuale de muncă din Dolj sunt înregistrate pe una, două, patru sau șase ore pe zi. Unele dintre aceste persoane muncesc în realitate mai mult decât orele declarate în acte. Pot fi și persoane care au deja un loc de muncă de opt ore pe zi, iar pe lângă acesta mai dețin la alte companii contracte de muncă cu timp parțial de lucru.

Aproape o cincime din contractele individuale de muncă active în județul Dolj reprezintă contracte cu timp parțial de lucru, adică figurează în evidențe cu timp de lucru opt ore pe zi. Pot fi contracte cu una – două ore pe zi, cu trei, cu patru sau șase ore. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, la solicitarea GdS, în Dolj există 168.072 de contracte de muncă active la data de 14.06.2016. Dintre aceste 168.072 de contracte active, 31.614 reprezintă contracte de muncă cu timp de lucru sub opt ore pe zi, ceea ce înseamnă că aproximativ 19% din contractele de muncă active în Dolj sunt cu timp de lucru parțial. ITM Dolj nu poate spune câte sunt cu două – trei ore pe zi și câte sunt încheiate cu patru sau șase ore pe zi.
În același timp, numărul efectiv de salariați cu contracte de muncă active era la aceeași dată de 145.464 de persoane, potrivit datelor de la ITM, ceea ce înseamnă că există multe persoane care au două sau mai multe contracte de muncă. Unii pot avea un contract de muncă cu normă întreagă de lucru (opt ore pe zi), iar pe lângă acesta să mai dețină unul – două contracte individuale de muncă la alte firme, unde au de lucru doar una – două ore pe zi.

Contribuții mari la stat, ore de muncă puține declarate în acte

Există și persoane care au doar contract de muncă cu timp parțial de lucru, dar, în realitate, ele lucrează opt – zece ore pe zi. Acest fenomen poartă numele de muncă „la gri“ sau muncă semideclarată. Astfel de lucruri se întâmplă acolo unde firma nu are potența financiară de a suporta plata integrală a contribuțiilor angajatului și angajatorului la stat. Este un fel de muncă semideclarată, iar inspectorii ITM Dolj găsesc adesea oameni la muncă pe perioadă mai mare de timp, deși ei au declarate două ore pe zi în contractul de muncă. Anii anteriori, ITM Dolj a descoperit o firmă din domeniul construcțiilor unde toți angajații fuseseră declarați cu două ore pe zi în acte, iar în realitate lucrau opt – zece ore. Patronul respectivei firme a fost amendat la vremea aceea. Unii antreprenori privați își fac calculele și gândesc că suma pe care ar plăti-o sub formă de amendă la ITM (10.000 sau 20.000 de lei) ar fi mult mai mică decât suma pe care ar trebui să o achite lună de lună la stat sub formă de contribuții pentru acei angajați și adoptă o astfel de formă ilegală de a declara în acte timp de lucru mai puțin decât muncesc oamenii în realitate.
În prezent, 45% dintr-un salariu de bază ajunge la stat sub forma impozitelor și contribuțiilor. Cea mai mare contribuție este cea care se achită la Pensii (contribuțiile la asigurările sociale de stat). Angajatul plătește 10,5% din salariu la CAS, iar angajatorul mai achită 15,8% din salariul angajatului. În total, 26,3% dintr-un salariu ajunge doar la bugetul asigurărilor sociale, adică la pensii. Se mai achită contribuție la Sănătate (CASS) în cuantum de 5,5% contribuția angajatului și 5,2% contribuția angajatorului etc.
Există un proiect de act normativ care a fost aprobat zilele trecute de Senat și care ar urma să fie luat în discuție de Camera Deputaților, proiect prin care se propune reducerea contribuției la CAS cu cinci puncte procentuale, respectiv două puncte procentuale la angajator și trei la angajat.

Avantaje și dezavantaje

Înregistrarea unui contract individual de muncă cu timp parțial de lucru are implicații diverse în viața celui care lucrează efectiv opt ore pe zi, dar are declarate doar două – patru ore la stat. Vechimea în muncă i se calculează diferit față de o persoană care are contract de opt ore pe zi. O persoană care are trecute în contractul individual de muncă patru ore pe zi trebuie să muncească doi ani pentru a i se considera vechime un an, aspect care contează la pensie. De asemenea, timpul de lucru declarat în acte poate conta și la șomaj, în eventualitatea în care omul rămâne fără loc de muncă. Avantajat este doar angajatorul, care are o presiune fiscală mai mică în cazul unui contract cu timp parțial de lucru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS