-0.5 C
Craiova
luni, 6 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljMugurel Surupăceanu, cu „buldotancul“ la judecată

Mugurel Surupăceanu, cu „buldotancul“ la judecată

Procurorii DNA din Craiova au hotărât să-l trimită în judecată pe Surupăceanu, acuzat că a vândut regiei Romsilva, cu aproape 300.000 de dolari, un utilaj nefolositor (Foto: expresspress.ro)
Procurorii DNA din Craiova au hotărât să-l trimită în judecată pe Surupăceanu, acuzat că a vândut regiei Romsilva, cu aproape 300.000 de dolari, un utilaj nefolositor (Foto: expresspress.ro)

Procurorii anticorupție din Craiova au dispus trimiterea în judecată a fostului deputat Mugurel Surupăceanu, acuzat că a vândut regiei Romsilva, cu aproape 300.000 de dolari, un tanc rusesc transformat în „buldozer universal“, cumpărat din Ucraina cu 6.000 de dolari. În iunie 2013, fostul director general al Romsilva, dar și alți doi directori ai aceleiași instituții și administratorul SC Eufrat SRL Târgu Jiu au fost condamnați definitiv pentru achiziționarea utilajului care s-a dovedit a fi… „inutil şi necorespunzător calitativ“, după cum au reținut anchetatorii. Același Surupăceanu a fost acuzat că a făcut o afacere asemănătoare și cu CE Turceni, însă anul trecut a fost achitat la Curtea de Apel Craiova.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) dispuneau, în iulie 2007, trimiterea în judecată a lui Ion Dumitru, fost director general al Romsilva și fost deputat PSD, acuzat de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu. În același dosar au fost deferite justiției mai multe persoane din conducerea Romsilva, dar și Bogdan Stanciu, administratorul SC Eufrat SRL Târgu Jiu. Pe scurt, foștii angajați Romsilva au fost acuzați că au cumpărat cu aproape 300.000 de dolari de la SC Eufrat un utilaj adus din Ucraina, total nefolositor. Ieri, la aproape nouă ani de la trimiterea în instanță a acestui dosar, procurorii DNA au comunicat că au strâns probe care arată că banii au intrat, de fapt, în buzunarele fostului deputat Mugurel Surupăceanu, prefect al județului Gorj la data comiterii faptei. Să vedem, mai întâi, ce au reținut procurorii anticorupție și care sunt pedepsele primite de inculpații trimiși în judecată în iulie 2007.

Adaos de 1.744% pentru un tanc cumpărat cu 6.250 de dolari

Anchetatorii au reținut că, în iulie 2003, SC Severom Trans SRL a importat din Ucraina un utilaj denumit „buldozer universal cu macara hidraulică pe şenile“ la o valoare în vamă de 6.250 de dolari. În urma anchetei s-a stabilit că, de fapt, ciudatul utilaj (botezat de presă buldotanc) era un vehicul militar model 1978, construit pe un şasiu de tanc T34, care avea în faţă montată o lamă reglabilă în „V“, iar în partea din spate un braţ hidraulic dotat cu gheare. Vehiculul era destinat, de fapt, îndepărtării ori aşezării de obstacole de către trupele de geniu.
Ulterior, în cursul anului 2004, Ion Dumitru, pe atunci director general al Romsilva, a acceptat discutarea în Consiliul de Administraţie a unei propuneri de achiziţionare prin licitaţie a utilajului respectiv. „Propunerea fusese întocmită de membri din conducerea regiei, cu acordul său (al lui Ion Dumitru – n.r.), după ce firma care deţinea în realitate utilajul – SC Eufrat SRL – făcuse o ofertă de vânzare regiei Romsilva. Anterior, Direcţia Silvică Târgu Jiu testase utilajul constatând că este necorespunzător activităţilor din domeniul forestier“, au reținut procurorii DNA.
Problema este că utilajul cu pricina a fost achiziționat fără respectarea legislaţiei privind achiziţiile publice, dar și a Legii finanţelor publice și a Legii controlului financiar preventiv propriu.
Mai mult decât atât, utilajul rusesc consuma 80 de litri de motorină pe oră, „neîncadrându-se sub nici o formă în normele europene privind poluarea şi consumul“, au mai explicat anchetatorii. De asemenea, vehiculul militar nu avea carte tehnică, certificat de calitate sau conformitate emis de producător, certificat de garanţie sau certificat de omologare.
Utilajul a fost cumpărat de Romsilva cu suma de 294.330 de dolari, care a fost virată în decembrie 2004 în conturile SC Eufrat, adaosul fiind de 1.744% după calculele procurorilor DNA. Anchetatorii au mai reținut că utilajului cu pricina nu i s-a găsit nici o utilitate, dar și că „a fost testat atât la Direcţia Silvică din Călăraşi şi Dâmboviţa constatându-se că prezenta serioase deficienţe tehnice, dificultăţi în manipulare şi exploatare. Deficienţele au fost constatate atât înainte de efectuarea plăţii, cât şi după aceea, iar în final nu i s-a găsit nici o întrebuinţare“.
În iunie 2013, Ion Dumitru a fost condamnat la trei ani de închisoare în acest dosar. Dumitru Bunea, fost director al Direcției Investiții, și Elena Dumitru, fost director al Direcției Economice, au primit aceeași pedeapsă, ca și Bogdan Stanciu, administratorul SC Eufrat.
În plus, cei patru inculpați au fost obligați să achite Romsilva suma de 614.322 de lei.

„Afacerea“ prefectului Surupăceanu

Ieri, procurorii DNA din Craiova au anunțat că l-au trimis în judecată pe Mugurel Surupăceanu, fost prefect al județului Gorj și fost deputat, considerat „creierul“ afacerii cu buldotancul. Încă de la început, procurorii au explicat că acest dosar a fost disjuns din cel în care a fost deja condamnat definitiv fostul deputat Ion Dumitru.
Anchetatorii spun că, între anii 2003-2004, prefectul Surupăceanu „l-a determinat pe administratorul unei societăți comerciale să participe și să câștige licitația organizată de Romsilva pe 27 august 2004, privind achiziționarea unui utilaj sub denumirea de «buldozer universal cu macara hidraulică pe şenile». Suma este aceeași, 294.330 de dolari, bani care ar fi ajuns, de fapt, la Surupăceanu. „Beneficiarul real al întregii sume a fost inculpatul Surupăceanu Mugurel, care era administratorul în fapt al acestei din urmă societăți. Probatoriul administrat a arătat că achiziţia utilajului a avut loc în condiţiile nerespectării legislaţiei privind achiziţiile publice, a Legii finanţelor publice, a Legii controlului financiar preventiv propriu, precum şi cu încălcarea propriilor ordine interne referitoare la acest control, precum și a regulamentului intern al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva. Acest lucru a dus la cumpărarea unui produs inutil şi necorespunzător calitativ, cu un adaos de 1.744%, paguba în dauna Regiei Naţionale a Pădurilor ridicându-se la 8.685.695.760 ROL, sumă cu care Regia s-a constituit parte civilă în cauză“, au mai precizat procurorii DNA. Dosarul a fost trimis judecătorilor de la Tribunalul Gorj.

Surupăceanu, achitat într-un dosar asemănător

Procurorii DNA au susținut că același Surupăceanu a dat un „tun“ asemănător în cursul anului 2007, după ce a vândut CE Turceni un „utilaj terasier multifuncţional“. Utilajul, care era folosit și defect, fusese cumpărat din Rusia cu 51.000 de dolari, iar după ce a fost revopsit a fost vândut CE Turceni cu peste 250.000 de euro la cursul leu/euro din octombrie 2007. În mai 2009, Mugurel Surupăceanu, dar și Dumitru Cristea, fost director general al CE Turceni, Silvică Boiangiu, director de investiţii la CE Turceni, Viorel Vasile, fost director Direcţia Comercială a CE Turceni, și Sorin Bușan, fost administrator al SC Voron Trans SRL, au fost trimiși în judecată.
În octombrie 2013, judecătorii gorjeni l-au condamnat pe Surupăceanu la șapte ani de închisoare, iar pe Cristea și Bușan la câte șase ani de închisoare. Ceilalți doi inculpați, Viorel Vasile și Silvică Boiangiu, au fost condamnați la câte patru ani închisoare cu suspendare. În februarie, anul trecut, Curtea de Apel Craiova a dispus achitarea lui Surupăceanu. Ceilalți inculpați au primit pedepse între trei și patru ani de închisoare cu suspendare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS