Judecătorii bucureșteni au hotărât joi să le condamne la câte opt ani de închisoare pe fostele judecătoare Viorica Dinu şi Antonela Costache, acuzate că au primit mită pentru a-l elibera din arest pe omul de afaceri Dinel Staicu. Alături de cele două foste magistrate, au mai fost condamnați alți 21 de inculpați, printre care se numără și Marian Staicu, fratele lui Dinel Staicu, dar și avocata Alina Răducan, fosta avocată a lui Staicu.
În iulie 2013, procurorii anticorupție dispuneau trimiterea în judecată a 23 de inculpați acuzați de comiterea mai multor infracțiuni, de la constituirea unui grup infracțional organizat, luare de mită, trafic de influență și până la infracțiuni informatice, cumpărare a influenței, dare de mită și șantaj. Printre inculpați s-au numărat două judecătoare de la Tribunalul București, doi grefieri de la aceeași instanță, doi avocați, dar și Marian Staicu, fratele omului de afaceri craiovean Dinel Staicu.
Anchetatorii au reținut în rechizitoriul întocmit că, începând cu anul 2011, magistratele Viorica Dinu şi Antonela Costache au primit sau au acceptat să primească zeci de mii de euro pentru a da soluţii favorabile în dosarele pe care le judecau.
La aceleași magistrate a ajuns și o cerere de eliberare din arest formulată de Dinel Staicu, arestat preventiv în dosarul fraudării Transgaz Mediaș din aprilie 2011 și până în februarie 2013.
Șpăgi primite, restituite și reprimite
Procurorii DNA au reținut că, în ianuarie 2013, un avocat şi soţia acestuia i-au dat judecătoarei Viorica Dinu suma de 45.000 de euro pentru a pronunţa o soluţie favorabilă lui Dinel Staicu. În aceeași lună, Viorica Dinu a mai primit 10.000 de euro de la unul dintre avocaţi, lăsând să se creadă că îşi va exercita influenţa şi asupra unei colege din acelaşi complet, pentru a o determina să pronunţe o soluţie favorabilă lui Staicu.
Recursul formulat de avocații lui Dinel Staicu a ajuns la completul din care făceau parte judecătoarele Dinu și Costache cu ajutorul grefierului Sorin Vasilescu, care a primit 5.000 de euro de la doi avocaţi „pentru a manipula sistemul informatic de înregistrare a cauzelor penale“, au explicat anchetatorii. Dinel Staicu nu a fost pus atunci în libertate, iar Viorica Dinu i-a restituit unuia dintre avocaţi suma de 55.000 de euro. Cu ocazia unui nou recurs aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, la alt complet însă, demersurile de punere în libertate ale lui Dinel Staicu au fost reluate. „În februarie 2013, judecătoarele Costache Antonela şi Dinu Viorica au acceptat promisiunea remiterii unei noi sume de 60.000 de euro, din care aceasta din urmă a şi primit suma de 40.000 de euro de la Staicu Marian, fratele lui Staicu Dinel, lăsând să se creadă că are influenţă asupra judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti învestiţi cu judecarea dosarului sus-menţionat, pentru a-i determina să pronunţe o soluţie de punere în libertate. Banii au fost primiţi prin intermediul grefierului Vasilescu Sorin, cu complicitatea avocatei Răducan Ileana Alina şi a lui Bobocel Bogdan Marian“, au mai reținut procurorii în rechizitoriu. Pe 11 februarie 2013, Dinel a ieşit din arest după o hotărâre a Tribunalului Bucureşti.
Dar de ce a nu a fost eliberat Dinel Staicu dacă șapaga și dosarul său ajunseseră la cele două judecătoare? Pentru că una dintre ele a visat urât cu o noapte înainte și nu a mai vrut să pună mâna pe bani, după cum au aflat procurorii din interceptări.
Astfel, când i-a înapoiat cei 55.000 de euro, judecătoarea Dinu i-a explicat avocatului și de ce a cazut „afacerea“: „Şi Antonela: «Nu şi nu» şi că ea a visat urât azi’noapte şi că se ştie în penitenciar şi că-i e frică. Numai aşa o ţinea! I-am şi arătat banii de dimineaţă!“.
În urma anchetei, s-a mai stabilit că cele două judecătoare au fost implicate şi în alte „aranjări“ de dosare, primind şpagă zeci de mii de euro.
Pedepse cu executare pentru toți inculpații
Joi, la aproape trei ani de la trimiterea în judecată a celor 23 de inculpați, Curtea de Apel București s-a pronunțat.
Fostele judecătoare Dinu și Costache au fost condamnate la câte opt ani de închisoare, perioadă din care se scade perioada reţinerii, a arestului preventiv şi a arestului la domiciliu (14 martie 2013 – 18 iunie 2015).
În schimb, un avocat a primit o pedeapsă de zece ani de închisoare, iar soția acestuia a fost condamnată la trei ani și jumătate de închisoare. Avocata Răducan a fost condamnată la cinci ani și șase luni de închisoare, Marian Staicu s-a ales cu o pedeapsă de șase ani de închisoare pentru infracțiunile comise, iar fostul grefier Vasilescu a fost condamnat la cinci ani și trei luni de închisoare. Ceilalți inculpați, implicați în aranjarea dosarelor care ajungeau la completul din care făceau parte magistratele Dinu și Costache, au primit pedepse între doi și șapte ani de închisoare, toate fiind cu executare.
În plus, instanța a dispus confiscarea următoarelor sume de bani: de la inculpata Viorica Dinu – 72.500 de euro, de la inculpata Antoanela Costache – 2.500 de euro, de la avocata Răducan – 9.000 de euro, de la avocat – 72.500 de euro şi 10.000 dolari, de la soţia avocatului – 6.500 de euro, de la Marian Staicu – 232.000 de euro, iar de la Sorin Vasilescu suma de 27.000 de euro. Hotărârea Curții de Apel București nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea Supremă.
Marian Staicu și avocata Răducan, două condamnări cu suspendare
În noiembrie 2015, Alina Ileana Răducan a fost condamnată definitiv la doi ani și cinci luni de închisoare cu suspendare într-un dosar privind obţinerea mai multor credite cu acte false de la Banca Comercială Română.
De asemenea, în septembrie 2014, Marian Staicu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare într-un dosar în care a fost acuzat că a mituit cu 630.000 de euro o judecătoare de la Curtea de Apel București pentru a-l scăpa pe Dinel Staicu de pedeapsa de șapte ani de închisoare primită în dosarul fraudării Băncii Internaționale a Religiilor. În același dosar, Dinel Staicu a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare, iar magistrata Veronica Cârstoiu are de executat șapte ani de închisoare.