Începând din acest an, în Craiova se va face o nouă reconfigurare a zonelor unitare de încălzire. Din cele 147 de zone unitare, câte au fost stabilite prin HCL 459/2009, unele pot să dispară. Prin urmare, mulți craioveni vor avea liber la debranșare, pentru că nu se mai găsesc în zonă unitară. Până acum, Termo refuza să le aprobe solicitarea de debranșare pe motiv că SET-ul (suprafața echivalentă termic) debranșat este sub 25% din SET-ul blocului.
Stabilirea noilor zone depinde de rezultatul inventarierii debranșărilor, pe care SC Termo Craiova SRL a făcut-o începând cu luna martie a.c. Furnizorul a vrut să știe care este numărul apartamentelor din Craiova cărora le mai furnizează energie termică și câți craioveni s-au debranșat de la sistemul centralizat. „La această dată, știm în mare parte care este situația apartamentelor debranșate și câte blocuri primesc agent termic din sistemul centralizat al orașului. Vom face o centralizare a datelor, după care vom lua în discuție și reconfigurarea zonelor unitare de încălzire. Multe dintre acestea nu mai corespund situației care era în anul 2009. Totodată, trimitem adrese acelor proprietari care au rămas singurii dintr-un bloc legați la sistemul centralizat de încălzire și pentru care nu mai rentează să ducem agentul termic în acel bloc. Nu este convenabil nici pentru acel proprietar, nici pentru noi. Dar, precizez, ca să schimbăm reconfigurarea zonelor unitare din Craiova este nevoie să se ia o astfel de decizie la nivelul consiliului local“, a precizat Dan Magla, administrator la SC Termo Craiova SRL.
Zonele unitare nu mai corespund cu realitatea
Vechile date, din perioada anului 2009, când s-au stabilit zonele unitare în Craiova, nu coincid cu realitatea din teren. Situația apartamentelor debranșate legal sau ilegal de la sistemul centralizat de încălzire este în unele asociații schimbată radical. Sunt blocuri în care la data stabilirii zonelor unitare erau debranșate unu-două apartamente, iar acum s-a ajuns ca Termo să mai furnizeze căldură unui singur apartament. În această situație este blocul 71 din Brazda lui Novac, arondat Asociației 19. Aici, din cele 15 apartamente, unul singur a rămas pe termoficare, restul au centrale. Cum aducerea agentului termic într-un bloc pentru un singur apartament nu este rentabilă nici pentru furnizor, nici pentru proprietar, acesta din urmă a fost anunțat că trebuie să-și găsească altă sursă de încălzire. „Proprietarul a fost înștiințat de cei de la Termo să-și găsească o altă sursă de încălzire. Nu este rentabil, fiindcă ar fi foarte mult încărcat la factura de căldură. Mai avem un alt aspect, în blocul 78: din cele zece apartamente, patru sunt deja cu microcentrale. Când a mers și cel de-al cincelea proprietar să ceară aprobare de debranșare, i s-a spus de la Termo că se află în zonă unitară. Se ridică o întrebare: ceilalți vecini, când s-au debranșat, au fost sau nu în zonă unitară? Eu cred că este bine să se stabilească o dată pentru totdeauna aceste zone“, este de părere Gheorghe Irimescu, președintele Asociației 19 Brazda lui Novac.
În această situație s-a ajuns din cauza debranșărilor făcute haotic la nivelul orașului Craiova. În plus, de multe ori, furnizorul de căldură este în eroare, el știe că într-un bloc sunt debranșați doi proprietari, ceea ce situează blocul într-o zonă unitară, fără drept de debranșare. Numai că, între timp, în blocul în cauză s-au debranșat mai mult de jumătate din apartamente, ceea ce trece de 25% din suprafața echivalentă termic, și implicit blocul este în afara zonei unitare. Este și cazul unui proprietar din blocul I40, scara 2 din Asociația de proprietari nr. 8 din 1 Mai. Deși se află într-un bloc care nu este cuprins într-o zonă unitară, SC Termo îi refuză debranșarea.
În concluzie, stabilirea unor noi zone unitare conforme cu realitatea din teren le-ar da posibilitatea unora dintre craioveni să-și aleagă sursele de încălzire din locuință așa cum își doresc, dar ar și scăpa Termo de risipa de energie necesară încălzirii unui singur apartament dintr-un bloc în care toți ceilalți locatari sunt debranșați, iar locatarii nu ar mai avea facturi încărcate.