4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSuspectați de evaziune fiscală cu lingouri de aluminiu

Suspectați de evaziune fiscală cu lingouri de aluminiu

Anchetatorii susțin că administratorul unei societăți comerciale a adus statului un prejudiciu de peste șapte milioane de lei prin achiziționarea fictivă de lingouri de aluminiu
Anchetatorii susțin că administratorul unei societăți comerciale a adus statului un prejudiciu de peste șapte milioane de lei prin achiziționarea fictivă de lingouri de aluminiu

Ofițerii de la Investigarea Crimina-lității Economice Olt‚ ajutați de colegii lor de la Combaterea Criminalității Organizate, sub coordonarea unui procuror DIICOT, au făcut, ieri, cinci percheziții în Slatina, la domiciliile unor persoane fizice și la sediile unor firme, suspectate că ar fi implicate în comiterea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani.
Din cercetările făcute până în prezent, anchetatorii au reținut că, „în perioada 2008-2013, suspectul P.C., administrator al unei societăţi comerciale din Slatina, a iniţiat şi constituit un grup infracțional organizat, la care ulterior au aderat mai multe persoane, administratori ai unor societăți comerciale cu comportament de tip fantomă, specializat în săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani în domeniul comerțului cu lingouri de aluminiu“.
Potrivit Gazeta Nouă, liderul grupului ar fi Constantin Pelcea, administratorul SC SORT NEF SRL Slatina.
Oamenii legii mai spun că, în cei cinci ani, suspectul a înregistrat în evidenţa contabilă a societăţii facturi fiscale în valoare de 12.600.000 de lei, eliberate de 13 societaţi comerciale de tip fantomă, administrate de membrii grupului. Prin aceste facturi s-a atestat în mod fictiv achiziționarea de lingouri de aluminiu, „în scopul de a crea aparenţa de legalitate a aprovizionărilor efectuate de către acesta, prin modalități ilicite“, după cum au precizat procurorii DIICOT din Olt. Sumele de bani provenite din evaziune fiscală au fost retrase de suspecţi din conturile societăţilor pe care le administrau și, în final, au ajuns la liderul grupului. Prejudiciul adus bugetului de stat prin evaziune fiscală a fost calculat la suma totală de 7.729.052 de lei.
Reamintim că, pe data de 11 mai, anul acesta, ofițerii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Olt au făcut 20 de percheziţii în București, Olt, Dolj, Ilfov și Brașov, fiind vizate mai multe persoane și societăți comerciale implicate în comiterea infracțiunii de evaziune fiscală.
În urma percheziţiilor, au fost ridicate documentele contabile și calculatoarele mai multor firme, iar la audieri au fost duse opt persoane. Anchetatorii au reținut că, în perioada 2011-2015, administratorul unei societăți comerciale ar fi evidenţiat în contabilitate achiziții fictive de lingouri de aluminiu de la firme de tip fantomă și nu ar fi înregistrat, în întregime, veniturile obţinute. Prejudiciul stabilit se apropie de cel din dosarul intrumentat de procurorii DIICOT – 7.248.900 de lei, reprezentând TVA și impozit pe profit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS