Unul dintre prestatorii de servicii aI Complexului Energetic Oltenia (CEO), SC Minprest Serv SA Rovinari, se confruntă cu mari probleme financiare din cauza blocajului în care a intrat. Motivul lipsei de lichidităţi este legat de situaţia CEO, pentru care Minprest prestează majoritatea contractelor cu ajutorul cărora achită salariile angajaţilor. Compania producătoare de energie electrică şi cărbune nu a mai reuşit să facă plăţi către firma pe care o deţine şi s-a ajuns la un blocaj financiare şi chiar la emiterea de penalităţi la facturile restante. Minprest are în prezent 835 de salariaţi, iar administraţia societăţii a fost obligată ca în luna aprilie a acestui an să concedieze colectiv 500 de persoane. Este vorba în principal de salariaţii care nu aveau încheiate contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, precum şi de muncitorii cărora le-a fost desfiinţat locul de muncă.
Are datorii şi la bugetul de stat
Potrivit administraţiei Minprest, firma are datorii la bugetul de stat şi la furnizori în valoare de 2,7 milioane de lei. În acelaşi timp, are de încasat de la acţionarul principal, respectiv Complexul Energetic Oltenia, suma de 3,7 milioane de lei. „Suntem într-o situaţie delicată pentru că scriptic avem bani, dar nu încasăm de la principalul beneficiar al contractelor noastre care este Complexul Energetic Oltenia. Avem datorii de 2,7 milioane de lei şi de încasat peste 3,7 milioane de lei. Cei de la Complexul Energetic Oltenia au avut şi ei probleme cu lichidităţile şi nu au mai plătit ce am prestat pentru ei. Avem emise şi penalităţi la ce ne datorează şi se adună şi mai multe sume de plată. Aceasta este procedura şi o punem în aplicare. Sunt plăţi mult întârziate. Din fericire am reuşit să plătim la timp salariile, însă nu am mai avut bani de celelalte datorii la bugetul de stat şi către furnizorii noştri“, a declarat Gabriel Giorgi, managerul Minprest SA Rovinari.
A redus salariile TESA
Pentru a nu face noi concedieri, conducerea Minprest a luat decizia de a reduce până în luna septembrie a acestui an nivelul salariilor către personalul TESA din cadrul unităţii. Economia rezultată la fondul de salarii este de 95.000 de lei. „Am avut probleme când s-a majorat salariul minim şi la noi aproape toată lumea este încadrată ca muncitor necalificat. A trebuit să reducem cu 20% salariile celor de la TESA. Este vorba de până în 50 de persoane, pentru a putea să ne descurcăm. Reducerea a fost posibilă prin stabilirea programului de lucru la patru zile în loc de cinci. Sunt făcute programările în aşa fel încât să nu avem blocaje în activitatea curentă. Este o soluţie pe care toată lumea a acceptat-o, mai ales că au fost salvate locurile de muncă respective. Programul de lucru redus la patru zile pentru TESA este valabil până la finalul lunii septembrie a acestui an. Acum mai avem 835 de salariaţi şi 60 de contracte cu terţi, deci cu alte firme în afara Complexului Energetic Oltenia, care ne ajută să mai avem încasări. În general, avem pe servicii de curăţenie, dezinsecţie, dezinfecţie. Avem contracte cu primării, unităţi medicale şi alte companii. Facem şi service pentru centrale, servicii de spălătorie şi altele“, a mai spus directorul Minprest Rovinari.