2.3 C
Craiova
joi, 26 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljEfectul Brexit: Ford nu garantează locurile de muncă de la Craiova

Efectul Brexit: Ford nu garantează locurile de muncă de la Craiova

Fabrica Ford din Craiova livrează câteva repere pentru motoarele de 1,5 litri produse în Marea Britanie (Foto: arhiva GdS)
Fabrica Ford din Craiova livrează câteva repere pentru motoarele de 1,5 litri produse în Marea Britanie (Foto: arhiva GdS)

Ford anticipează că scăderea industriei și deprecierea lirei sterline ar putea conduce la scăderea producției la Craiova. Un investitor scoțian din agricultură susține că pentru el UE rămâne o posibilitate de circulație liberă a mărfurilor și a persoanelor, în timp ce un tânăr antreprenor craiovean care a studiat în Marea Britanie susține că România ar trebui să își negocieze politici comerciale cu Marea Britanie, în cazul în care aceasta chiar ar ieși din UE.

Producătorul auto Ford România livrează în Marea Britanie cea mai mare parte a producției de vehicule B-Max asamblate în uzina de la Craiova. De asemenea, Ford produce la Craiova repere pentru motorul EcoBoost de 1,5 litri, a cărui producție a fost mutată la uzina Ford din Bridgend, în Marea Britanie.
Exportatorii români au pierdut, în ultimele zile, din cauza devalorizării lirei sterline în raport cu leul, în sensul că, dacă livrau până acum produsele lor în Marea Britanie, încasau contravaloarea mărfii la un curs al lirei de 5,88 lei pentru o liră, azi ar încasa doar 5,46 lei pentru o liră. Deprecierea lirei va aduce pierderi, pe termen scurt sau mediu, exportatorilor.
Ford confirmă că în perioada următoare ar putea scădea producția la Craiova, dar nu doar din cauza deprecierii lirei, ci a unui cumul de factori cauzați de Brexit. „Avem în vedere atât implicațiile pe termen scurt, cât și pe termen lung, generate de decizia Brexit asupra operațiunilor noastre. Dacă pe termen scurt suntem protejați în fața lirei sterline, pe termen lung ne-am putea aștepta la o combinație de factori cum ar fi scăderea industriei și un curs slab al lirei sterline, ceea ce ar putea avea un impact negativ asupra activității noastre. Vom lua orice măsură necesară pentru a ne asigura că operațiunile noastre din Europa rămân competitive și pentru a ne menține drumul către o profitabilitate durabilă. În ceea ce privește impactul financiar asupra operațiunilor noastre, vom oferi date de actualitate pentru 2016, așa cum procedăm de altfel în mod normal, în cadrul teleconferinței noastre din 28 iulie referitoare la rezultatele financiare ale companiei înregistrate în cel de-al doilea trimestru“, au precizat reprezentanții Ford, ca răspuns la întrebările adresate de GdS.

Au grijă de angajații britanici, dar nu spun ce se va întâmpla cu angajații români

Ford are trei fabrici în Marea Britanie, iar compania anunță că va continua operațiunile în țara respectivă, fără să-i afecteze pe cei 14.000 de salariați de acolo. „Prioritatea Ford a fost întotdeauna necesitatea de a menține un mediu comercial stabil, astfel încât să putem continua cu planurile noastre de a construi o afacere puternică și profitabilă pe termen lung în Marea Britanie și Europa, iar astfel să asigurăm un viitor sigur pentru cei aproape 14.000 de angajați din Marea Britanie“.
Dacă Ford dă asigurări clare în ceea ce privește angajații din Marea Britanie, nu aceleași asigurări sunt date în ceea ce privește angajații din România, respectiv de la uzina din Craiova. Întrebați de GdS dacă o eventuală scădere a producției de la Craiova, ca urmare a situației din Marea Britanie, ar afecta numărul de salariați din fabrica Ford de la Craiova, reprezentanții Ford au ocolit un răspuns direct. „În general, politica Ford este aceea de a nu comenta cu privire la planurile noastre viitoare de producție și, după cum știți, Ford își ajustează mereu producția la cererea de piață“, au menționat reprezentanții Ford România.

Investitor scoțian: „Avem libertate comercială în Europa și eu circul liber unde doresc“

Graham Bryce (cu șapcă) este un scoțian care a investit în agricultura doljeană. Aici era la Drănic, unde deține o podgorie împreună cu familia sa din România (Foto: arhiva GdS)
Graham Bryce (cu șapcă) este un scoțian care a investit în agricultura doljeană. Aici era la Drănic, unde deține o podgorie împreună cu familia sa din România (Foto: arhiva GdS)

Un investitor scoțian care trăiește de mulți ani în Dolj consideră că Brexit este o mare nedreptate pentru britanici și pentru UE. Este vorba despre Graham Bryce, care deține firma Rodesco Agricultura de la Moțăței, dar și alte firme în domeniul agricol. El este împotriva Brexit, considerând că libertățile comerciale și de mișcare în Uniunea Europeană sunt un mare avantaj pentru orice persoană și pentru orice investitor, atât pentru cei din Marea Britanie, cât și pentru cei din România. „Părerea mea este că Brexit a fost o mare greșeală. Sunt sigur că într-un an sau doi, Scoția va fi independentă, pentru a dori să rămână în UE. Singura care pierde din cauza Brexit este Anglia, care va rămâne cu afacerile pe dinafară. Pentru Marea Britanie, exportul către Europa era sigur. De asemenea, Europa nu cred că va mai accepta ca Marea Britanie să rămână în UE după referendumul Brexit. Scoția are foarte mult de pierdut din cauza Brexit, pentru că aveau exporturi de mare valoare în UE“, a explicat Graham Bryce, pentru GdS.
Investitorul scoțian va continua afacerile în România, în Dolj, precizând că este foarte important ca România să fie în continuare în spațiul european. „Eu sunt de 20 de ani în Europa și de 15 ani în România. Mă bucur că suntem în Uniunea Europeană. Avem libertate comercială în Europa și eu circul liber unde doresc, fără a avea nevoie de viză. Aceste lucruri trebuie să continue“, a spus Graham Bryce, care spune că va investi în continuare în România.

„România trebuie să negocieze direct cu Marea Britanie un parteneriat economic“

Tânărul Lucian Popa a studiat în Bradford, în Marea Britanie, însă s-a întors în Craiova, unde și-a deschis o afacere (Foto: Lucian Anghel)
Tânărul Lucian Popa a studiat în Bradford, în Marea Britanie, însă s-a întors în Craiova, unde și-a deschis o afacere (Foto: Lucian Anghel)

Un tânăr antreprenor craiovean care a studiat în Marea Britanie, însă a ales să dezvolte o afacere în Craiova, a precizat care este viziunea lui față de Brexit și ce ar trebui să facă România pentru a-și proteja interesele economice ale firmelor locale care livrează produse în Marea Britanie, respectiv forța de muncă din respectiva țară. Lucian Popa, în vârstă de 23 de ani, a precizat: „Din ce am văzut zilele trecute, mari instituții financiare din Marea Britanie și-au anunțat mutarea în Europa. CEO-ul de la Deutsche Bank a declarat că lui i s-ar părea anormal ca instituția pe care o conduce să gestioneze banii Uniunii Europene dintr-un birou care nu e în Uniunea Europeană și nu cred că Marea Britanie își va permite să piardă asemenea instituții financiare (…) Din punctul meu de vedere, România trebuie să negocieze direct cu Marea Britanie un parteneriat economic, noi reguli legate de migrație și de dreptul la lucru, facilități comerciale și reglementări similare cu cele ale Uniunii Europene. România trebuie să-și negocieze propriile condiții, pentru a nu afecta exporturile și firmele care exportă în Marea Britanie“. În cazul în care Marea Britanie ar ieși din UE, atunci România ar pierde fonduri europene, pentru că ar exista o realocare a fondurilor, ca urmare a reducerii contribuției cu 8,4% – partea Marii Britanii -, a mai precizat Lucian Popa, antreprenor craiovean care consideră că, totuși, Marea Britanie nu va părăsi spațiul european. Tânărul craiovean care urmează un master la Universitatea Cambridge consideră că Brexit îi va afecta, în special, pe tinerii care vor dori să studieze și să muncească în Marea Britanie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS