5.1 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljProprietarii plătesc avariile de lângă bloc

Proprietarii plătesc avariile de lângă bloc

Craiovenii care locuiesc la bloc trebuie să știe că orice conductă de apă și canal este proprietate comună până la prima gură de canal din exterior, adică din imediata vecinătate a blocului. Prin urmare, orice avarie cade în sarcina proprietarilor și reparațiile se fac pe cheltuiala acestora, fără intervenția operatorului local de apă și canal.

Când vine vorba de părțile comune ale blocului de locuințe, proprietarii se gândesc înainte de toate la casa scării, subsol și acoperiș. Conform Legii 230/2007, legea asociațiilor de proprietari, lista părților comune este mult mai cuprinzătoare. În privința conductelor de apă și canal, trebuie știut că sunt proprietate comună, nu doar până la limita zidului blocului, ci până la prima gură de canal din exteriorul imobilului. Prin urmare, orice probleme întâmpină proprietarii cu conductele de apă sau canal pe porțiunea de la ieșirea din bloc până la canal, rezolvarea acestora se va face pe cheltuiala locatarilor. Sarcina să angajeze o firmă, să încheie un contract de prestări servicii îi revine asociației de proprietari, care trebuie să administreze, întrețină și să repare părțile comune.
Într-o astfel de situație sunt locatarii din blocul 30, scara 2 din cartierul 1 Mai. Proprietarii din acest imobil s-au trezit cu subsolul inundat, fără să aibă vreo conductă spartă nici pe părțile comune, nici în vreun apartament. „Problema a apărut din luna ianuarie, a început să se infiltreze apă din afară, din conducta de canalizare. De șase luni se tot cercetează și nimeni nu știe de unde vine apa. Dacă în subsol nu este nici o conductă spartă, de unde vine atunci apa? Se vede și lângă bloc, pe aici pe unde probabil conducta exterioară este fisurată sunt tot timpul ude pământul și aleea de lângă bloc. Au venit cei de la CAO, au venit cei de la Termo și nu știe nimeni de unde apare apa, sau nu vor să vadă. Se vede clar că temelia blocului este umedă mereu. Conductele sunt din 1978, sunt vechi, din fontă, probabil s-au fisurat, și în loc să meargă apa la canal, vine înapoi în boxele blocului și la intrarea în subsol. Am făcut și la asociație adrese, iar ei au făcut mai departe solicitări. Este domeniu public și nu putem noi să intervenim“, a spus locatarul a cărui boxă este cea mai afectată. Locatarii au așteptat mai mult de o jumătate de an intervenția operatorului local de apă și canal, fără să înțeleagă că, de fapt și de drept, ei sunt proprietari pe conductele de apă și canal chiar dacă acestea sunt pe domeniul public.
Proprietarii au considerat că operatorul local de apă și canal poartă toată vina și lui îi revine obligația să repare sau să înlocuiască conductele cu probleme. „Inundația provine din infiltrarea apei din canalizare prin temelia blocului. Am făcut demersurile necesare către CAO, pentru remedierea cauzei, dar ne-au spus că sunt conductele noastre și noi trebuie să rezolvăm această situație“, a spus Florea Iordache, proprietar din blocul 30, scara 2. În realitatea, lucrurile nu stau așa. „În cazul conductei din subsolul blocului 30 și chiar și a porțiunii care ajunge până la prima gură de canal din exterior, reparația va fi suportată de asociație, fiind proprietate comună. La acest moment, proprietarii au înțeles că este proprietate comună și au început reparațiile cu o firmă specializată. Chiar dacă este pe domeniul public, asociația se obligă să își ia toate autorizațiile, efectuează lucrările și la final costurile sunt suportate de proprietari“, a precizat Dumitru Dincă, șef secție la CAO.
Președintele asociației de proprietari din care face parte blocul 30, scara 2, confirmă că lucrările sunt în desfășurare la acest bloc, iar costurile sunt suportate de proprietari. Aceștia au înțeles după o jumătate de an că orice conductă de la ieșire din bloc și până la prima gură de canal este proprietate comună.
„Au venit cei de la Compania de Apă și ne-am înțeles, lucrările cad în sarcina proprietarilor. Am depistat că un sifon din subsolul blocului era blocat, iar conducta care pleacă din bloc și până la gura de canal era fisurată din cauza unor plăci de beton care au fost așezate aici la momentul proiectării, dar între timp au căzut peste conductă și au fisurat-o. Costă 1.000 de lei, iar fiecare proprietar din blocul 30, scara 2, trebuie să plătească 100 de lei de apartament“, a precizat Ion Mitroi, președintele Asociației de proprietari 2A, 1 Mai.

Părțile comune

Conform art. 649 din Codul Civil, sunt părți comune: „Instalaţiile de apă şi canalizare, electrice, de telecomunicaţii, de încălzire şi de gaze de la branşament/racord până la punctul de distribuţie către părţile aflate în proprietate exclusivă, canalele pluviale, paratrăsnetele, antenele colective, precum şi alte asemenea părţi“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS