Asociațiile de proprietari din Craiova înregistrează în această perioadă zeci de cereri, venite din partea proprietarilor, care solicită scăderea de la întreținere fiindcă pleacă din locuință. Locatarii sunt îndreptățiți să vrea să scape de cheltuielile calculate pe persoană, cum ar fi canalizare, combustibil pentru prepararea apei calde de consum, gaze naturale pentru aragaz, energie electrică pe părțile comune, colectarea deșeurilor menajere, diferențele de apă rece. Ei trebuie să meargă cu o solicitare scrisă la administratorul de la asociație și cu semnătura a cel puțin doi vecini, care pot confirma că respectivul proprietar pleacă din domiciliu minimum 15 zile. Cererea se depune la asociație, unde se înregistrează, pentru că ulterior se operează în registrele în care se consemnează citirea apometrelor, dar și în procesul-verbal încheiat cu operatorul de salubrizare, acestea fiind taxate pe persoană. Trebuie precizat că proprietarii vor fi scăzuți de la întreţinere pentru serviciile care sunt taxate pe persoană şi nu pentru cele pe suprafaţă. În schimb, dacă proprietarul primește musafiri care stau mai mult de 15 zile, aceștia trebuie să fie trecuți la întreținere. „Noi avem din aprilie și până în prezent 126 de persoane scăzute de la întreținere. Locatarii pleacă la țară. Vin la bloc pe perioada rece, iar vara pleacă. Noi am stabilit în Adunarea Generală să se depună cererile undeva între 1 și 5 ale lunii. Tot în această cerere ne trec și data la care se întorc în domiciliu, urmând ca noi să operăm în listele de plată“, a spus președintele Asociației de proprietari nr. 2 Cerna, Florin Sava.
Într-adevăr, legea prevede că la întreţinere trebuie trecute persoanele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe lună, aşa cum trebuie scăzute și cele care pleacă mai mult de 15 zile din apartament.
„Legea spune că persoanele pot fi scutite de la plata întreținerii în ceea ce privește cheltuielile pe număr de persoane, dacă sunt plecate minimum 15 zile. Este necesar să confirme unu, doi vecini. În cazul în care îl văd acasă, îl pot trage de mânecă, pentru că stă acasă și le încarcă facturile. La întoarcere face o solicitare în care spune că trebuie trecută la întreținere una, două, trei persoane, adică atâtea câte au revenit în apartament. E obligatoriu să semneze și vecinii, fiindcă au fost cazuri în care au semnat respectivii locatari în locul vecinilor. Solicitarea trebuie făcută cu câteva zile înainte. Dacă vine cineva în vizită mai mult de 15 zile, persoana respectivă va fi trecută la întreținere. De exemplu, la Asociația nr. 23 Eroilor au fost astfel de probleme cu un apartament. Sunt discuții, vecinii spun că se vede lumina, se aude apa, se aud zgomote, mașina este în parcare, iar ei spun că sunt plecați, că au mai multe proprietăți. Vecinii le-au cerut celor de la asociație să verifice la apartamentul în cauză, fiindcă ei consideră că sunt încărcați cu consumul acestui proprietar“, a declarat Ion Pătrulescu, președintele UAP Craiova.
Legat tot de declararea numărului de persoane la asociație, copiii trebuie înscriși la asociație chiar din momentul în care sunt aduși în locuință.
Atribuțiile comitetului executiv al asociației
Comitetul executiv al asociației de proprietari are următoarele atribuții: stabilește cotele de participare pe persoană la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul în clădire și pentru persoanele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe lună. Stabilește perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriașii, pot solicita în scris scutirea de la plata cheltuielilor pe persoană și care trebuie să fie de cel puțin 15 zile pe lună, conform hotărârii adunării generale, se arată în Art. 17. din Normele metodologice din 19 decembrie 2007 de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari.