-0.5 C
Craiova
luni, 6 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjDespăgubiri de 11 milioane de lei pentru sinistrații din Seciuri

Despăgubiri de 11 milioane de lei pentru sinistrații din Seciuri

Casele au fost distruse de efectele produse de minerit
Casele au fost distruse de efectele produse de minerit

Asociația Sinistraților din Roșia de Amaradia a câștigat în instanță, în urmă cu trei ani, reconstrucția caselor de către Complexul Energetic Oltenia, însă nici până acum șefii din companie nu le-au acordat cetățenilor respectivi despăgubirile.
Avocatul Gheorghe Pe­ci­ngină susține că suma se ridică la 11 milioane de lei, beneficiari fiind 60 de si­nistrați din satul Seciurile. Pecingină afirmă că suma nu ar fi fost atât de mare dacă reprezentanții complexului ar fi acordat despăgubirile imediat după decizia instanței de judecată. „CEO este obligată să plătească 11 milioane de lei celor 60 de strămutaţi de la Seciuri. De fapt, este o hotărâre care vine la o altă hotârâre mai veche, care nu a fost pusă în aplicare. Şefii CEO au refuzat să o aplice şi s-a ajuns la o sumă şi mai mare după trei ani. Probabil că cineva şi-a asumat răspunderea când a refuzat să o aplice“, a declarat Gheorghe Pecingină.

Dezastru în 2006

Problemele locuitorilor din Roşia de Amaradia, satul Seciuri, au început în urmă cu aproape zece ani. În anul 2006, la Seciuri au avut loc grave alunecări de teren, care au afectat zeci de gospodării şi pământurile cultivate ale localnicilor din zonă.
S-a încercat strămutarea locuitorilor afectaţi, însă unii dintre aceștia au refuzat să plece şi au cerut să le fie reparate locuinţele sau să fie despăgubiţi de către compania din minerit. Oamenii au considerat că vinovaţi de producerea alunecările de teren sunt reprezentanţii carierei miniere din zonă, care au afectat pământul cu excavaţiile.
Administraţia din mine­rit a refuzat să se implice în procesul de eliminare a pagubelor, însă cetăţenii din Roşia de Amaradia s-au constituit într-o asociaţie care să le reprezinte drepturile în instanţa de judecată.
După ani de procese şi amânări, judecătorii au admis definitiv că cei care au derulat lucrări miniere au afectat zona şi se fac vinovaţi de dezastru. În acelaşi timp, s-a stabilit şi plata unor despăgubiri consistente, care în prezent depăşesc 11 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS