Furtunile abătute asupra judeţului Gorj, la sfârşitul săptămânii trecute, au măturat totul în cale. Au rămas temporar fără energie electrică sute de familii, apele au inundat curţile oamenilor, stâlpi de curent electric şi arbori au fost puşi la pământ.
Vijeliile au lovit Gorjul încă de vineri seară, când comuna Mătăsari a rămas fără energie electrică, după ce cablurile de transport energie s-au rupt din cauza vântului. De asemenea, mai multe gospodării din satul Ploştina, oraşul Motru, au fost inundate, iar la intrarea în Rovinari mai mulţi copaci au fost doborâţi de vânt, pe carosabil. Circulaţia autovehiculelor a fost oprită zeci de minute până la sosirea echipelor de la primărie. Acoperişurile unor chioşcuri au fost luate de vânt.
În comuna Turcineşti a bătut grindina şi a afectat parţial culturile de viță-de-vie, dar și pomii fructiferi. În Târgu Jiu, un arbore a fost doborât de vânt în faţa unui bloc de locuinţe situat lângă Colegiul Naţional „Spiru Haret“. Alt autoturism, în care se afla o gravidă, a fost lovit de un copac tot în municipiu. Două persoane au ajuns la spital în urma celor două evenimente. Arborii au fost tăiaţi de pompieri, care au eliminat resturile de crengi din zonă. Proprietarii maşinilor au declarat că intenţionează să dea în judecată municipalitatea, pentru a cere despăgubiri. Tot la Târgu Jiu, acoperişul unui bloc din centrul oraşului a fost cuprins de flăcări, după ce a fost lovit de un fulger. Pompierii au intervenit cu trei autospeciale, iar focul nu s-a extins la apartamente.
Precipitaţii record
Tot vineri, o macara de la Exploatarea Minieră de Cariere Roşia a luat foc după ce un arbore a căzut peste ea. Pompierii au intervenit, de asemenea, pentru a stinge incendiul. În plus, zeci de călători au rămas blocaţi pe calea ferată, după ce garniturile în care se aflau nu şi-au mai putut continua drumul pentru că un copac a rupt firele de înaltă tensiune. Trei trenuri au rămas oprite pe traseu între Turceni şi Rovinari. În cele din urmă, traficul a fost reluat. Pompierii din Târgu Jiu au fost solicitaţi să intervină şi la mall-ul din oraş, unde parcarea a fost inundată ca urmare a cantităţii uriaşe de precipitaţii. Meteorologii au anunţat că la Târgu Jiu s-au înregistrat, weekendul trecut, 52 de litri pe metrul pătrat. Potrivit acestora, timp de o oră, la Vaidei, în comuna Stăneşti, au căzut vineri noapte 87 de litri pe metrul pătrat. Râul Şuşiţa, din zonă, a ieşit din matcă, iar localnicii au fost nevoiţi să ridice diguri din saci de nisip pe la porţi. Viitura a acoperit carosabilul în anumite zone.
Drumarii, gata de intervenţie
După furtunile din noaptea de vineri spre sâmbătă, mai existau probleme în trei localităţi. La Romaneşti, lângă Târgu Jiu, alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă câteva ore din cauza unui arbore care a căzut peste firele de curent electric. În două sate din comuna Văgiuleşti nu era energie electrică. Avariile au fost remediate în cursul zilei de sâmbătă. De asemenea, mai multe străzi din Târgu Jiu au fost inundate, canalizarea nemaifăcând faţă cantităţii mari de precipitaţii. Secţia de Drumuri Naţionale Târgu Jiu a fost pregătită de intervenţie, la sfârşitul săptămânii trecute, după instituirea codului portocaliu de ploi. Toţi angajaţii erau şi ieri mobilizaţi în districte şi au avut la dispoziţie utilajele necesare. În zona Novaci este disponibilă o autoşenilată capabilă să se deplaseze şi pe apă şi pregătită să intervină şi în zilele următoare, dacă vor fi probleme din cauza precipitaţiilor.